Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«Στιγμές» από την ιστορία του «Ριζοσπάστη»


Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τότε που η εφημερίδα έγινε επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ελλάδας
 
 

Μια πρωτότυπη στήλη εγκαινιάζει ο «Ριζοσπάστης» τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τιμώντας τα 100 χρόνια από τότε που η εφημερίδα έγινε το «Επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος της Ελλάδας και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδας», με απόφαση της ΚΕ.

Από την ερχόμενη Τρίτη 12 Γενάρη και κάθε Τρίτη, με επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» θα διαλέγει από το αρχείο του και θα παρουσιάζει ένα θέμα που δημοσιεύτηκε την αντίστοιχη βδομάδα παλιότερων ετών.

Στόχος μας είναι να αναδειχτούν σχετικά άγνωστες «λεπτομέρειες» της Ιστορίας, όπως καταγράφηκαν στον «Ριζοσπάστη» μέσα από τα ρεπορτάζ, τις ανταποκρίσεις, τις κομματικές ανακοινώσεις και άλλα ντοκουμέντα της εποχής.

Ο σχολιασμός του θέματος, εμπλουτισμένος με νεότερα ιστορικά στοιχεία και βιβλιογραφία για παραπέρα μελέτη, θα δώσει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να συνδέσει το χτες με το σήμερα, αναδεικνύοντας βασικές πτυχές αλλά και συμπεράσματα της ταξικής πάλης.

Το πρώτο φύλλο του «Ριζοσπάστη», που τυπώθηκε με τη νέα του «ταυτότητα», ήταν αυτό της 1ης Αυγούστου 1921, σηματοδοτώντας ένα νέο, αποφασιστικής σημασίας στάδιο στην εξέλιξη της εφημερίδας, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία μετατροπής του «Ριζοσπάστη» σε όργανο της ΚΕ του επαναστατικού Κόμματος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

902gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά θα είναι να γίνει και αναφορά και με φώτο για τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ του Ναζιστή Μεταξά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή