Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Γεωπολιτικό καθήκον


Καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλα τα μέτωπα και σε όλους τους τομείς, γίνεται πιο εμφανές και το πραγματικό περιεχόμενο των περιβόητων «πράσινων» μπίζνες. Οι «σάλτσες» περί «προστασίας του περιβάλλοντος» περνούν σε δεύτερο πλάνο και στο προσκήνιο έρχεται ο λυσσαλέος καπιταλιστικός ανταγωνισμός γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, ως κομβικό στοιχείο της συνολικής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε η (Πράσινη) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας σε ημερίδα στο Βερολίνο για την «ενεργειακή μετάβαση»: «Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «θα μετατοπίσει τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων». Με άλλα λόγια, για τη γεωπολιτική ισχυροποίηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να ενισχυθεί η θέση των μονοπωλίων τους έναντι των ανταγωνιστών τους, και όχι για «το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη», προωθούνται οι «πράσινες» μπίζνες, που δίνουν κερδοφόρα διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια, στο πλαίσιο και του σχεδίου «απεξάρτησης» από το ρώσικο αέριο, που επιταχύνεται στη σκιά του πολέμου. Μόνο που τον λογαριασμό αυτού του... «γεωπολιτικού καθήκοντος» τον πληρώνουν οι λαοί, με πολέμους όπως αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, με κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης, με ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με «απογείωση» των τιμών στα καύσιμα και σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης...

Στρεβλώσεις...

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ «κάτι αρχίζει και κινείται» για δήθεν φτηνότερη Ενέργεια, οι αποφάσεις αυτές το μόνο που διασφαλίζουν είναι η ένταση της ενεργειακής φτώχειας, με την πριμοδότηση του πανάκριβου αμερικανικού LNG και την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», που θα οδηγήσει και σε νέα όξυνση των ανταγωνισμών. Την ώρα που όλες οι αιτίες για το πανάκριβο ρεύμα «ζουν και βασιλεύουν», είναι για γέλια και για κλάματα τα όσα παρουσιάζουν ως «φρένο» τάχα στην εκτίναξη του κόστους στο ρεύμα, όπως το ενδεχόμενο ενός «πλαφόν» - κάπως και κάποτε - στην κατά τ' άλλα «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρισμού, ή με την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν της Ενέργειας, με το επιχείρημα ότι εμφανίζει «στρεβλώσεις» η αγορά. Κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για την αναγόρευση του φυσικού αερίου σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, ως «μεταβατικό» για τις μεγάλες μπίζνες των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», που οι ίδιοι «τρέχουν», με γενναία κρατικά πακέτα στήριξης στους ομίλους.


... ουρανοκατέβατες

Εκεί βέβαια που η υποκρισία χτυπάει «κόκκινο», είναι όταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το ποιος θα πρωτοφορολογήσει τάχα τα «ουρανοκατέβατα» - κατά την Κομισιόν και τον ΣΥΡΙΖΑ - «υπερκέρδη» των ενεργειακών ομίλων. Καθόλου όμως από τον «ουρανό» δεν ήρθαν αυτά και τα υπόλοιπα κέρδη των εταιρειών, για τα οποία σήμερα στύβουν κι άλλο τον λαό. Κάθε άλλο: Ηρθαν από τις δικές τους αποφάσεις για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, για τις «πράσινες» ρήτρες και τα λοιπά χαράτσια, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Ηρθαν από το χρηματιστήριο ρύπων και τιμών, το «βασίλειο» της κερδοσκοπίας «με τη βούλα» της ΕΕ. Σε αυτό το «βασίλειο» καμώνονται τώρα πως θα βάλουν «κανόνες» και θα φορολογήσουν - όταν πρώτα τα υπολογίσουν - τα «υπερκέρδη», για να τα δώσουν από την άλλη τσέπη στους «ενεργοβόρους» επιχειρηματικούς ομίλους και όχι βέβαια στον λαό. Αυτή είναι λοιπόν η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, στην οποία όλοι τους ορκίζονται, και όχι κάποια δήθεν «εξαίρεση» από τον κανόνα.


Ολίγον ... έκθεση

«Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας, ούτε η ίδια ούτε οι υπερεθνικές ολοκληρώσεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις οποίες μετέχει», μας ενημερώνει από την «Αυγή» ο Γ. Κυρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος βλέπει μόνο μια «υπερέκθεση της Ελλάδας» με ευθύνη της κυβέρνησης. Προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ οι 140.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατ. Ευρώπη περιμένουν όλοι τη σειρά τους για μια ...δροσιστική βουτιά στη Μαύρη Θάλασσα. Οσο για τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα που σηκώνονται από τη Σούδα και πετάνε επί ώρες στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, δεν εκτελούν παρά πτήσεις ρουτίνας, για να μην πλήττουν οι πιλότοι τους στο έδαφος. Για την Αλεξανδρούπολη, τι να πει κανείς! Οι χιλιάδες ΝΑΤΟικού στρατού και πολεμικού υλικού που διέρχονται από το λιμάνι της είναι «υπόλοιπο» από καρναβαλίστικες στρακαστρούκες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν τις απόκριες λόγω κορονοϊού και τώρα «μεταναστεύουν» για να σκορπίσουν χαρά σε άλλες χώρες. Και, βέβαια, τα πολεμικά ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, είναι καλαμπούρια και χωρατά, κάτι σαν προθέρμανση για τη μεθαυριανή Πρωταπριλιά. Ούτε βέβαια τα ελληνικά όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία συνιστούν οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο, αφού είναι κατασχεμένα από λαθρεμπόριο και μας ήταν ούτως ή άλλως αχρείαστα. Μετά απ' όλα αυτά, και αφού η Ελλάδα «δεν συμμετέχει» στον πόλεμο, αναρωτιόμαστε τι λόγους έχει να αισθάνεται «υπερεκτεθειμένη», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν η «ολίγον εμπλοκή», που υπερασπίζονταν μέχρι τώρα, πουλώντας φούμαρα στον λαό για τον ρόλο της Ελλάδας και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον πόλεμο, βρίσκει την ολοκλήρωσή της στην «ολίγον έκθεση»...


Μέχρι και τα αγάλματα

Η αντιρωσική υστερία που προκαλεί η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία γεννάει τέρατα. Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος της πόλης Mondorf-les-Bains στο Λουξεμβούργο αποφάσισε να καλύψει την προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα. Η προτομή είχε τοποθετηθεί από το Μουσείο Αεροπορίας του Λουξεμβούργου το 2018, για την 20ή επέτειο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με σκοπό να «παροτρύνει τους νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν το Διάστημα και όλα όσα αυτό εμπεριέχει». Ο δήμαρχος υποστηρίζει τώρα ότι ήθελε «να προστατέψει την προτομή από πιθανό βανδαλισμό, γιατί αρκετοί άνθρωποι απαίτησαν από αυτόν να την απομακρύνει τελείως». Ακόμα κι έτσι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κυρίαρχη «δυτική» προπαγάνδα, που θέλει τον λαό χειροκροτητή της ευρωατλαντικής ομοφωνίας, δεν εξαιρεί ούτε ...τα αγάλματα από τις «κυρώσεις» ενάντια στη Ρωσία! Χώρια η αθλιότητα να ταυτίζουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου, με τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ, όπως ήταν η κατάκτηση του Διαστήματος, σύμβολο ενός συστήματος που διεύρυνε τους ορίζοντες για τον λαό του.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου