Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ζωής και θανάτου

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση». Αυτά σημείωνε τον περασμένο Μάρτη η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν επιβεβαιώνουν απλά την πολεμική προετοιμασία ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, αλλά και τους τεράστιους κινδύνους που απορρέουν για τους λαούς από την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μαρτυρούν όλα τα στοιχεία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Το ΝΑΤΟ δεκαπλασιάζει τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις του, κυρίως στο έδαφος της Ευρώπης, και ετοιμάζεται να αναπτύξει 300.000 και πλέον ΝΑΤΟικούς σε διάταξη πολέμου απέναντι στη Ρωσία. Οι λεγόμενες «ομάδες μάχης» αναβαθμίζονται και διευρύνονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας επεκτείνεται, με τη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη σκανδιναβική χερσόνησο. Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, που παζαρεύει τον δικό της αναβαθμισμένο ρόλο στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, η ενεργότερη εμπλοκή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στα ΝΑΤΟικά σχέδια έχει δρομολογηθεί και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά όπλα στις δύο αυτές χώρες.

Εξίσου επιθετική είναι και η προσπάθεια διεύρυνσης των εταίρων - μη μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και του Ινδο-Ειρηνικού, όπου βρίσκεται το άλλο μεγάλο μέτωπο της αντιπαράθεσης με την Κίνα. Οι ανταγωνισμοί σ' αυτήν την περιοχή οξύνονται επικίνδυνα, αποτυπώνοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι πολεμικοί προϋπολογισμοί των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ απογειώνονται, με κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνοντας ότι αυτά δεν εξυπηρετούν την άμυνα των κρατών, την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του. Οι λαοί θα πληρώσουν από την τσέπη τους περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ μόνο το 2022 για να καταστεί το ΝΑΤΟ ικανότερο στη στρατιωτική αντιμετώπιση της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Το «στρατηγικό δόγμα» του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της πολεμικής σύγκρουσης και από «στρατηγικός εταίρος» χαρακτηρίζεται πλέον «στρατηγική απειλή» για την ευρωατλαντική συμμαχία. Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα επιβεβαιώσει αυτήν την αλλαγή, που έχει ήδη αποτυπωθεί στη στήριξη με όλα τα μέσα της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, για να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή.

Μέσα σ' αυτό το ναρκοπέδιο, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί στον λαό. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, συμμετέχει με έμψυχο και άλλο στρατιωτικό υλικό στις μονάδες ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζει τον πολεμικό σχεδιασμό με τις βάσεις και τις άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές στη χώρα μας, αναλαμβάνει να προωθήσει τη ΝΑΤΟική στρατηγική στα Βαλκάνια και δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ!

Είναι όλα αυτά που βάζουν τον ελληνικό λαό στο μάτι του κυκλώνα της πολεμικής προετοιμασίας και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ευθύνη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί με τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, έχει βάλει τη σφραγίδα του στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, με τη διαπραγμάτευση της «ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας» και καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα για την αστική τάξη από την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Γι' αυτό η οργανωμένη απάντηση του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Αυτό καταδεικνύουν και οι αυριανές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Δυτική Ελλάδα και αλλού, που το μήνυμά τους πρέπει να εκπέμψει μαζικά και αποφασιστικά.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 29 Ιούνη 2022

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου