Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Χουβαρντάς


Οσο κι αν επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας να το παίξει «χουβαρντάς» με τους συνταξιούχους, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα περί δήθεν «αυξήσεων» στις επικουρικές 250.000 δικαιούχων, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Πρώτον, γιατί δεν πρόκειται για αυξήσεις, όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά για μια μικρή επιστροφή περικοπών που έγιναν το καλοκαίρι του 2016 και που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και η οργανωμένη αγωνιστική πίεση των συνταξιούχων, μέσα από τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες τους, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε κι αυτή η εξέλιξη. Δεύτερον, όλες οι υπόλοιπες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές, οι οποίες μάλιστα μονιμοποιήθηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου - Βρούτση, παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Τρίτον, η μερική αποκατάσταση στις επικουρικές όχι μόνο δεν περιλαμβάνει τα αναδρομικά 40 μηνών (Ιούνης 2016 - Σεπτέμβρης 2019), που ισοδυναμούν με απώλειες 1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους, αλλά και τα νέα αναδρομικά που δημιουργήθηκαν (Οκτώβρης 2019 - Μάης 2020) η κυβέρνηση τα παραπέμπει πάλι στο μέλλον. Συγκεκριμένα, τον προσεχή «Οκτώβριο, θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά..!», όπως δήλωσε τις προάλλες ο Γ. Βρούτσης. Δηλαδή, για άλλη μια φορά, οι συνταξιούχοι εμπαίζονται και η κυβέρνηση τους στερεί χρήματα που τους ανήκουν, κάνοντας επίδειξη θράσους όταν μιλάει για «αυξήσεις» στις συντάξεις.

Κασέτα
 
Στο καθιερωμένο πλέον «δελτίο εφησυχασμού» για τα γεωπολιτικά παζάρια στην περιοχή, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έπαιξε την ίδια κασέτα: «Μην τσιμπάτε σε αυτά που κάνει ο Ερντογάν. Η Τουρκία και η οικονομία της είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, η δημοτικότητα του Ερντογάν για πρώτη φορά είναι χαμηλά (...) προφανώς θα παίξει το χαρτί του εθνικισμού και της φασαρίας, όπως πάντα κάνει (...) η Ελλάδα έχει μια ολόκληρη Ευρώπη πίσω της». Ο σχολιασμός αφορούσε την είδηση ότι η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, στην «πορεία» δηλαδή του τουρκολυβικού συμφώνου και μια ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ίδιο «τροπάρι» ακούσαμε όμως και στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, το Σάββατο. Σχολιάζοντας τη «φιέστα» Ερντογάν στην Αγία Σοφία, είπε πως «τα καθεστώτα επενδύουν στην υπερβολή και στο μαξιμαλισμό, κυρίως όταν βρίσκονται υπό πίεση, σε κίνδυνο ή απομονωμένα». Ευθυγραμμισμένοι ακόμα και σ' αυτό κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που σέρνουν χέρι χέρι με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς το χορό των επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή, με κίνδυνο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Κρουαζιέρα
 
Το πόσο «απομονωμένη» είναι η Τουρκία, βέβαια, γίνεται φανερό και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ προανήγγειλε συνέχιση των γεωτρήσεων, λέγοντας με νόημα ότι «μόνο η Τουρκία είναι εκεί». Σχολιάζοντας πάντως και το άλλο σοβαρό μέτωπο, αυτό της Λιβύης, όπου η τουρκική αστική τάξη ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της με ευρωατλαντικές πλάτες, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει και για τη Λιβύη. Υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή Ρώσων και άλλων, όχι μόνο των Τούρκων, στο έδαφος της Λιβύης. Η Ελλάδα δεν είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη η οποία ονειρεύεται στρατιωτικές εκστρατείες στη Λιβύη ή αλλού». Ο υπουργός αμολάει το μελάνι της σουπιάς για να βγάλει την κυβέρνηση και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα από το κάδρο των ευθυνών για τις εξελίξεις στην περιοχή. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στις επεμβάσεις και στα παζάρια για το διαμοιρασμό της λείας! Τι είναι όμως η συμμετοχή με φρεγάτα στην ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αποστολή «IRINI», της οποίας μάλιστα θα ηγηθεί αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τον ερχόμενο Οκτώβρη; Τι ήταν η ενεργή εμπλοκή το 2011 στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ; Τι είναι τα σχέδια και οι δεσμεύσεις για συμμετοχή σε μελλοντική στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη, ενώ υπάρχει ήδη παρουσία πολιτικού προσωπικού; Δεν λέμε ότι της κυβέρνησης της λείπει το θράσος, αλλά πάει πολύ να παρουσιάζει περίπου ως ...κρουαζιέρες και ταξιδάκια αναψυχής την καραμπινάτη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αποστολές.

Μη σου τύχει
 
«Οπως αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής με το «άνοιγμα» του τουρισμού. Με άλλα λόγια, η υγεία νησιωτών και τουριστών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, θα παραμείνει και το καλοκαίρι εκτεθειμένη στις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, στα ελάχιστα και ρημαγμένα Κέντρα Υγείας, με την κυβέρνηση να μετακινεί προσωπικό και να ξηλώνει ιατρικό εξοπλισμό από το ένα νοσοκομείο - νησί στο άλλο, για να «βουλώσει τρύπες». Ο υπουργός μίλησε για 400 υγειονομικούς που προσλήφθηκαν στην Κρήτη, όταν τα κενά στο νησί ξεπερνούν τα 2.000. «Συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε το σύστημα Υγείας με νέο προσωπικό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα», ήταν το επόμενο ...κρύο αστείο του Β. Κικίλια, αφού το «νέο αίμα» έχει ημερομηνία λήξης και δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις ή τους συμβασιούχους που απολύονται το επόμενο διάστημα. «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να έχουμε 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους», υποστήριξε ακόμη. Ομως, απ' όπου κι αν πιάσεις τον «μεγαλεπήβολο» στόχο της κυβέρνησης, αποπνέει δυσωδία, καθώς ο χρεοκοπημένος ευρωπαϊκός μέσος όρος προκάλεσε εκατόμβες νεκρών σε Ιταλία, Ισπανία κ.ά. Ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι πριν την πανδημία η χώρα χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και ότι από τα 107 κατοικήσιμα νησιά της χώρας, μόλις τα 5 διαθέτουν ελάχιστο αριθμό κρεβατιών. Με τέτοιο ...δίκτυο προστασίας της Υγείας του λαού εν μέσω καλοκαιριού, είναι να λες πραγματικά «μη σου τύχει».


Ριζοσπάστης   Τετάρτη 3 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου