Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου

 

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Ν. Παναγιωτάρα: «Τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης άπτονται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα των μεταναστών εργατών γης για τη μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, το Σάββατο 4 Ιούνη (7 μ.μ. στην πλατεία).

Η κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων και της Επιτροπής βρίσκει ανταπόκριση στις καθημερινές περιοδείες που πραγματοποιούνται στις απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας φράουλας και άλλων οπωροκηπευτικών της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας.

Μπροστά στη νέα μεγάλη κινητοποίηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

* * *

-- Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας η καλλιέργεια της φράουλας με χιλιάδες στρέμματα. Για την ανάπτυξή της, όπως και για άλλες καλλιέργειες, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο μετανάστες από χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ποια η στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών για την επίλυσή τους;

 

Από τη μεγάλη συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης την Πρωτομαγιά
Από τη μεγάλη συγκέντρωση των μεταναστών εργατών γης την Πρωτομαγιά
-- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης, ειδικά της περιοχής μας, άπτονται της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ζουν σε τρώγλες (θερμοκήπια, ΤΟΛ κ.λπ.), είναι ανεμβολίαστοι ακόμα και για ηπατίτιδα, δουλεύουν ήλιο με ήλιο. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται παραμένει ίδια όλα τα χρόνια που ζουν εδώ. Είναι νομίζω γνωστό πια σε όλους μας πως η τακτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) κινούνταν πάντα στη λογική κόστους - οφέλους, μια λογική που σίγουρα δεν βοηθά τον εργάτη όποιου χρώματος και καταγωγής. Απλώς οι ντόπιοι εργάτες νομίζουν ότι έχουν δικό τους σπίτι (οι περισσότεροι το χρωστάμε), σίγουρα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες και φυσικά νομίζουμε πως έχουμε υγειονομική περίθαλψη. Εμείς, όταν μπούμε στο νοσοκομείο μπορούμε να δηλώσουμε τα στοιχεία μας γιατί έτυχε να γεννηθούμε εδώ και να τα έχουμε. Οσον αφορά όμως τον τρόπο περίθαλψης είναι ίδιος για όλους. Ανύπαρκτος. Και φυσικά όταν πεθάνουμε μας πάνε στο νεκροταφείο και όχι στα χωράφια.

-- Με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν οι μετανάστες εργάτες γης, γίνεται συστηματική προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι τα κυριότερα εμπόδια που συναντάτε σε αυτήν την προσπάθεια;

-- Τα εμπόδια είναι τα ίδια από την αρχή των προσπαθειών, περίπου από το 2008 μέχρι και σήμερα. Αδιαφορία, αναλγησία, αναισθησία. Ακόμα και τελευταία που με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για την Covid-19, αυτοί γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Σκεφτείτε πως κάποια από τις 4 ή 5 φορές που έχει έρθει κλιμάκιο για εμβολιασμό, έστειλαν 100 εμβόλια και 80 ενέσεις. Αυτά που αναφέρουμε για τον εμβολιασμό αφορούν έναν πληθυσμό 7.000 - 8.000 ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και εργάζονται στα φραουλοχώραφα.

-- Προβάλετε έντονα και τα ζητήματα των υποδομών δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Ποιες κατά τη γνώμη σας παρεμβάσεις χρειάζονται;

-- Πρωτίστως θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. δήμαρχος της περιοχής Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο οποίος είναι και γιατρός, τι κάνει γι' αυτήν την υγειονομική βόμβα;

Ενδιαφέρθηκε να φτιάξει υποδομές ώστε οι εργάτες γης να ζουν αξιοπρεπώς και με συνθήκες υγιεινής όπως αρμόζει σε κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη;

Επειτα να μας ενημερώσει για τις κινήσεις που δεν έκανε προς το υπουργείο Υγείας ώστε να δοθεί στους εργάτες ένα προσωρινό ΑΜΚΑ, για να μπορούν να εμβολιάζονται και να έχουν μια στοιχειώδη περίθαλψη στα νοσοκομεία. Και λέω δεν έκανε, γιατί το ΠΑΜΕ τις έκανε όλες αυτές τις προσπάθειες και ούτε μια φορά δεν βρήκαμε στις πόρτες που μπήκαμε να έχει προηγηθεί κάποιος άλλος.

Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν εξετάζονται από γιατρούς και δεν εμβολιάζονται καν, συσκευάζουν τα προϊόντα που η Ευρωπαϊκή Ενωση τρώει. Και ενώ κόπτονται για ...iso, πιστοποιήσεις και τα κατάλληλα λιπάσματα, δεν τους ενδιαφέρει να φροντίσουν τα εργατικά χέρια που τους ταΐζουν. Τέτοιοι είναι.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου