Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ευελιξία


Αντιδράσεις και πολλούς καβγάδες έχει προκαλέσει το προσχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει την ένταξη τόσο των πυρηνικών αντιδραστήρων όσο και του φυσικού αερίου στις «αποδεκτές μεταβατικές μορφές για την παραγωγή Ενέργειας», με βάση τους στόχους και τα κριτήρια της «πράσινης» ανάπτυξης που θέτει η ΕΕ. Η Γαλλία βασίζει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή της επάρκεια στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Γερμανία, αξιοποιώντας και τον «Nord Stream», φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος «παίκτης» στη διανομή φυσικού αερίου προς τα άλλα κράτη της Ευρώπης, αφού διασφαλίσει πρώτα σε φτηνότερες τιμές τις δικές της ενεργειακές ανάγκες. Οσοι πάλι «πέφτουν από τα σύννεφα» με την «ευελιξία» των κριτηρίων στη χάραξη της «πράσινης» στρατηγικής της ΕΕ, ας ανατρέξουν στην πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου επίτροπου Φ. Τίμερμανς, ότι «η ταξινομία (σ.σ. ο κατάλογος για το τι θεωρείται "πράσινο") είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο για την παροχή διαφάνειας σε επενδυτές», καθώς συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τη «μεζούρα» λοιπόν για το τι θεωρείται «φιλοπεριβαλλοντικό» και τι όχι την κρατάει το κεφάλαιο και την καθορίζουν οι κάθε είδους ανταγωνισμοί για τα κέρδη του, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, είναι η βασική αιτία για την υποβάθμιση και την καταστροφή του, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Δεν βλέπει φως

«Ενισχύσεις» στα λαϊκά νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν την πίεση από την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια υπόσχεται η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτές θα είναι «με κριτήρια» και «ανάλογες των αυξήσεων». Πρόκειται για τους γνωστούς «κόφτες» που αξιοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, για να πετάξουν «εκτός» εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που φλερτάρουν με την ενεργειακή φτώχεια. Οσο για τις υποτιθέμενες ενισχύσεις, που θα είναι «ανάλογες των αυξήσεων», εδώ πια η κυβέρνηση αγγίζει τα όρια του «μαύρου χιούμορ», παρουσιάζοντας τις πενταροδεκάρες που σκοπεύει να δώσει ως «αντίδοτο» στις τιμές που έχουν εκτοξευτεί, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης. Για να κρύψει μάλιστα τις προθέσεις της, τσουβαλιάζει με τα πενιχρά επιδόματα τις μεγάλες εκπτώσεις και τις άλλες διευκολύνσεις που κάνει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για να συντηρούν ψηλά το ποσοστό της κερδοφορίας τους. Το πιο εξοργιστικό είναι όμως ότι τα χρήματα των ...ενισχύσεων προέρχονται από τα έσοδα του μηχανισμού ETS, δηλαδή από τους «φόρους άνθρακα» που μπαίνουν «καπέλο» στην παραγωγή Ενέργειας και που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά! Παρουσιάζουν δηλαδή ως «λύση» το ίδιο το πρόβλημα και καλούν τον λαό να εναποθέσει τις ελπίδες του στη στρατηγική του κεφαλαίου, από την οποία δεν πρόκειται «να δει φως» στον αιώνα τον άπαντα.


Κόμβος

Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, από τις συνολικά δέκα «δυνάμεις κρούσης» αεροπλανοφόρων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, μόλις δύο βρίσκονταν μακριά από τις βάσεις τους. Η πρώτη, με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο «Karl Vinson», περιπολεί στις «καυτές» θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ένα από τα σημαντικότερα πεδία του ανταγωνισμού με την Κίνα. Η δεύτερη, στην οποία ηγείται το «Harry S. Truman», βρισκόταν εν πλω προς τη Μεσόγειο από το Νόρφολκ των ΗΠΑ και πριν από λίγες μέρες κατέπλευσε στη βάση της Σούδας. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να πλέει στην περιοχή, υποστηρίζοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ουκρανία, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό για το πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με τη βάση της Σούδας να αναδεικνύεται ξανά σε «κόμβο». Και μπορεί η αστική τάξη να πολλαπλασιάζει τα πολεμικά ορμητήρια για τις δυνάμεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε όλη τη χώρα, πανηγυρίζοντας για την αναβάθμισή της σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ο λαός όμως είναι αυτός που πληρώνει πάντα τη «νύφη», και γι' αυτό έχει κάθε λόγο να παλέψει για να πάψει να αποτελεί στόχο. Οι εντάσεις στην περιοχή αγριεύουν και μόνο σαν αστείο ακούγεται ότι οι βάσεις και η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας είναι «παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή.


Ανοχύρωτη

Η συζήτηση για τους όρους επανέναρξης των σχολικών μαθημάτων κατέληξε τελικά στο ...«μια από τα ίδια». Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, τα σχολεία θα ξανανοίξουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν. Από τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης απουσιάζει για άλλη μια φορά οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας, σαν αυτά που διεκδικούν τα συλλογικά όργανα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών: Καμιά πρόνοια για αραίωση των μαθητών ανά τάξη - που θα συνέβαλε πέρα από την προστασία από την πανδημία και στην κάλυψη των μαθησιακών κενών ύστερα από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης. Καμία συζήτηση για κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία, προκειμένου να διενεργούνται με ευθύνη του κράτους ράπιντ τεστ, καθολικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ολα αυτά είναι «πολυτέλειες» για την κυβέρνηση, όπως είναι άλλωστε και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ή τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κι όταν η συζήτηση φτάνει στην ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών, εκεί μιλάει για «εξορθολογισμό» και κάνει... συγχωνεύσεις! Γι' αυτό η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, με τον κίνδυνο να παραφυλάει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου