Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Άκυρη από το δικαστήριο η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Άκυρη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία «EDILMAC», εργολάβο που λειτουργεί το μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και επίλυσης άλλων εργασιακών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Για την απόλυσή του η εργοδοσία επικαλέστηκε «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του», προκειμένου να αιτιολογήσει «σπουδαίο λόγο» σύμφωνα με τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξεμπερδεύει με την ενοχλητική παρουσία του και ταυτόχρονα να δώσει σημαντικό χτύπημα στο Σωματείο και τη δράση του.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ κατέθεσε αγωγή ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης και την επιστροφή στη θέση εργασίας του ως μηχανικού - τεχνικού Ασφαλείας, η οποία συζητήθηκε στο δικαστήριο στις 19/1/2022, ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 29/4/2022 και έγινε γνωστή τη Δευτέρα 9 Μάη.

Το δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας, αντίθετα αποδείχθηκε ότι «εκτελούσε επαρκώς τα καθήκοντά του χωρίς σε καμία περίπτωση να επιδεικνύει ολιγωρία ή απροθυμία εκτέλεσης των καθηκόντων του».

Επομένως, έκρινε άκυρη την απόλυση και υποχρεώνει την «EDILMAC» να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ενάγοντος με την απειλή χρηματικής ποινής 150 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της στην απόφαση. Να του καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το χρονικό διάστημα από 29/7/2021 μέχρι 19/1/2022, με τον νόμιμο τόκο. Να του καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Και τέλος την καταδικάζει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου