Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σόου με τους τραπεζίτες


Από την συνάντηση του Α. Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΕΤΑπό την συνάντηση του Α. Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΕΤ
Πηγή: Eurokinissi

Ένα σόου, με επωδό την ...υπόδειξη από τον πρωθυπουργό «οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους», στήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα από τους πλειστηριασμούς και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγγυάται με τις πρωτοβουλίες του το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποσκάπτει μεθοδικά ακόμα και τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας που υπήρχαν έως τώρα από τα «κοράκια», ενώ οι τράπεζες, αξιοποιώντας τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζουν πλιάτσικο στο σπίτι της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια και να ανταποκριθούν στα «stress tests», με τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.


Η χρονική στιγμή της συνάντησης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι μια περίοδος που κλιμακώνεται η επιθετικότητα κυβέρνησης - κεφαλαίου με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ σταδιακά μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης» είναι πια ξεκάθαρο ότι με ποικίλους τρόπους αίρεται κάθε προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει το λαό, επικαλούμενη την «άτυπη συμφωνία» με τους τραπεζίτες να μην πλειστηριάζονται κατοικίες αξίας κάτω από 300.000 ευρώ, που εκφράζει συγκυριακά και τις προτεραιότητες του τραπεζικού κεφαλαίου. Σε καμιά περίπτωση, όμως, αυτό δε σημαίνει «απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, συνιστά την «απόλυτη κοροϊδία». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος των τραπεζιτών, πριν από λίγο καιρό, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία...».

Με τα περί «μεγαλοοφειλετών και μπαταχτσήδων» η κυβέρνηση, από τη μια, προσπαθεί να κουκουλώσει την πραγματικότητα, να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, από το γεγονός ότι αυτών το λογαριασμό πληρώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Από την άλλη, να επιταχύνει μια σειρά μέτρων στήριξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», χρηματοδότησης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, το ξαλάφρωμα των τραπεζών από τα βάρη, στα οποία εντάσσονται και τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών οικογενειών, που περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πονηρά επαναλαμβάνει τη συκοφαντία ότι όσοι αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, προστατεύουν τάχα τους «μεγαλοοφειλέτες», όταν είναι φανερό ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, σε συνδυασμό με την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας, δίνουν το σύνθημα στις τράπεζες και στα funds να ορμήσουν καταπάνω στη λαϊκή κατοικία. Κι ενώ η πραγματικότητα βοά, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει το θράσος να λέει ότι είναι «fake news» οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, καλώντας τους τραπεζίτες να προστατέψουν και τους εαυτούς τους από τις συκοφαντίες!

Από την πλευρά τους, βέβαια, οι τραπεζίτες υπήρξαν πιο ειλικρινείς. Όπως είπαν στη συνάντηση, θα συνεχίσουν να κινούνται «εντός του θεσμικού πλαισίου», αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που τους παρέχει η κυβέρνηση, με τα οποία εντείνονται οι εκβιασμοί στις λαϊκές οικογένειες για να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες, ώστε να χαρακτηριστούν «συνεργάσιμες», αφού, σε διαφορετική περίπτωση, κάθε είδους «προστασία» πάει περίπατο.

Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προφυλάξει το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, γιατί αποστολή της είναι να κάνει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο, να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Γι' αυτό στήνει ολόκληρο μηχανισμό για το ηλεκτρονικό «σφυρί», προωθεί την άρση της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, σπρώχνει τα δάνεια σε funds. Κι από πάνω, στήνοντας σόου όπως το χτεσινό με τους τραπεζίτες, προσπαθεί μάταια να κοροϊδέψει το λαό, βλέποντας ότι η προπαγάνδα της για τους πλειστηριασμούς δύσκολα πιάνει τόπο...

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 20 Δεκέμβρη 2017.

902gr

1 σχόλιο: