Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Στις τρύπες τους


Στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Σταυρούπολη είδαμε πρωτοφανείς εικόνες, με οργανωμένες ομάδες φασιστοειδών να έχουν μετατρέψει σε άντρο τους ένα ολόκληρο σχολείο, μεταφέροντας σε αυτό «οπλοστάσιο» από μολότοφ, πέτρες, ρόπαλα και μαχαίρια. Η ανοχή της αστυνομίας και της διεύθυνσης, που έδωσαν αέρα στα πανιά των κουκουλοφόρων φασιστοειδών να κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα στο σχολικό συγκρότημα, να προπηλακίζουν, να απειλούν και να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις, «βγάζει μάτι» και δείχνει με ποιανού τις πλάτες δρουν τέτοιοι μηχανισμοί. Εξίσου κατάπτυστη είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή των μαθητών από τα δύο ΕΠΑΛ που συστεγάζονται στη Σταυρούπολη ήταν δυναμική και σταθερή, γεγονός που έχει αποτυπωθεί σε δεκάδες φωτογραφίες από τα πανό τους στις μαθητικές πορείες. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι έψαχναν τρόπο να «συνετίσουν» τους μαθητές και να στείλουν μήνυμα στη νεολαία που τα τελευταία χρόνια σε σχολεία και σχολές δείχνει διαθέσεις αγωνιστικής ανάτασης. Απέναντι σ' αυτούς επιστρατεύεται πρώτα και κύρια η δράση των φασιστοειδών, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα το «μακρύ χέρι» του συστήματος ενάντια στις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας. Και ότι μόνο ο αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπορεί να τους στείλει οριστικά στις τρύπες τους.

Στρατηγικά ορθές

«Επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά με τη Γαλλία, διεκδικώντας μερτικό στη διαπραγμάτευσή τους απ' όταν ήταν στην κυβέρνηση. Αλλά, για να δούμε, ποιες είναι αυτές οι «στρατηγικά ορθές επιλογές»; Εχουμε και λέμε: Η δαπάνη μερικών επιπλέον δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας, αλλά την αναβάθμιση τη ελληνικής αστικής τάξης στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου σέρνουν βαθύτερα τη χώρα, όπως θα γίνει και σε λίγες μέρες, με την υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις. Είναι, επίσης, η ενίσχυση της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, πανομοιότυπα με την κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι ένα ακόμα βήμα για τη συγκρότηση ενός μάχιμου ευρωστρατού, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων όπου Γης. Η στήριξη λοιπόν σ' αυτές τις «στρατηγικά ορθές επιλογές» δίνει το στίγμα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι βέβαια τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει δυο αράδες πιο κάτω για την τσέπη του λαού, που κι ο ίδιος στράγγισε, εκπληρώνοντας κάθε χρόνο τον στόχο του 2% για εξοπλιστικές δαπάνες, όπως έχει συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ.


Η απόσταση...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να «ξεπλύνεις» τον φασισμό, ο στόχος όμως πάντα ένας: Να χτυπηθεί το κίνημα, να συκοφαντηθούν οι διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, να στρωθεί το έδαφος για μεγαλύτερη καταστολή. Σε τέτοιο υποδειγματικό «πλυντήριο» αναδεικνύονται αυτές τις μέρες ορισμένοι από τους γνωστούς αρθρογράφους των αστικών εφημερίδων, με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Η «Καθημερινή», για παράδειγμα, «ανησυχεί» για τη μετατροπή των σχολείων «σε πεδίο βίαιων συγκρούσεων», που «ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία», και καλεί την κυβέρνηση «να μην αφήσει να ανοίξουν κι άλλες πληγές». Αν δηλαδή οι χρυσαυγίτες τραμπούκιζαν από το απέναντι παρκάκι, χωρίς να παρεμποδίζεται το μάθημα, τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Αλλά και τα «Νέα» γράφουν σε γνωστή στήλη τους: «Συνεχίστηκε το κυνηγητό (...) μεταξύ μαθητών - λέμε τώρα - που έχουν καταλάβει το ΕΠΑΛ και φοιτητών που, άγνωστο πώς, βρέθηκαν στη Σταυρούπολη από μέρες να διαδηλώνουν. Εχει τα στοιχεία μιας βεντέτας όλο αυτό (...) οι αρχές, εισαγγελικές και αστυνομικές, άφησαν να εξελιχθεί μία κατάσταση (...) όταν έπρεπε δεν έγινε αυτό που όφειλαν να κάνουν ως δομές μιας οργανωμένης πολιτείας: Να λήξουν την κατάληψη και να τελειώνει το πράγμα (...) Κατάληψη από τις πρώτες μέρες σχολικής χρονιάς; Για ποιο λόγο; Και με ποια αιτήματα; Και ποιος την κινεί και τι επιδιώκει; Επίσης, αυτά τα παιδιά δεν έχουν γονείς να τα μαζέψουν;».


... κονταίνει

Είναι χυδαίοι! Δεν ξέρουν άραγε - όπως κατά κόρον γράφτηκε αυτές τις μέρες - ότι το σχολείο δεν ήταν υπό κατάληψη; Δεν άκουσαν για οργανωμένους πυρήνες φασιστοειδών που έχουν παρεισφρήσει στο σχολείο με την ανοχή διεύθυνσης και αστυνομίας; Βλέπουν στον ξύπνιο τους «βεντέτες» και όχι ακροδεξιούς δολοφόνους να απειλούν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που ζητάνε να φύγουν οι φασίστες από σχολεία και γειτονιές. Αλλά είπαμε: Η τύφλωση για το κίνημα και τους αγώνες κονταίνει την απόσταση ανάμεσα στους κάθε λογής «δημοκράτες» και τους τραμπούκους ακροδεξιούς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου