Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Μπαράζ δεσμεύσεων για κόφτη, αντισταθμιστικά μέτρα στις συντάξεις και αποφυγή μονομερών κινήσεων Facebook logo


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

 
 
Γραπτή δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη, λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τις εξαγγελίες Τσίπρα και πως μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών θα χρησιμοποιείται τυχόν υπεραπόδοση των εσόδων συνιστά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που στάλθηκε σε Eurogroup και ESM για να ξεπαγώσει η συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», ενώ το περιεχόμενο της επιστολής ικανοποίησε τους δανειστές με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος. Πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να δημοσιοποιήσει την επιστολή Τσακαλώτου και καταφεύγει, για μια ακόμα φορά, σε διαρροές με non paper. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί στα μουλωχτά να περάσει επικοινωνιακά την επιστολή με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις καταφεύγοντας σε διαρροές και σημειώματα το μεσημέρι των Χριστουγέννων.  

Ποτέ ξανά 13η σύνταξη!

Μπαράζ αντιλαϊκών δεσμεύσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου καθώς, σύμφωνα με non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι «το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» και πως «η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017».

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται μόνο για την προσωρινότητα των εξαγγελιών αλλά και πως «δεν υπάρχει πρόθεση» να επαναφέρει τη 13η σύνταξη και δεν θα πειράξει τίποτα από τις έως και με το νόμο - λαιμητόμο αντασφαλιστικές αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση ακόμα και στο non paper αποφεύγει να αναφέρει τη φράση 13η σύνταξη! Για το ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά δεσμεύεται ότι είναι μόνο για το 2017 και ότι τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί θα καλυφθούν, άρα η φοροεπιδρομή δεν μειώνεται.

Δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη


Με σαφή τρόπο η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι θα ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2018. 

Το non paper αναφέρει πως «στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι».

Επιπλέον δεσμεύεται ακόμα και για έξτρα μέτρα το 2016 στις δαπάνες για τις συντάξεις ως αντιστάθμισμα αν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Αντισταθμιστικά μέτρα αν χρειαστεί 

Σύμφωνα με το non paper στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται κατά γράμμα ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016». Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα στις συντάξεις θα ληφθούν «σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) - γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών». Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία της κυβερνητικής δέσμευσης που έβαλε ξανά στο στόχαστρο τις συντάξεις και τους απόμαχους της δουλειάς.

Καμία κίνηση χωρίς συμφωνία με τους δανειστές


Η κυβέρνηση δεσμεύεται γραπτά πως μόνο σε συμφωνία με τους δανειστές θα αξιοποιείται τυχόν υπεραπόδοση στα έσοδα της φοροεπιδρομής και επίσης καθορίζονται συγκεκριμένες επιλογές για το που θα πηγαίνουν τα ποσά με την προσθήκη δυο νέων επιλογών της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας και της εξόφλησης οφειλών του δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται ότι η υπεραπόδοση αξιοποιείται «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Το non paper κάνει σαφές «πως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς»

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποδέχεται πως δεν θα προβεί σε μονομερή κίνηση σε ζητήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου.

«Η κυβέρνηση ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο»

Η κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως και γραπτά όλα όσα τις ζητήθηκαν από τους θεσμούς διαβεβαιώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι προσηλωμένη στους στόχους του τρίτου μνημονίου. Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό μιας και παραδέχεται στο non paper «είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές -που δεν μας αρέσουν…-, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο».

Επικοινωνιακά, για να διαχειριστεί το όλο θέμα, η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίζεται ότι «οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό» αφού το εφάπαξ επίδομα δόθηκε σε συνταξιούχους αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Β. Σόιμπλε και ενισχύει την πλαστή αντιπαράθεση με τη ΝΔ λέγοντας πως δείχνει «αφοσίωση στους δανειστές» και είναι «βασιλικότερη του βασιλέως»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου