Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η λαϊκή οργή όπως έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO)

 

 
 

Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Tο έγκλημα στα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το εκβιαστικό δίλημμα της ακυβερνησίας ή της σταθερότητας, ενώ αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού και στον στόχο της σταθερότητας συναντώνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος και πώς θα κυβερνήσει, αλλά για ποιον και τι θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. Κατέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε βασικές ενότητες που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, η «πράσινη μετάβαση» που την πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια, η «απελευθέρωση», η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που οδηγούν και σε επώδυνους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι βασικές ενότητες είναι στα κυβερνητικά προγράμματα των αστικών κομμάτων και για αυτό η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι είτε περιορισμένη είτε ανύπαρκτη. Σχολιάζοντας τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, τόνισε ότι ο λαός τα έχει δει όλα και τους έχει δοκιμάσει σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κόμματα μιας χρήσης. Ειδικά για το έγκλημα στα Τέμπη, υπογράμμισε πως κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές ευθύνες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έδωσαν τα ρέστα τους για να υλοποιηθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου με κριτήριο το κέρδος, αντίθετα το ΚΚΕ έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την προστασία της ζωής. Τόνισε πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό με ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ομιλία

Τι ακριβώς κάνετε σήμερα, με αυτό το πολυνομοσχέδιο; Επιχειρείτε να κλείσετε μια σειρά από αντιλαϊκές εκκρεμότητες, λίγο πριν κλείσει η βουλή και προκηρυχτούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Γι αυτό και κάτω από τον προσχηματικό τίτλο “στήριξη των πληγέντων” - πιο σωστά των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη - στριμώχνονται ένα σωρό άρθρα, άσχετα μεταξύ τους, τα οποία όμως αφορούν σε σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια δεν παραλείπετε να θεσμοθετήσετε και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο. Αλίμονο… γιατί να αφήσετε εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση, αφού μπορείτε να τις κλείσετε και να τις συμπεριλάβετε κι αυτές στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της δικής σας κυβέρνησης.

Και μη μας πείτε ότι ανησυχείτε, μη τυχόν και μείνει στη μέση, ανακοπεί, το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο, αν φύγετε εσείς και αναλάβουν άλλοι το τιμόνι της διακυβέρνησης.

Εσείς της ΝΔ δεν είστε που φέρατε στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που άφησε έτοιμα στα υπουργικά συρτάρια ο ΣΥΡΙΖΑ; Όπως άλλωστε έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν με τα νομοσχέδια που δεν πρόλαβε να περάσει η ΝΔ. Λίγοι είναι οι νόμοι που φέρουν την κοινή ονομασία υπουργών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως, τα επιτελεία του συστήματος κι αυτοί που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εκμεταλλευτές του λαού, δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες. Άλλωστε ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και σεις, όλοι σας εδώ μέσα, κρυφό καμάρι, ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ με όποιους συγκυβερνήτες, μπορεί να πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και να συνεχίσει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, υπηρετώντας πάλι τα συμφέροντα των λίγων. Όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, γιατί “το κράτος έχει συνέχεια” όπως οι ίδιοι λέτε, για να δικαιολογήσετε τις στρατηγικές σας συγκλήσεις.

Και μαζί με αυτό το ταξικό, εχθρικό για τον λαό, κράτος, συνέχεια έχουν και οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα το χρώμα και τη σύνθεσή τους. Γι αυτό και όλες οι κυβερνήσεις κέρδισαν τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης σε σχέση πάντα με την προηγούμενη. Γιατί όλο και χειρότερο γίνεται το σάπιο αυτό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε.

Η μόνη ανησυχία που έχετε όλοι σας, είναι μη τυχόν και εκφραστεί στις εκλογές μαζικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει πολύμορφα να εκφράζεται, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι.

Ξέρετε πολύ καλά πως το έγκλημα στα Τέμπη υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί πάρα πολλά έχουν μαζευτεί! Τα εργατικά λαϊκά προβλήματα συσσωρεύονται, αλλά και για μια σειρά άλλα γεγονότα – αναφέρομαι σε όλα αυτά που με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός ονομάζει κρίσεις για να πει πως όλα εσείς καλά τα κάνατε - όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί κι άλλες φυσικές καταστροφές.

Όμως σε όλες τις περιπτώσεις, ένα πράγμα αποδείχτηκε περίτρανα: ότι οι ανάγκες και η προστασία της ζωής του λαού αντιμετωπίζονται ως «κόστος»! Γι αυτό και παραμερίζονται, για να μην πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, τις οποίες βέβαια όλοι σας με κάθε ευκαιρία επικαλείστε.

Είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα σας, για να μην εκφραστεί στις εκλογές η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, για να αποσπάσετε πάση θυσία τη στήριξη ή την ανοχή του λαού στην πολιτική σας, που επιστρατεύετε ξανά το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας και σταθερότητας”.

Όμως, ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού. Στον στόχο της λεγόμενης “σταθερότητας” συναντιέστε όλοι σας. Απλά όλος ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα τον εκπληρώσει.

Εσείς της ΝΔ λέτε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση και από κοντά το ΠΑΣΟΚ που επινοεί διάφορα σχήματα, για να δηλώσει απλά παρών στο επόμενο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχήμα.

Όλα τα υπόλοιπα κάλπικα διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι κουβέντα να γίνεται. Γιατί το ερώτημα δεν είναι ούτε “ποιος θα κυβερνήσει” ούτε “πώς θα κυβερνήσει”. Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για τον λαό είναι το “για ποιον” και “τι ακριβώς θα υλοποιήσει” η επόμενη κυβέρνηση. Οι απαντήσεις στο ερώτημα “τι ακριβώς θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση” αυτόματα απαντά και στο “για ποιόν”.

Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τις συμβάσεις όλοι ψηφίσατε με τα προαπαιτούμενα του, η στρατηγική της περιβόητης Πράσινης Μετάβασης που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, η πολιτική της απελευθέρωσης σε κρίσιμους τομείς όπως στην ενέργεια, στις μεταφορές που τώρα επεκτείνεται και στο νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων σας.

Γι αυτό και σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούνται δεδομένα, η αντιπαράθεση μεταξύ σας είναι, είτε περιορισμένη κι αποπροσανατολιστική, είτε ανύπαρκτη. Άλλωστε αυτές οι κοινές συνισταμένες της πολιτικής σας ήταν ο λόγος που εσείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σηκώνατε το χεράκι σας και ψηφίζατε νομοσχέδια της ΝΔ.

Αυτές οι κοινές συνισταμένες – στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου – ήταν ο λόγος που τα κόμματά σας αφήσανε στην άκρη τις επιμέρους διαφορές τους και βρεθήκαν τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα.

Ο λαός πλέον τα έχει δει όλα, τα έχει δοκιμάσει όλα. Γιατί έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που φτιάξατε και εσείς της ΝΔ, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”.

Θυμάστε; Το Ποτάμι, το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΛ, άλλους, κάθε καρυδιάς καρύδι.

Και αν οι συνθήκες, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να μην ξεχνιόμαστε, το απαιτήσουν ξανά, θα το ξανακάνετε. Οπότε αφήστε τις μεγάλες κουβέντες, μην εκτίθεστε... Κυριακή κοντή γιορτή!

Τα ίδια συμφέροντα επέβαλαν κυβερνήσεις συνεργασίας διαφόρων αποχρώσεων σε μια σειρά χώρες, και μάλιστα σε χώρες που αυτές τις μέρες γνωρίζουν πρωτόγνωρες, συγκλονιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από τη Γαλλία, όπου η «προοδευτική» κυβέρνηση του «δημοκράτη» Μακρόν που δήθεν «νίκησε την ακροδεξιά», προχωράει σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα;

Από την Πορτογαλία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Κόστα, που εσείς του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζατε ως πρότυπο «αριστερής διακυβέρνησης», ενώ χιλιάδες λαού διαδηλώνουν ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό;

Από τη Γερμανία, της δήθεν «προοδευτικής αλλαγής», με τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς στην καγκελαρία (θυμίζω ότι ήταν αντικαγκελάριος της Μέρκελ), όπου δυναμώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπως η απεργία στις Μεταφορές - η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και άλλες; Ή τη Βρετανία του Brexit, όπου για μήνες εκδηλώνονται απεργίες για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια...

Παντού ένα πράγμα αποδεικνύεται: Ποτέ και πουθενά, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ολόκληρο, μπορεί μια αστική κυβέρνηση να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Την υπηρέτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων, των λαών. Γιατί όπως γράφουν και τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

Εσείς σταθερά και με όλους τους τρόπους, απαντάτε τα κέρδη τους...

Εμείς απαντάμε: οι ζωές μας...

Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε και στα ζητήματα που θέτει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, ιδιαίτερα στο ζήτημα της στήριξης των πληγέντων. Σας λέμε λοιπόν ευθέως, πως κανένα μέτρο στήριξης των συγγενών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες για αυτή την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας, η συζήτηση να φύγει από τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και να επικεντρωθεί σε βολικά για σας ζητήματα. Τη μια φταίει το “βαθύ κράτος”, την άλλη οι “παθογένειες”, την παρ’ άλλη η έλλειψη ατομικής ευθύνης και η αξιολόγηση που δεν προχώρησε. Για να μείνει όμως στο απυρόβλητο, η στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών κατά συνέπεια και των σιδηροδρόμων που βήμα το βήμα υλοποιήσατε όλοι σας. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ποιος έχει την ευθύνη για τη διάσπαση του σιδηρόδρομου σε κομμάτια, για να πουληθούν τα κερδοφόρα κομμάτια;

Ποιος έχει την ευθύνη για τις μισοτελειωμένες και ακριβοπληρωμένες συμβάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας;

Ποιος έχει την ευθύνη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβλήθηκαν στους σιδηροδρομικούς που έφτασε μέχρι και την 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό;

Ποιος φταίει για τις επιδοτήσεις μαμούθ προς την κρατική εταιρεία για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, την ιδιωτική εταιρεία, των ιταλικών σιδηροδρόμων, ανάμεσά τους κι αυτή Αθήνα - Θεσσαλονίκη; Άγονη γραμμή κι αυτή...

Η απάντηση βρίσκεται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν σ’ αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Όλοι σας δώσατε τα ρέστα σας, για να υλοποιήσετε την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.

Σήμερα η ΝΔ τι κάνει; Ανοίγει τον σιδηρόδρομο ακριβώς όπως τον έκλεισε. Και έχει το θράσος να μας λέει ότι μπορεί στο πλαίσιο αυτής της τελικά επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, για την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τμημάτων τους, για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ, για την σκανδαλώδη επιδότηση της Hellenic Train, ότι μπορεί, μας λέτε, να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση.

Μάλιστα, επειδή οι προσλήψεις εργαζομένων είναι για εσάς κόστος, τις κάνατε με το σταγονόμετρο, όπως φαίνεται και σήμερα στο νομοσχέδιο. Όμως, η λειτουργία των σιδηροδρόμων με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού είναι εγκληματική.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΟΣΕ οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων και την ασφαλή εργασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είναι περισσότερες από 1.300. Αντί, λοιπόν, να καλύψετε αυτές τις κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, με συγκροτημένα δικαιώματα, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ούτε για τον αριθμό των προσλήψεων, ούτε για το χρόνο που αυτές θα γίνουν!

Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιούνται ταξίδια με ασφάλεια, για να μπορεί κάθε νέο παιδί να φτάνει στον προορισμό του και να απαντάει στο μήνυμα της μητέρας του, είναι να πάψει η ασφάλεια να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, είτε για τον κάθε επενδυτή, είτε για το κράτος.

Αυτό σημαίνει να πάψει το κέρδος να αποτελεί το κριτήριο για το τι, πώς, πότε και πόσο θα αναπτυχθεί και να αντικατασταθεί από το κριτήριο της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της προστασίας της ζωής των παιδιών μας, όλων των συνανθρώπων μας. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, η ανθρώπινη ζωή θα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Στην πρόταση του ΚΚΕ, ο σιδηρόδρομος, μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό προϋποθέτει, όμως, απελευθέρωση από τις ράγες του κέρδους. Προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο.

Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο κλείνετε μια σειρά αντιλαϊκές εκκρεμότητες, αλλά επιχειρείτε να θεσμοθετήσετε και ορισμένα δωράκια στο κεφάλαιο. Αναφέρομαι σε όλα αυτά που στο νομοσχέδιο περιγράφονται ως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρόκειται όμως για συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς επενδυτές, κατά παρέκκλιση κανονισμών και διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια.

Τι κάνετε; Τους διευκολύνετε με χίλιους δυο τρόπους. Κι εδώ μιλάμε όχι μόνο για φωτογραφικές διατάξεις, αλλά και για νέα πακέτα ενισχύσεων, ζεστό κρατικό χρήμα από τις τσέπες του λαού, αλλά και για νέες κατ’ εξαίρεση φορολογικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια.

Τι άλλο από διευκόλυνση είναι ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός της τουριστικής και ναυτιλιακής νομοθεσίας, όπου υλοποιείτε τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αλλάζοντας ρυθμίσεις και κανόνες που εμποδίζουν;

Μιλάμε για τις συμφωνίες παραχώρησης τουριστικών λιμένων, με fast track διαδικασίες, πριν και από την ολοκλήρωση της χωροθέτησης, πριν τα όποια σχετικά έργα, χωρίς να υπάρχει καμία πρόληψη.

Τι κάνετε; Ανοίγετε το δρόμο ώστε τα μεγάλα μονοπώλια των μεταφορών και του τουρισμού να εκμεταλλευτούν λιμάνια και μαρίνες, αλλά και μεγάλες εκτάσεις γύρω από αυτά, χωρίς καμία δέσμευση και πρόληψη για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών και το περιβάλλον.

Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με άλλες ρυθμίσεις με τις οποίες διευκολύνετε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, πάλι με fast track διαδικασίες.

Την ίδια ώρα όμως οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν ατέλειωτες ώρες σε συνθήκες γαλέρας. Με τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες θα δουλεύουν και οι χιλιάδες εργαζόμενοι από άλλες χώρες που θα δουλέψουν με όρους εργασίας και αμοιβής που ισχύουν στις χώρες τους, όπως προβλέπει και η Οδηγία Μπολκενστάιν, δηλαδή σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Με τις ίδιες fast track διαδικασίες φέρνετε στο παρά πέντε ρυθμίσεις στον πολιτισμό και έχετε το θράσος να λέτε ότι θέλετε να βοηθήσετε τους καλλιτέχνες. Δε ντρέπεστε; Δεν χορτάσατε με τις κινητοποιήσεις τους; Ποιόν πάτε να ξεγελάσετε;

Το μητρώο καλλιτεχνών να μην κοροϊδευόμαστε, είναι ένα ακόμη εργαλείο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ένα εργαλείο για να συγκεντρώνονται δεδομένα και πληροφορίες για τη χάραξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και στον πολιτισμό, όπως και στους άλλους τομείς. Για παράδειγμα θα αξιοποιηθεί σαν άλλοθι για να εξαιρούνται από όποιες ενισχύσεις και μέτρα στήριξης ως «μη καλλιτέχνες» οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι ετεροαπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι, αυτοί δηλαδή που στον χώρο αυτό είναι οι «πολλοί» και οι πιο αδύναμοι.

Το άρθρο 106 στο όνομα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας έρχεται να την νομιμοποιήσει, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία στις πρόβες με ατομικές συμβάσεις, ωρομίσθιο και απόλυση «χωρίς σπουδαίο λόγο». Και μάλιστα το φέρνετε την ώρα που διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις με τους εργοδότες. Τυχαία σύμπτωση;

Αν πασχίζετε, όπως λέτε, για το καλό των καλλιτεχνών, γιατί δεν φέρνετε ένα άρθρο που να υποχρεώνει τους εργοδότες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως είναι το αίτημα των καλλιτεχνών;

Μαζί με όλα αυτά, διευκολύνετε την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Καβάλας, νομιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις, τις εκτάσεις για να παραχωρηθούν χωρίς προβλήματα στους ομίλους!

Ορισμένοι από σας διαμαρτύρεστε, όταν σας λέμε, πως διατάξεις αυτού του πολυνομοσχεδίου είναι κάτι περισσότερο από “δωράκια” στο κεφάλαιο. Πώς αλλιώς όμως, να χαρακτηρίσει κανείς τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα πλοία μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαν-αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπορούν να χαρακτηρίζονται ως πλωτά ναυπηγήματα και να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και σε διεθνή κλίμακα;

Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των ναυτεργατών που ξέρουν πολύ καλά, ότι πλέον ο αριθμός των ναυτεργατών στα πλοία θα καθορίζεται με βάση τους όρους του πλωτού ναυπηγήματος.

Μιλάμε δηλαδή για εργασιακή ζούγκλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εργατικά δυστυχήματα και σακατεμένους ναυτεργάτες. Έχει όμως προκαλέσει και την αντίδραση των εργαζομένων, του λαού στο Χαϊδάρι και τους γύρω δήμους, οι οποίοι βλέπουν με τη συγκεκριμένη διάταξη, να φωτογραφίζεται συγκεκριμένος εφοπλιστής ο οποίος σχεδιάζει, όπως φαίνεται, την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Είμαστε στο πλευρό των μαζικών φορέων της περιοχής οι οποίοι προετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή. Γι αυτό άλλωστε και καταθέσαμε και τροπολογία που προβλέπει την ακύρωση χωροθέτησης εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον χώρο των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και την ακύρωση της πώλησης της έκτασης της προβλήτας 4, με απόδοση της χρήσης της στον λαό της περιοχής.

Οι ρυθμίσεις επίσης για τις ιαματικές πηγές στοχεύουν στην προσέλκυση επενδυτών, παραδίδοντας κάθε πηγή στην επιχειρηματική εκμετάλλευση, στερώντας από το λαό τις θεραπευτικές του ανάγκες ή κάνοντάς τις πολύ ακριβές.

Αναδεικνύουμε το ζήτημα με τις ιαματικές πηγές και για έναν ακόμη λόγο: γιατί οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται υπόγεια νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα λεγόμενα γεωθερμικά πεδία, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν με πολύ περισσότερους τρόπους, απ’ την ιαματική αξιοποίηση τους. Μπορούν, ανάλογα με τις συνθήκες, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν χωριά και πόλεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παροχή θερμότητας σε άλλες παραγωγικές μονάδες ή ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμίας προς όφελος του λαού, για να καλύψουν τις ανάγκες του, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που είναι ιδιαίτερα ενεργή γεωλογικά, είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού απ' όπου κατάγομαι, της Φθιώτιδας έχουν ήδη βρεθεί γεωθερμικά πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φθηνή θέρμανση θερμοκηπίων, για να αυξηθεί δραστικά η παραγωγικότητα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη περιοχή, αντιμετωπίζοντας τόσο ορισμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όσο και διατροφικά προβλήματα του λαού. Όμως, οι δυνατότητες αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ η ίδια η γεωθερμία βρίσκεται εκτός κάδρου.

Και το ερώτημα είναι γιατί; Ειδικά σε μια περίοδο που όλοι, θεωρητικά, πίνουν νερό στο όνομα της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Το κίνητρο του κέρδους.

Σήμερα, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι δεν βλέπουν την γεωθερμία σαν πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη για πάρτη τους, από τις γιγάντιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Και αυτή η αντίθεση, ανάμεσα στη δυνατότητα και στην πραγματικότητα, αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Αποδεικνύει ότι στόχος δεν είναι η ήπια ενέργεια, αλλά τα μέγιστα κέρδη.

Ο λαός όμως, έχει πλέον πείρα. Δεν θα σας δώσει άφεση αμαρτιών. Δεν θα πάρετε καμία συγχώρεση κι εσείς της ΝΔ και οι υπόλοιποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μηδενός εξαιρουμένου.

Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής, σε δρόμο ριζικών αλλαγών, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα είναι πάντα μπροστά, αγωνιστής μαζί με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου