Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ Ανακοινώνουν συνεργασία ενάντια στην «παράτυπη μετανάστευση»

 

Πηγή: Associated Press

Ελάχιστες μέρες μετά τη σφαγή δεκάδων Αφρικανών μεταναστών στα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας, στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, από τη βάρβαρη επέμβαση των μαροκινών και των ισπανικών δυνάμεων καταστολής, ΗΠΑ και Ισπανία ανακοινώνουν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «παράτυπης μετανάστευσης» από την Αφρική...

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν της χτεσινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της μόνιμης συνεργασίας ως απάντηση στις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης στη Βόρεια Αφρική».

Από την συνάντησηΑπό την συνάντηση
Πηγή: Associated Press

Πίσω από προσχηματικές αναφορές για «προώθηση της ασφαλούς, συντεταγμένης και τακτικής μετανάστευσης» και... «δίκαιης και ανθρώπινης μεταχείρισης των μεταναστών», στην πραγματικότητα η συμφωνία ΗΠΑ - Ισπανίας για την «παράτυπη μετανάστευση» αφορά την ένταση των μέτρων καταστολής εναντίον των ξεριζωμένων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, αλλά και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών για γεωπολιτικούς λόγους σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν η ανάπτυξη ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο δήθεν για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ενώ εξίσου χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δίνει η... «προοδευτική» κυβέρνηση της Ισπανίας στο αίτημά της προς το ΝΑΤΟ να εντάξει στις λεγόμενες «υβριδικές απειλές» που αντιμετωπίζει η λυκοσυμμαχία στη νότια πτέρυγά της και την «παράτυπη μετανάστευση».

Προκλητική δίωξη κατά 65 μεταναστών από τις μαροκινές αρχές

Πηγή: Associated Press

Απογειώνοντας την πρόκληση μετά τη σφαγή δεκάδων μεταναστών την περασμένη Παρασκευή στη Μελίγια, οι μαροκινές αρχές, που δέχθηκαν επανειλημμένα συγχαρητήρια του σοσιαλδημοκράτη Π. Σάντσεθ για το δολοφονικό έργο τους, προχωρούν σε δίωξη κατά 65 μεταναστών, για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια μεταναστών να περάσουν στον ισπανικό θύλακα!

Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης του πραγματικού μεγέθους της τραγωδίας, των νεκρών και των τραυματισμένων, δικαστική πηγή του Μαρόκου γνωστοποίησε την εν λόγω δίωξη, αναφέροντας ότι οι περισσότεροι από τους διωκόμενους κατάγονται από το Σουδάν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιών, επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και διευκόλυνση «παράνομης διέλευσης» των συνόρων...

Η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγγέλλει επίσης ότι πολλοί άλλοι μετανάστες που συνελήφθησαν την Παρασκευή φορτώθηκαν σε λεωφορεία και αφέθηκαν στο νότιο Μαρόκο, μια πρακτική που ξεκίνησε το Ραμπάτ το 2018 για να αποθαρρύνει τους «παράτυπους» μετανάστες.

Χτες επίσης, ο Ισπανός γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 23 μεταναστών.

(Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου