Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Δεν είναι εξαιρέσεις


Εχουμε και λέμε: Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τον Οκτώβρη μόνο το 37,22% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης, δηλαδή τουλάχιστον 6 στους 10 εργαζόμενους προσλήφθηκαν με «μερικό» μισθό. Επίσης, το πρώτο 10μηνο του 2019 έγιναν αριθμητικά τόσες απολύσεις όσος είναι και ο αριθμός των πάνω από 2 εκατομμύρια μισθωτών! Αλλα στοιχεία (ΕΦΚΑ) δείχνουν ότι η «αγορά εργασίας» δεν χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εξαϋλώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φλεβάρη, αφού η «μαύρη τρύπα» της «ευελιξίας» και του αντεργατικού πλαισίου είναι που κυριαρχεί. Μερικά παραδείγματα δηλαδή που δείχνουν ότι η ζωή της εργατικής τάξης είναι ναρκοθετημένη και στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ότι όσα μέτρα πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια δουλεύουν στον «αυτόματο» για να τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μήπως όμως είναι τίποτα «εξαιρέσεις» από την «κανονικότητα» της «δίκαιης ανάπτυξης» ή της «ανάπτυξης για όλους»; Το αντίθετο, αποτελούν συστατικά στοιχεία αυτής της «κανονικότητας», της «νέας Ελλάδας», που πάει πακέτο με τις «θετικές αξιολογήσεις» των πιστωτικών οίκων, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του κράτους κ.ο.κ. Η «κόλαση» λοιπόν για τους εργαζόμενους είναι αυτή που διαμορφώνει τον «παράδεισο» για το κεφάλαιο, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που διαγκωνίζονται για το ποιος είναι η ...γνήσια αναπτυξιακή δύναμη. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί να «επενδύσει» ο λαός, αυτό βρίσκεται στον αγώνα του, στην οργάνωση της αντεπίθεσης για να σαρώσει αυτή την κόλαση με την οποία τον καλούν να συμβιβαστεί.

«Ιδού ο στρατός σας»
 
Τη δόξα του Κανελλόπουλου, που είχε πει στον Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας», ζήλεψε ο σημερινός υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, υπενθύμισε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Ελλάδα πάντα στεκόταν στο πλευρό των Συμμάχων της» και τον διαβεβαίωσε: «(...) Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»! Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δήλωσαν πάντα «παρών», όποτε τους κάλεσε το ...συμμαχικό καθήκον, είτε εκστρατεύοντας στη μακρινή Κορέα, είτε πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν, είτε διαθέτοντας τις υποδομές και την «επιμελητεία» τους στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για τις δολοφονικές επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και πάει λέγοντας. Απ' όλες αυτές τις υπηρεσίες, η αστική τάξη της Ελλάδας κέρδισε τελικά το «παράσημο» του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, ο λαός όμως μόνο χαμένος βγήκε απ' αυτήν την εμπλοκή. Και πρέπει τώρα αυτή η κυνική και επικίνδυνη δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας να χτυπήσει καμπανάκι για το πού οδηγεί η κυβέρνηση τα πράγματα για το λαό, με τη δέσμευσή της στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και το βαθύ «χώσιμο» στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Αλληλεγγύη... 
 
«Το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει την Ελλάδα. Και σήμερα είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί η αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Από την ΕΕ, που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, μέχρι τις τοπικές κοινωνίες».
Αυτά έγραφε τις προάλλες η «Αυγή» για το Προσφυγικό, ξεπλένοντας το ρόλο της ΕΕ στη δημιουργία και την αναπαραγωγή του προβλήματος και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή αθλιότητα του εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων. Η ΕΕ έχει αναλάβει πλήρως τις «ευθύνες» της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, πρωταγωνιστώντας ή στηρίζοντας πολέμους και επεμβάσεις, που δημιουργούν το πρόβλημα και πολλαπλασιάζουν τα προσφυγικά κύματα. Το έχει κάνει επίσης με την άθλια Συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, η οποία, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ευρωενωσιακή νομοθεσία, καταδικάζει τους μετανάστες σε εγκλωβισμό, με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

... στο ξέπλυμα
 
Κι αν το ένα χέρι στο ξέπλυμα της πολιτικής της ΕΕ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το άλλο είναι η κυβέρνηση, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, να ζητάει κι αυτός από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες «να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών», υπερασπιζόμενος τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο, για την οποία καυχήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας. Αν οι μετανάστες, οι εργαζόμενοι και ο λαός στην Ελλάδα περιμένουν την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» για να δουν άσπρη μέρα, μαύρο φίδι που τους έφαγε! Μόνο το δυνάμωμα της λαϊκής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ο κοινός αγώνας για ανθρώπινη διαβίωση και τερματισμό του εγκλωβισμού μπορούν να δώσουν διέξοδο.




Ριζοσπάστης   Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου