Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Επιστροφή στην «εργασιακή κανονικότητα» του Τσίπρα …με μειώσεις μισθών



Επιστροφή στην «εργασιακή κανονικότητα» του Τσίπρα …με μειώσεις μισθών -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 


Το «παραμύθι» περί της επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στην «κανονικότητα» προσπαθεί να ενισχύσει η κυβέρνηση και δια της υπογραφής του Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε μια εκστρατεία προπαγάνδας που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο: «Διαστρέβλωση της εργασιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα του 2018».

«Η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και προϋπόθεση για μία βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter, εξηγώντας πως «η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της επισφαλούς εργασίας».
Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του, επιχειρεί για πολλοστή φορά να κάνει το μαύρο, άσπρο, για τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα. 

Στην Ελλάδα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, συνολικά 613.119 άτομα, δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης με καθαρές αποδοχές 328,26 ευρώ, ο Τσίπρας μιλά για «κοινωνική δικαιοσύνη»!


Στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», από το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017, το 54,87% ήταν μερικής απασχόλησης, ο Τσίπρας μιλά για στήριξη των «εργασιακών δικαιωμάτων»!

Στην Ελλάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρέτεινε με νόμο της, την αναστολή για δύο χρόνια της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, ο Τσίπρας κάνει λόγο για «βιώσιμη ανάπτυξη»! 

— Στην Ελλάδα που σύμφωνα με επίσημα τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, υπήρξαν μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες των μισθών, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τον Φεβρουάριο του 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ο Τσίπρας υπόσχεται επιστροφή στην «κανονικότητα»!

Οι πέντε άξονες του Τσίπρα και η πραγματικότητα

Ο Τσίπρας προσπαθεί λοιπόν να εξαπατήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών, των μνημονίων και της κυβέρνησης του.  

Στην κατεύθυνση αυτή και παραλείποντας επιμελώς να αναφερθεί στην φτωχοποίηση του εργαζόμενου λαού, στην επίσημη ιστοσελίδα του  πρωθυπουργού (primeminister.gr) απαριθμούνται αναλυτικά οι «ρυθμίσεις για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων», έτσι όπως εμφανίζει η κυβέρνηση τις «αλλαγές» που προωθεί μέσω των νόμων 4554/2018 που ψηφίστηκε πρόσφατα και 4488/2017 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε επιμέρους ζητήματα, αποφεύγοντας επιμελώς να αγγίξει την καρδιά του προβλήματος που «είναι η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η γενίκευση της ευελιξίας με διάφορες μορφές απασχόλησης, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». 

Όμως και σε αυτά τα επιμέρους θέματα, που βαρύγδουπα από τον πρωθυπουργό «βαφτίζονται» 5 βασικοί άξονες που στοχεύουν στην «αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων», από τη μια πλευρά γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας και την άλλη προωθούνται μέτρα που ουσιαστικά ενισχύουν τους εργοδότες.  

1. «Ενισχύουμε το ΣΕΠΕ με επιπλέον εργαζόμενους και με 7,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ». Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μέσω αυτών θα παταχθεί η «αυθαιρεσία» των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή κρύβει ότι έχει διατηρήσει αλώβητο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο που δίνει δικαίωμα στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις, μειωμένες αποζημίωσης, προσλήψεις με μισθούς πείνας.  

2. «Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του προστίμου με έκπτωση για την επιχείρηση εφόσον ο εργαζόμενος προσληφθεί με σχέση πλήρους απασχόλησης», αναφέρει ο πρωθυπουργός.Ουσιαστικά πρόκειται για δώρο προς τους επιχειρηματίες αφού προβλέπεται έκπτωση των προστίμων μέχρι και 70% στην περίπτωση που οι εργοδότες που απασχολούν «αδήλωτους εργαζομένους»  δείξουν …καλό πρόσωπο και τους προσλάβουν με «πλήρη απασχόλησης» για «ορισμένο χρονικό διάστημα». Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος εργοδότης να απασχολεί με «μαύρη εργασία» και εφόσον τον πιάσουν να πληρώσει ένα μικρό πρόστιμο και στη συνέχεια να κάνει πρόσληψη με ημερομηνία λήξης. 

3. «Βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών με συνευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους για την υγεία, την ασφάλεια, την αποζημίωση», αναφέρει ο πρωθυπουργός. Κρύβει όμως το γεγονός ότι διατηρεί αλώβητο το εργασιακό καθεστώς των «εργολαβιών» με τους μειωμένους μισθούς, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και την υπερεργασία.

4. «Βάζουμε κανόνες σε πρακτική άσκηση και μαθητεία με όριο στον αριθμό εργαζομένων και υποχρεωτική καταγραφή στο σύστημα ‘Εργάνη’», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Αποσιωπά, όμως την πραγματικότητα ότι διατηρεί ένα καθεστώς στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας, όπου νέοι άνθρωποι στο όνομα της απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» εργάζονται με συμβάσεις 200 και 300 ευρώ, προσφέροντας με τη δουλειά τους τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες. 

5. «Βάζουμε κανόνες για την υπερεργασία κάνοντας υποχρεωτική την καταγραφή και τις μεταβολές στο χρόνο εργασίας», ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες». 
 Την ίδια στιγμή έχουν διατηρήσει και ενισχύσει όλους του νόμους για τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», έχουν χτυπήσει την «Κυριακάτικη αργία» δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να «μοιράζουν το χρόνο εργασίας» και να απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, χωρίς φυσικά να πληρώνουν ποτέ υπερωρίες.  

Οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί στήριξης λοιπόν των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι εφάμιλλες με τη …μακρινή δεσμεύση Τσίπρα για αύξηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου