Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Κάτω απ' την ίδια... σημαία

 

Δεόντως «τίμησαν» χτες τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης τα αστικά επιτελεία, με το γνωστό κρεσέντο παραχάραξης της Ιστορίας, ενισχυμένο φέτος και από το «σάλτο μορτάλε» της λογικής, που επιχειρεί να εμφανίσει την καπιταλιστική Ρωσία ως... συνέχεια της Σοβιετικής Ενωσης, που η ίδια ανέτρεψε, για να πείσει ότι οι λαοί πρέπει να στοιχηθούν με τον ΝΑΤΟικό ληστή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πολλά περιλάμβανε η χτεσινή «σταχυολόγηση»... Οπως, για παράδειγμα, τις «χοντράδες» βουλευτών της ΝΔ, που στην προσπάθειά τους να βαφτίσουν την 9η Μάη «ημέρα της ΕΕ», έφτασαν να μιλάνε για «μέρα της Ευρώπης που ανάγκασε το ναζισμό να υπογράψει τη συνθηκολόγηση»! Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την παράδοση άνευ όρων... στα πόδια της Φον ντερ Λάιεν και λοιπών ευρωενωσιακών επιτελείων, πριν βέβαια οι πρώην ηγέτες των ναζί στελεχώσουν το μισό ΝΑΤΟ και τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Είχε όμως και «αριστερούς» καθηγητάδες του Πανεπιστημίου York, που έγραφαν στην «Εφ.Συν» «βαθυστόχαστα» άρθρα για τον «μιλιταρισμό και τον πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση και τη Ρωσία», για να μην ξεχνάμε, λέει, πως «ανεξάρτητα από το όνομα που μπορεί να πάρει - φασισμός, δημοκρατία ή δικτατορία του προλεταριάτου - ο κύριος εχθρός παραμένει ο διοικητικός, αστυνομικός και στρατιωτικός μηχανισμός...», «ξεπλένοντας» ξεδιάντροπα τη θεωρία των «δύο άκρων» ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ισως πάλι και να ζήλεψαν τη «δόξα» του Αλ. Τσίπρα, που ως πρωθυπουργός υπέγραφε στο Σιμπίου διακηρύξεις της ΕΕ περί «σιδηρού παραπετάσματος»... Ολοι μαζί, λοιπόν, κάτω απ' την ίδια «σημαία»: Προδίδουν την κοινή τους έγνοια και φόβο, για τη δύναμη που έχουν οι λαοί να γράψουν ξανά Ιστορία, περνώντας στην αντεπίθεση απέναντι στους καπιταλιστές, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ανατρέποντας την εξουσία τους, μεγαλουργώντας με την εξουσία στα δικά τους χέρια. Αυτά συμβολίζει και η Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ, όσα κόλπα κι αν επιστρατεύσουν για να διαγράψουν ή να παραχαράξουν το μήνυμά της. Γι' αυτό ήταν και θα μείνει η σημαία των λαών, να τους δείχνει τον δρόμο για το αύριο.


Λίκνο

Με αφορμή και το συνέδριο της ΝΔ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έδωσαν και πήραν οι αναλύσεις περί «φιλελευθερισμού», πασπαλισμένες με ολίγον από αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα των ημερών, περί «ελευθερίας και δημοκρατίας», που υψώνουν τάχα «τείχος στον αυταρχισμό και τον απολυταρχισμό» σε όλη την υφήλιο. Και μετά, ο πρωθυπουργός πήρε το αεροπλάνο και πήγε... στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να κλείσει μπίζνες για λογαριασμό ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και να «δέσει» ακόμα περισσότερο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που τα συνοδεύουν. Δεν υπάρχει όμως ούτε μια έκθεση, ακόμα κι αυτών των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπου τα ΗΑΕ να μη φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε για μια πετρελαιομοναρχία, όπου δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόλις 6.689 άτομα (!) διορισμένα από τους κυβερνήτες των 7 εμιράτων. Με αυτό το γνωστό «λίκνο» της δημοκρατίας και της ελευθερίας κλείνει ενεργειακές, εμπορικές, στρατιωτικές και άλλες συμφωνίες η σημερινή κυβέρνηση, στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας με μια γενναία δόση χιούμορ το πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στις ευρωατλαντικές μπαρούφες των ημερών: Το μόνο που χωρίζει τους ιμπεριαλιστές είναι τα κέρδη και οι αγορές, που τα μοιράζουν με το αίμα των λαών. Ολα τα άλλα είναι «να 'χαμε να λέγαμε».


Ανθρακες

Η κουβέντα που άνοιξε για τα «υπερκέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών, στην οποία δίνουν τα ρέστα τους κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, οδηγείται - κατά το αναμενόμενο - σε μεγάλο φιάσκο. Για να θυμόμαστε, ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία τα υπερκέρδη, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη φορολογία τους με συντελεστή 90% θα καλυφθεί ένα μέρος του κόστους των μέτρων που εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα. Πέρα από το γεγονός ότι ρίχνοντας τον προβολέα στα λεγόμενα «υπερκέρδη», αφήνουν στο σκοτάδι τα «νόμιμα» κέρδη των ομίλων της Ενέργειας, που θωρακίζουν άπαντες με την πολιτική τους, ας δούμε τι λέει το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που για την περίοδο Οκτώβρη 2021 - Μάρτη 2022 εντοπίζει ...600 εκατ. ευρώ «υπερκέρδη» στο σύνολο της αγοράς, με το 80% να ανήκει στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, «τα 600 εκατ. ευρώ δεν είναι χρήματα τα οποία εισέρρευσαν αυτούσια στα ταμεία των ομίλων», αλλά «οι εταιρείες Ενέργειας διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην τιμολογιακή τους πολιτική» προκειμένου να διασώσουν την εισπραξιμότητά τους και να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους σε συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού! Ετσι, αυτό που ονομάζουν «καθαρό» υπερκέρδος των ομίλων, φέρεται τελικά να είναι πολύ μικρότερο - κάποιοι λένε ακόμα και 200 εκατ. ευρώ. Πάνω σε αυτό το ποσό θα επιβληθεί ο φόρος του 90%, αν και όποτε, αφού υπάρχουν και νομικά κωλύματα. Ο ...θησαυρός λοιπόν που ανακάλυψαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, αποδεικνύεται «άνθρακες». Αλλωστε, τα λεγόμενα «υπερκέρδη» δεν είναι τίποτε άλλο από παράγωγα της «απελευθερωμένης» αγοράς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα με τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου