Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ένας “αντισυστημικός φιλελεύθερος” στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ενός “φιλελεύθερου κομμουνιστή” – Τα best of του Τάκη Μίχα



Το νέο πουλέν του Μέρα25 φέρνει φρέσκο αέρα στη πολιτική ζωή του τόπου, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια, μιλώντας για αριστερούς που υπερασπίζονται τους δεσμοφύλακες της Μακρονήσου και χρυσαυγίτες που δεν κάνει να λέμε ναζιστές. 

“Φιλελεύθερο κομμουνιστή” είχε χαρακτηρίσει κάποτε τον εαυτό του ο Γιάνης Βαρουφάκης, τις πρώτες εκείνες μέρες της ΠΦΑ το 2015. Καθόλου παράξενο λοιπόν, που στο αυτόνομο πολιτικό του εγχείρημα, Μέρα25, που μετά από τις ισάριθμες επανιδρύσεις του φαίνεται να διεκδικεί, με τη βοήθεια και της αντίστοιχης μιντιακής προβολής, την οριστική του καθιέρωση στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, βρίσκει θέση κι ένα γνήσιος φιλελεύθερος, όπως σίγουρα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ο Τάκης Μίχας.


Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ο Γιάνης έσπευσε προσωπικά να υπερασπιστεί την επιλογή του επί χρόνια γουοναμπή οργανικού διανοούμενου του εν Ελλάδι νεοφιλελευθερισμού για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, προτάσσοντας την κοινή απόφαση αντίστασης στη “χρεοδουλοπαροικία” (όρος που μας παραπέμπει στα ευτυχισμένα προδημοψηφισματικά χρόνια αντιμνημονίου). Αυτό τον υπέροχο νεολογισμό, το συγκρίνει στη συνέχεια με την κατοχή και τη χούντα, που δημιούργησαν “τις προϋποθέσεις για συμπόρευση δημοκρατών με μεγάλες κατά τα άλλα μεταξύ τους διαφωνίες εναντίον ενός κοινού εχθρού, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, ενός κοινού στόχου”. Λίγο ακόμα και θα μας πει ότι το κόμμα του είναι το νέο ΕΑΜ και ο Μίχας κάτι σαν το Σαράφη.

Εξαίρει μάλιστα την πολιτική γενναιότητα του ανδρός, λέγοντας μας πως: “Μαζί με Μαρξιστές, Οικολόγους και Φεμινιστές, ο Τάκης Μίχας ήταν από τους πρώτους που υπέγραψε αυτή την  Ιδρυτική μας Διακήρυξη και μάλιστα παραβρέθηκε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη όταν άλλοι κρύβονταν.” Ποια από τις πεντέξι ιδρυτικές διακηρύξεις ήταν αυτή που συνυπέγραψε δεν ξέρουμε, αλλά μικρή σημασία έχει. Αξίζει όμως να παραθέσουμε αυτούσια, όπως κάνει και ο ηγέτης του Μέρα25, όσα “όμορφα και συγκινητικά” (sic) έγραψε ο ίδιος ο Μίχας στην επιστολή προσχώρησής του:

Τα χρόνια που έρχονται θα σημαδευθούν αφ’ ενός από τις λυσσώδεις προσπάθειες της νομενκλατούρας των Βρυξελλών να διευρύνει τις εξουσίες και τα προνόμια της και αφ’ ετέρου από την αντίσταση των λαϊκών μαζών σε αυτά τα σχέδια. Είναι σημαντικό η λαϊκή αντίσταση να μην πάρει την μορφή του δεξιού εθνικισμού και του ολιγαρχισμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα, αλλά να χτισθεί πάνω στην έννοια της ελευθερίας και του διεθνισμού. Εδώ πιστεύω ότι η συμβολή του ΜέΡΑ25 μπορεί να αποβεί καθοριστική. Γι’ αυτό αντι-συστημικοι φιλελεύθεροι δεχόμαστε  με μεγάλη χαρά να συμπορευτούμε  για την υλοποίηση αυτού του στόχου…. Adelante Compañeros! Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέρα από τις αλυσίδες της Χρεοδουλοπαροικίας!

Αν δεν έχετε ήδη ανατσουτσουριάσει από δέος, είστε απλά άνιωθοι. Ο Βαρουφάκης πάντως δηλώνει περήφανος που το “κίνημά” του προσελκύει “ανθρώπους με τους οποίους είχε διαφωνήσει έντονα στο παρελθόν”, αλλά “έντιμους και ανοιχτόμυαλους” όπως ο Μίχας.

Την ανοιχτομυαλιά του “αντισυστημικού φιλελεύθερου” είχαμε την ευκαιρία να τη θαυμάσουμε σε πλείστες όσες περιστάσεις μέσα στα χρόνια της κρίσης. Για παράδειγμα, όταν εκστασιαζόταν με την ίδρυση του “Δημιουργία Ξανά” – που θα μας έσωζε από τη μετατροπή μας σε Σομαλία- κι όταν χαρακτήριζε το Τζήμερο ως ένα από τα πιο “Hot νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της χώρας” στο μέλλον (κληρονομικό χάρισμα, όχι αστεία). Ή όταν ως συνιδρυτής της “Συνιστώσας 1848” (ναι, μόνοι τους το διάλεξαν το όνομα) πρότεινε τη μετατροπή της Ελλάδας σε Σίλικον Βάλεϊ και Σεϋχέλλες – γιατί όχι και Μονακό – μέσω συντεταγμένης 5ετούς εξόδου από το ευρώ και τη δημιουργία ειδικών “αυτοδιοικούμενων ζωνών” ελάχιστης φορολογίας και κρατικών παροχών.

Ακόμα πιο ανοιχτόμυαλος είχε φανεί στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, συγκρίνοντας την τελευταία με τη … Μακρόνησο, και στηλιτεύοντας όσους αντιδράσους ως δυνάμει υπερασπιστές των δεσμοφυλάκων του κολαστηρίου. 

Εκεί όμως που ο αντισυστημικός φιλελευθερισμός έσπασε το κοντέρ, ήταν όταν ο Μίχας επέπληττε τη χρήση του όρου ναζί για τη Χρυσή Αυγή, αντί του ελληνοπρεπούς “εθνικοσοσιαλιστές” μέσω του οποίου μεταξύ άλλων εκμηδενίζονται οι διαφορές “με το σοσιαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ (γέλια κοινού) και του ΚΚΕ”.

Δε θα σταθούμε καν σε όσα έλεγε για την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ως υπουργός οικονομικών ο Βαρουφάκης, γιατί, όπως προείπαμε, ο τελευταίος είναι υπεράνω και στην τελική “αν είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, νερό κι αλάτι”
Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει εδώ συγκεντρωμένα τα διαμαντάκια του γουοναμπή εξολοθρευτή της νομενκλατούρας των Βρυξελών.

Ο μπαξές του Μέρα25 πάντως δεν περιλαμβάνει μόνο πρώην φαν του Τζήμερου και ξεπλένηδες της ΧΑ, αλλά και άλλες φερέλπιδες υποψηφιότητες. Όπως εκείνη του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, για τον οποίο τα είπε όλα σε ένα τουί το Λαϊκό Στρώμα:

Στάθης Σταυρόπουλος στο Επικρατείας του Μέρα25 γιατί αν πάλαι ποτέ σεβαστά και ταλαντούχα άτομα δεν κουτουλάνε ανά τριετία από αυταπάτη σε αυταπάτη και ανάχωμα σε ανάχωμα δεν έχει ενδιαφέρον

30 people are talking about this

Αλλά και του Ψαραντώνη που παραβρέθηκε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, και του Κρίτωνα Αρσένη, γιατί πασοκικό μόρφωμα χωρίς ΓΑΠικό υποψήφιο είναι σα σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

Μένει τώρα να δούμε αν η ως άνω ντριμ τιμ θα είναι ικανή να διαβεί το πολυπόθητο κατώφλι του 3% που οριακά έχασε στις ευρωεκλογές, για να πάρει σάρκα κι οστά το νέο αριστερό ανάχωμα του μέλλοντός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου