Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Το ΚΚΕ καταψήφισε το άδικο ταξικό «εργαλείο» κατά των κατατρεγμένων

 

INTIME NEWS

«Ο προωθούμενος νέος Κώδικας Μετανάστευσης όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα αλλά διαιωνίζει την άδικη και ταξική πολιτική σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων». Αυτό υπογράμμισε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ειδική αγορήτρια στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Μετανάστευσης, που το ΚΚΕ καταψήφισε. Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά η αγορήτρια του ΚΚΕ ανέφερε: «Ο νέος Κώδικας αποτελεί το εργαλείο για το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας των ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωενωσιακές επιταγές και τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Ετσι, λοιπόν, συνυπάρχουν από τη μία η ένταση της καταστολής στα σύνορα με φράχτες, απελάσεις, εγκλωβισμό στα νησιά, η οποία συνοδεύεται από ρητορική καταπολέμησης της "παράνομης μετανάστευσης" και από την άλλη η πολιτική προσέλκυσης πληθυσμών για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή, για "ευέλικτο" και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό που εκφράζεται με τη ρητορική περί "νόμιμων ροών", μέσω και διακρατικών συμφωνιών.

Αυτή η ουσία παραμένει αναλλοίωτη στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Προκύπτει, άλλωστε, από τη συμβολή όλων σας στις σχετικές συζητήσεις, Οδηγίες, ψηφίσματα και συμφωνίες της ΕΕ. Προκύπτει από τη σύμπτωση των δηλώσεών σας για την ανάγκη ασφάλειας και προστασίας των συνόρων από τους "παράνομους μετανάστες" - όπως βαφτίζετε όλα τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εξαθλίωσης, εκτός από τα θύματα του ΝΑΤΟ-ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους - για τους φυσικούς και αόρατους φράχτες. Από την επιλογή μεταξύ της αθλιότητας της Μόριας ή των κλειστών φυλακών της Βάστριας κ.ά.

Προκύπτει πολύ περισσότερο από την κοινή σας στήριξη των διακρατικών συμφωνιών για την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού στη χώρα, όπως με το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο».

Επισφαλές πλαίσιο απασχόλησης

Αναφερόμενη στις παρατηρήσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το νομοσχέδιο, είπε ότι «είναι πολύ εύστοχες. Μιλάει για μια σειρά διαδικαστικά και ουσιαστικά προσκόμματα στην πρόσβαση στην εργασία των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, επισημαίνει τη διακινδύνευση της υγείας και της ασφάλειας, αλλά και της ίδιας της ζωής από την έλλειψη κατάλληλης διαμονής και τις καταχρηστικές συνθήκες εποχικής εργασίας, ιδιαίτερα των παράτυπα διαμενόντων. Συμπεραίνει ακόμα ότι τελικά σε βάρος των μεταναστών εργατών έχει διαμορφωθεί "ένα ειδικό (ή εξαιρετικό) εργατικό δίκαιο αλλοδαπών, σε αρκετές περιπτώσεις κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου"».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, πολλοί για χρόνια ολόκληρα, παραμένουν απροστάτευτοι, ενώ δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για τη νομιμοποίησή τους και διατηρείται η ανασφάλεια και ομηρία τους, αλλά και επιτείνεται το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσής τους. Επίσης, οι υπηρεσίες μετανάστευσης παραμένουν εξαιρετικά υποστελεχωμένες, χωρίς επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη, χωρίς ίντερνετ. Οι νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες όχι μόνο δεν διευκολύνουν, αλλά ελλοχεύουν κινδύνους, όπως με το απαράδεκτο καθεστώς της πλασματικής επίδοσης αποφάσεων, και επιτείνουν την κατάσταση και τη γραφειοκρατία».

Το ΚΚΕ διεκδικεί να καταργηθεί το άδικο πλαίσιο της ΕΕ

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του άδικου πλαισίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ μιλά για την ανάγκη ενταξιακών προγραμμάτων με ευθύνη του κράτους για όλους τους ξεριζωμένους, μετανάστες και πρόσφυγες, που θα παραμείνουν στη χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους στην εργασία, στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, των παιδιών τους στην Εκπαίδευση, η ασφαλής διαβίωσή τους».

Παράλληλα, «το ΚΚΕ διεκδικεί τη νομιμοποίηση όλων όσους βαφτίζετε "παράτυπους" μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για χρόνια, χωρίς επιβαρυντικές προϋποθέσεις και άλλα προσκόμματα. Αντιπαλεύει τις συμφωνίες σκλαβοπάζαρου, όπως είναι οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες για τη λεγόμενη "νόμιμη" μετανάστευση.

Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στηρίζουν τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και αναλαμβάνουν χωρίς κανέναν δισταγμό καθήκοντα στην προσπάθεια οργάνωσης της κοινής πάλης Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, εξουδετερώνοντας στην πράξη τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στο ψευδοεπιχείρημα ότι οι συμφωνίες σκλαβοπάζαρου γίνονται επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, τονίζοντας ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου γιατί θέλουν φτηνή εργατική δύναμη, και δεν εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα και μισθούς για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν με αξιοπρέπεια. Απαντώντας δε στη διατύπωση των κυβερνητικών βουλευτών ότι είναι τομή το νομοσχέδιο, τόνισε: «Τομή θα ήταν αυτό που ζητάμε. Δηλαδή, την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Τουρκία από επιτροπές υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, και να τερματιστούν ο εγκλωβισμός και τα ριψοκίνδυνα ταξίδια που οδηγούν σε θανατηφόρα ναυάγια».

Στρατηγική ταύτιση και ...ρατσιστικές κορόνες

Οι εισηγητές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων αναλώθηκαν σε κριτικές περί «αναποτελεσματικότητας» και επί της ουσίας ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιμεταναστευτική πολιτική που υλοποιούν από κοινού η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, με τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η δε υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σ. Βούλτεψη, προχώρησε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα κατά της Κούβας, με ασυναρτησίες ότι δήθεν ανέχεται τη βάση του Γκουαντάναμο.

Ο Κυρ. Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στο... παράδειγμα της Δανίας, που νοικιάζει φυλακές στο Κόσοβο, και της Βρετανίας που στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και τάχθηκε υπέρ ...ειδικών στρατοπέδων για τους ξεριζωμένους. Ο ρατσιστής Κ. Μπογδάνος επίσης αναφέρθηκε σε... ισλαμική εισβολή που δέχεται η χώρα και ζήτησε μαζικές απελάσεις.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου