Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιβεβαιώνει τα σχέδια για εισιτήριο στον Ολυμπο


Και παρουσιάζει ως... παραχώρηση το παζάρι για το ύψος του χαρατσιού!

 

Την επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να βάλει εισιτήριο στον Ολυμπο έδωσε η χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλο, όπου αμέσως μετά μίλησαν για «άκαιρη» συζήτηση και ότι η τιμή του εισιτηρίου «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ».

Επιβεβαίωσαν δηλαδή ότι σταθερός στόχος παραμένει η επιβολή εισιτηρίου για είσοδο στον Ολυμπο και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά σε πιο «κατάλληλο» χρόνο και αφού πρώτα «ζυμώσουν» ότι το ζήτημα τάχα είναι το ύψος του χαρατσιού και όχι αυτή καθαυτή η επιβολή του, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από τον λαό.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει επιβολή εισιτηρίου, όχι για τους μόνιμους κατοίκους αλλά για τους επισκέπτες (!). Ταυτόχρονα, στελέχη της ΝΔ αλλά και τοπικοί παράγοντες μιλάνε τις τελευταίες μέρες για την «ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες», δηλαδή το γνωστό τυράκι στη φάκα, με το οποίο κράτος και επιχειρήσεις προσπαθούν να πείσουν τον λαό πως τάχα θα ωφεληθεί από τα σχέδια εμπορευματοποίησης του δάσους και της ανάγκης τους για αναψυχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιοι ελιγμοί από την πλευρά της κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν αφού δεν αναιρούν το έδαφος πάνω στο οποίο «ανθίζουν» τέτοιες προσπάθειες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου που αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο και το κράτος του ως πηγή κέρδους, είτε με την καταστροφή είτε με την εκμετάλλευσή του, και την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και διαχείρισης των δασών, που το αστικό κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαμορφώσει και να υλοποιήσει.

Αλλωστε, το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια ευνοεί αυτά τα μέτρα.

Χαρακτηριστικά, στον Ν. 4519/2018 για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αναφερόταν συγκεκριμένα στο άρθρο 8 σχετικά με τους πόρους τους: «Εσοδα από τις δραστηριότητές τους που είναι σύμφωνες με τους σκοπούς τους, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από προϊόντα που παράγουν ή εκμεταλλεύονται, εισιτήρια, ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών και άλλες οικοτουριστικές δραστηριότητες και, γενικότερα, από την εκμετάλλευση και προβολή του προστατευτέου αντικειμένου».

Αλλά και στον αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», μεταξύ άλλων προβλέπονταν και η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από τον ίδιο τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που διαχειρίζεται και τον Ολυμπο, «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» (άρθρα 27 και 31), η «άσκηση εμπορικής δραστηριότητας», η «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας» και η «εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων».

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κυβέρνησης δείχνει και τη σημασία των άμεσων αγωνιστικών αντανακλαστικών απέναντι στα σχέδιά της που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, και πολύ περισσότερο την ανάγκη ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά να συνεχιστεί, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη σύγκρουση με την πολιτική που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και δείχνει τον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, την ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη του και κάνει στάχτες τις ανάγκες του λαού.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου