Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Να σταματήσει κάθε διαδικασία χωροθέτησης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων




Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση κατασκευής και λειτουργίας των ΜΕΑ, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δημιουργία των ΜΕΑ βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορήγησε στον Φορέα Διαχείρισης «βεβαίωση χωροθέτησης» για την κατασκευή, με ΣΔΙΤ, της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά, κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει καταρχήν ότι η σχετική «βεβαίωση χωροθέτησης» που έχει εκδοθεί είναι παράνομη, καθώς «σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το έργο ανήκει στην κατηγορία Α1 και απαγορεύεται ρητά να κατασκευαστεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, που εμπίπτει στη Γ' Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης».


Επιπλέον, προκαλούνται προβληματισμοί λόγω του μεγάλου μεγέθους του έργου (300.000 τόνοι/έτος) και του σχεδιασμού που προβλέπει ότι η συγκεκριμένη ΜΕΑ θα δέχεται το 65% των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Βασικό προϊόν των ΜΕΑ, όπως σχεδιάζεται, θα είναι τα απορριμματογενή καύσιμα (SRF/RDF), που κατά βάση αποτελούνται από χαρτί και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόκειται για λειτουργία αντίθετη στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Αναδεικνύει ότι «η κερδοφόρα επιχειρηματική λειτουργία των ΜΕΑ, στο πλαίσιο ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης, απαιτεί εξασφαλισμένη πρώτη ύλη (σύμμεικτα απορρίμματα), ένα μίνιμουμ εγγυημένων εσόδων για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Η κάλυψη της συνεχούς τροφοδοσίας των ΜΕΑ σε αυτά τα πλαίσια σημαίνει υποχώρηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ενώ το σχετικό κόστος φυσικά μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μέσω των δημοτικών τελών».

Ακόμη ότι «η διάθεση των προϊόντων τους σχεδιάζεται να καλυφθεί από τη γενικευμένη, καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, με τη μορφή φθηνών "εναλλακτικών" καυσίμων, είτε στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών (π.χ "ΤΙΤΑΝ" στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης) είτε για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Τέλος, χαρακτηρίζει ψεύτικο το δίλημμα «Χωματερές ή καύση» και ξεκαθαρίζει ότι «στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν εξασφαλίζονται η πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ορθολογική διαχείρισή τους προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Ο δίκαιος αγώνας του λαού τσαλακώνει το αφήγημα της «διαβούλευσης»
 
Με αφορμή το μαζικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης συλλόγων, σωματείων και φορέων ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει ότι «ο δίκαιος αγώνας του λαού της περιοχής "τσαλάκωσε" άλλη μια φορά το αφήγημα της περιβόητης "διαβούλευσης", που βάζουν μπροστά ως δούρειο ίππο τα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις δήμων και ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ". Αναδεικνύει ότι η όποια "εναντίωσή" τους είναι προσχηματική, καθώς όλοι τους πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της "πράσινης ανάπτυξης" που είναι "κατάμαυρη" για τους λαούς.

Για τον λόγο αυτό στο αδειανό πουκάμισο αυτής της δήθεν εναντίωσής τους "ράβουν" διάφορους "όρους" και "προϋποθέσεις", όπως η καύση να μη γίνεται εντός αστικού ιστού αλλά εκτός, λες και ο αέρας στήνει φράχτες ανάμεσα στις περιοχές. `Η να μη γίνεται καύση χωρίς έλεγχο, αλλά με έλεγχο και στήσιμο επιτροπών που θα επιβλέπουν τα όρια ρύπων, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι οποιαδήποτε όρια ελέγχου γίνονται "λάστιχο" στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων και κρύβοντας ότι η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στους ομίλους να αγοράζουν ρύπους και να συνεχίζουν να μολύνουν στη λογική "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Συμφωνούν συνολικά με τη διαδικασία της καύσης απορριμμάτων και συνηγορούν στην ουσία της, δηλαδή ότι αποτελεί "γρανάζι" κερδοφορίας για τις τσιμεντοβιομηχανίες και το κεφάλαιο. Γι' αυτό δεν βγάζουν άχνα για τη νέα εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Λαγκαδά που κύριο προϊόν επεξεργασίας της θα είναι το RDF/SRF, δηλαδή το καρκινογόνο καύσιμο, που θέλουν οι τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε στους κλιβάνους τους».

Τέλος, η Οργάνωση απονέμει το ...νόμπελ υποκρισίας στον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε με την βουλευτή του Κ. Νοτοπούλου να κρατά το κεντρικό πανό που στήθηκε στην κεφαλή της πορείας. Οπως αναφέρει, «όσα πανό και να κρατάνε, όσα stories και να ανεβάζουν στα social media με φόντο το οργανωμένο, το λαϊκό κίνημα, δεν μπορούν να ξεπλύνουν το βρώμικο παρελθόν τους, που χτίστηκε στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης». Θυμίζει την εθελοντική συμφωνία τσιμεντοβιομηχανιών και κυβέρνησης για να μπορούν να καίνε RDF/SRF για τα επόμενα χρόνια ανενόχλητες. Την κατοχύρωση του Εθνικού Σχεδιασμού που αυγάτισε τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των απορριμμάτων, την αδειοδότηση καύσης RDF-SRF στην ΑΓΕΤ στον Βόλο, κ.ά.

Ριζοσπάστης   Τετάρτη 3 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου