Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου σηματοδοτεί η παράδοση των πρώτων F-16 στο Κίεβο

 

Πηγή: Associated Press

 

Η άφιξη των πρώτων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, παράλληλα με νέες αποστολές σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, οι μεγάλες εκατέρωθεν στρατιωτικές ασκήσεις και τα μέτρα για την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων, που δείχνουν την ολόπλευρη πολεμική προπαρασκευή, σηματοδοτούν την επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία «Associated Press» και «Bloomberg», το Κίεβο παρέλαβε τα πρώτα αεροσκάφη F-16 από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους».

Πηγές του «Bloomberg» ανέφεραν ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που παραδόθηκαν είναι μικρός, αλλά η προθεσμία που είχε δοθεί για τη μεταφορά τους τηρήθηκε. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές εάν οι Ουκρανοί πιλότοι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αμέσως τα πολεμικά αεροσκάφη ή η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο.

Η παράδοση σύγχρονων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στο Κίεβο αποτελούσε μία από τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο σε προηγούμενες φάσεις του πολέμου, καθώς αναγνωριζόταν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη γενίκευση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε στην αποστολή F-16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μέσα του 2023.

Το πρακτορείο «Bloomberg» είχε αναφέρει ότι το Κίεβο αναμενόταν να λάβει έξι F-16 αυτό το καλοκαίρι και έως 20 αεροσκάφη συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα δοθούν από άλλους «συμμάχους» στην Ουκρανία, παρέχοντας ανεπτυγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Συνεχείς οι αποστολές όπλων στο Κίεβο

Πηγή: Associated Press

Επιπλέον, ΗΠΑ και Ιαπωνία ανακοίνωσαν την Κυριακή την απόφασή τους να αυξήσουν την παραγωγή πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας Patriot, καθώς και τη μεταφορά πυραύλων Patriot που παράγονται στην Ιαπωνία στις ΗΠΑ, «για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ΗΠΑ στέλνουν συστήματα και πυραύλους Patriot στην Ουκρανία και η συμφωνία της Ουάσιγκτον με την Ιαπωνία ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των ρυθμών αποστολής των εν λόγω πυραύλων στο Κίεβο, με τροφοδότηση ουσιαστικά από την Ιαπωνία μέσω Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα ανέφερε ότι η έλλειψη εξαρτημάτων που παράγει το αμερικανικό μονοπώλιο Boeing για τους Patriot περιορίζει τη δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής τους και στην Ιαπωνία. Εκτίμηση αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters μάλιστα αναφέρει ότι το ζήτημα δεν αναμένεται να λυθεί πριν το 2027.

Αντιδρώντας στη συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας για τους Patriot η Ρωσία απειλεί το Τόκιο με «αποφασιστικά αντίμετρα». «Σε περίπτωση που ιαπωνικά φονικά στρατιωτικά προϊόντα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό, θα θεωρήσουμε τέτοιες ενέργειες από το Τόκιο ως ξεκάθαρα εχθρικές και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε τα πιο αποφασιστικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με την Ιαπωνία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Α. Ναστασιν.

Παράλληλα με τα παραπάνω, γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στη Γερμανία για να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα η γερμανική πολεμική βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι παρέλαβε επισήμως την παραγγελία από την ουκρανική κυβέρνηση για την κατασκευή εργοστασίου πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Πολωνία - Λιθουανία: Σχέδια μαζικής εκκένωσης πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου

Χαρακτηριστικά της εντεινόμενης πολεμικής προπαρασκευής είναι τα σχέδια σε χώρες του ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη για τη μαζική εκκένωση πληθυσμών σε περίπτωση πολέμου.

Στην Πολωνία, μιλώντας για τον «νόμο Πολιτικής Προστασίας και Πολιτική Αμυνας», ο υπουργός Εσωτερικών T. Siemoniak ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει σχέδιο για τη μαζική εκκένωση πληθυσμών, καθώς και προβλέψεις για τη δημιουργία ασφαλών κυβερνητικών επικοινωνιών.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα δίνονται 5-6 δισ. ζλότι τον χρόνο (περίπου 1,17 δισ. ευρώ) για την κατασκευή καταφυγίων και άλλων μέτρων πολιτικής προστασίας. Υπογράμμισε ότι το 0,15% του ετήσιου ΑΕΠ της Πολωνίας, από τον «αμυντικό» προϋπολογισμό, θα κατευθύνεται σε τέτοιους σκοπούς, όπως και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει άλλο 0,15% για τον ίδιο λόγο.

Ο δε Πολωνός υπουργός Αμυνας, W. Kosiniak-Kamysz ανακοίνωσε χθες ότι την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει η νέα στρατιωτική επιχείρηση του πολωνικού στρατού για την «ασφάλεια» των συνόρων με τη Λευκορωσία (με την ονομασία «Ασφαλής Ποντλάχια»).

Αντίστοιχα, στη Λιθουανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπουργεία και διάφοροι θεσμοί καταστρώνουν σχέδια για την μαζική εκκένωση πολιτών σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

Ρωσία: Νέα φάση των ασκήσεων για τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα

Στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της μεγάλης ναυτικής άσκησης με πάνω από 30.000 σκάφη και 20.000 μέλη προσωπικού, ανακοίνωσε την έναρξη της τρίτης φάσης των ασκήσεων για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

«Σε αυτό το στάδιο, στρατεύματα από τις πυραυλικές μονάδες της Κεντρικής και Νότιας στρατιωτικής περιφέρειας θα εκπαιδευτούν στα ειδικά πυρομαχικά εκπαίδευσης για το σύστημα πυραύλων Iskander-M, στο να εξοπλίζουν οχήματα εκτόξευσης με αυτά και να προχωρούν κρυφά στις καθορισμένες περιοχές θέσης για να πραγματοποιήσουν εκτοξεύσεις ηλεκτρονικών πυραύλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Αντίστοιχα, δυνάμεις της Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν στη φόρτωση ειδικών κεφαλών σε αεροσκάφη και την πραγματοποίηση πτήσεων στις καθορισμένες περιοχές.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου