Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο λαός του Εβρου να βγει στον αγώνα με το δικό του σχέδιο, για τις δικές του ανάγκες

 

Μακριά από τις ανάγκες των πολλών τα κυβερνητικά «σχέδια για την ανασυγκρότηση» του νομού

 

INTIME NEWS

«Εχει τεράστια σημασία ο λαός του Εβρου και όλης της Θράκης να απορρίψει τα κάθε είδους "σχέδια για την ανασυγκρότηση" και να βγει στον αγώνα με το δικό του σχέδιο για την κάλυψη των άμεσων και ζωτικών αναγκών του για την επιβίωση», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με αφορμή την εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Εβρου όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο «ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Εβρου», από την Ειδική Επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση.

Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης επισημαίνει ότι η παρουσίαση δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο σε όσα μέχρι σήμερα γνωρίζει ο λαός της περιοχής: Αποζημιώσεις - ψίχουλα για τους πληγέντες, αντιπλημμυρικά έργα ανεπαρκή και αποσπασματικά, που δεν θωρακίζουν πόλεις, χωριά, σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και κρίσιμες δημόσιες υποδομές - κάτι που άλλωστε αναδείχθηκε και πρόσφατα με τα πρωτοβρόχια - και, πάνω απ' όλα, μπίζνες πάνω στα καμένα, στα πρότυπα της Εύβοιας.

Σχολιάζει δε ότι παρά τα όσα είπαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, «οι καθυστερήσεις ακόμα και γι' αυτά τα ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να κρυφτούν. Ο λαός του Εβρου παλεύει να αποκαταστήσει μόνος του τις καταστροφές που υπέστη, με τον φόβο για τα επόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι διάχυτος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που είναι ...αυστηρό, στις 31/3/2024 θα παραδοθεί το masterplan και θα ακολουθήσει δίμηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ τελικά η υποβολή προγράμματος προς τη διαχειριστική επιτροπή θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2024. Θα ακολουθήσουν μάλιστα οι προσκλήσεις για την υλοποίηση των έργων, με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες. Τα όποια έργα δηλαδή θα ξεκινήσουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές!».

«Πρόκειται για τη γνωστή επιλεκτική ανικανότητα ενός κράτους εχθρικού προς τον λαό και πέρα για πέρα φιλικού για τους επιχειρηματικούς ομίλους», συνεχίζει η Οργάνωση του Κόμματος και προσθέτει ότι η αξιοποίηση του κυβερνητικού πορίσματος της διακομματικής Επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης», που προηγήθηκε των καταστροφικών πυρκαγιών και δεν έχει καμία πρόνοια για τα απαραίτητα για τον λαό έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι δηλωτική των προθέσεων.

Σχολιάζει επίσης τις κυνικές δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία για να δούμε πράγματα στον νομό που δεν τα είδαμε ποτέ», σημειώνοντας πως δεν αφορούν τα δικαιώματα του λαού αλλά «τον γεωπολιτικό ρόλο, τη θέση και τις δυνατότητες της περιοχής», τις δυνατότητες δηλαδή που ανοίγονται για τα μονοπώλια της Ενέργειας, των Κατασκευών, του εφοπλισμού, των μεγαλεμπόρων.

Κοινά μοντέλα από το ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα

Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης τονίζει ακόμα ότι στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις των αστικών κομμάτων: Του ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα πραγματοποίησε με τον πρόεδρό του παρεμφερή εκδήλωση, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, με τις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής, ακόμα και «εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικότητας, προσωπικοτήτων των επιστημών και του πολιτισμού» μέσω της επιστολής του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης προς τον πρωθυπουργό.

«Ολες οι παραπάνω "προτάσεις" έχουν κοινό τόπο την επίκληση της "κλιματικής αλλαγής" ως αιτία των καταστροφών, για να φύγει η συζήτηση από την πραγματική αιτία, που είναι η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία λογαριάζει ως κόστος την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και προκρίνει έργα μόνο αν και εφόσον αυτά αποφέρουν όφελος στους ομίλους. Υπηρετούν τη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και της γης», σχολιάζει η Οργάνωση και προσθέτει ότι οι «δράσεις της ΚΑΠ», στις οποίες δίνει προτεραιότητα το «μοντέλο αποκατάστασης» που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, δεν κάνουν ούτε μία αναφορά στην προστασία από πλημμύρες, παρά μόνο θέτουν περιορισμούς για τη φτωχή αγροτιά σχετικά με τη λίπανση παρόχθιων περιοχών, απαγόρευση καλλιεργειών κ.λπ.

Οσο για το σχέδιο που προτείνουν στην επιστολή τους οι τοπικοί επιχειρηματίες μέσω του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης αναδεικνύει ότι αυτό ταυτίζεται με τα πορίσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική Επιτροπή της Βουλής «για την ανάπτυξη της Θράκης» και «μαζί με τις αποζημιώσεις - ψίχουλα της κυβέρνησης, για τις οποίες δεν ασκείται καμία κριτική και δεν υπάρχει καμία αξίωση να αναθεωρηθούν και να αυξηθούν, προβάλλονται οι πάγιες απαιτήσεις τους: Επιδοτήσεις για το κόστος μεταφοράς, επιδότηση 12% του "εργοδοτικού κόστους", ένταξη σε νέα επενδυτικά προγράμματα και προσαύξηση 20% των παλιών, ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών για το κεφάλαιο (σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνι), μείωση λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων και μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου