Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Βαλεντίνα Τερεσκόβα – Καταρρακώνοντας τον μύθο του «ασθενούς φύλου» της αστικής προπαγάνδας

 

Στις 6 του Μάρτη 1937 γεννήθηκε η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα. Αυτή πτήση ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών ζωής, μόρφωσης και δουλειάς των γυναικών στην ΕΣΣΔ και τις χώρες του σοσιαλισμού.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα γεννήθηκε στις 6 του Μάρτη 1937 στην πόλη Γιαροσλάβλ. Οι γονείς της ήταν αγρότες. Από το 1954 εργαζόταν σε εργοστάσιο ελαστικών και από το 1955 έως το 1960 στο εργοστασιακό συγκρότημα υφασμάτων για βιομηχανική χρήση «Κράσνι Περεκόπ», στο Γιαροσλάβλ.

Το 1959 έγινε μέλος του ερασιτεχνικού αεροναυτικού συλλόγου της πόλης της και γρήγορα αναδείχτηκε υπεύθυνη των αλεξιπτωτιστών του εργοστασίου της. Εκτέλεσε 163 πτώσεις.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα στο Γιαροσλάβλ (1957)

Το 1960 αποφοίτησε με αλληλογραφία από την τεχνική σχολή ελαφράς βιομηχανίας του Γιαροσλάβλ.

Από το 1962 ανήκε στο τμήμα των κοσμοναυτών.

16 Ιούνη 1963, Βάση Μπαϊκονούρ. Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα στο δρόμο προς τη δόξα…

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα. Από τις 16 έως τις 19 του Ιούνη 1963, στην ομαδική πτήση με τον Β. Φ. Μπικόφσκι το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6, οδηγούμενο από την Τερεσκόβα, εκτέλεσε 48 στροφές γύρω από τη γη, διανύοντας σε 70 ώρες και 41 λεπτά, περίπου 2.000.000 χιλιόμετρα.

17 Ιούνη 1963. Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα στην καμπίνα του διαστημικού σκάφους Βοστόκ-6

Αυτή πτήση ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών ζωής, μόρφωσης και δουλειάς των γυναικών στην ΕΣΣΔ και τις χώρες του σοσιαλισμού. Στο σοβιετικό κράτος, στα πρώτα κιόλας βήματά του, αλλά και στη συνέχεια σ’ όλες τις χώρες όπου η εξουσία πέρασε στα χέρια των εργατών και αγροτών, ξεριζώθηκαν οι ρίζες της υποδούλωσης της γυναίκας. Καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι που την τοποθετούσαν σε ανισότιμη και ταπεινωτική βαθμίδα στην κοινωνία και την οικογένεια.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα – Βοστόκ-6

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα παντρεύτηκε τον κοσμοναύτη Άντριαν Νικολάγιεφ κι έφεραν στον κόσμο μια κόρη. Σ’ ένα ταξίδι της στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν τη ρώτησαν πού βρίσκει χρόνο για την οικογένειά της, απάντησε: «Το κράτος κάνει πολλά για να μπορούν οι γυναίκες να συνδυάζουν τα καθήκοντά τους σαν πολίτες, μητέρες και εργαζόμενες. Έχουμε ένα αναπτυγμένο δίκτυο βρεφικών και παιδικών σταθμών. Όμως τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω με την κόρη μου. Πηγαίνουμε για σκι ή κάνουμε περιπάτους».

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα

Και πρόσθεσε γελώντας: «Και οι κοσμοναύτες είμαστε άνθρωποι».

Τερεσκόβα – Μπικόφσκι, μετά την ολοκλήρωση της πτήσης στο διάστημα (20 Ιούνη 1963)

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα υπήρξε Γραμματέας της Κομσομόλ (Κομμουνιστική Νεολαία) του Γιαροσλάβλ και στη συνέχεια μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1969 έως το 1991). Διετέλεσε επίσης μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1966 – 1974), καθώς και του Προεδρείου του (1969 – 1991).

Η είδηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πτήσης της Τερεσκόβα στο διάστημα, 

στην πρώτη σελίδα της Πράβντα (20 Ιούνη 1963)

Με το όνομα της Τερεσκόβα έχει ονομαστεί κρατήρας στην αθέατη πλευρά της σελήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου