Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Προβληματίζονται


Μπορεί η πλειοψηφία των Μέσων να ασχολείται με τις δυνατότητες που έχει ή δεν έχει η κυβέρνηση να διευθύνει με αποτελεσματικότητα την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν λείπει όμως και ο προβληματισμός από την πλευρά της αστικής τάξης για την ικανότητα της ΝΔ να αποτελέσει έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο σήμερα και μια εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση αύριο. Για παράδειγμα, γράφεται σε μερίδα του Τύπου ότι, αν και καταγράφεται δημοσκοπικά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη δεν δείχνει στοιχεία «σαρωτικής επικράτησης». Αυτό ερμηνεύεται ως «επιφύλαξη και σχετική ανασφάλεια ως προς τη νεοδημοκρατική επίδοση στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν», που μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις. Αλλα δημοσιεύματα, σε εφημερίδες μάλιστα που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, παρατηρούν πως το πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι ότι «δεν δρα, αντιδρά» στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ότι λίγο έως πολύ άγεται και φέρεται από αυτή, ότι «στερείται στρατηγικής». Τι δείχνουν όλα αυτά; Πρώτον, εκφράζουν σε ένα βαθμό το γεγονός ότι σε σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου αλλά και των διεθνών του συμμάχων δεν έχει επικρατήσει ακόμα η άποψη για αλλαγή στη διακυβέρνηση. Από την άλλη, επιβεβαιώνουν την ανησυχία συνολικά της αστικής τάξης για τις δυσκολίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με τρόπο που να υπηρετείται απρόσκοπτα η κυβερνητική εναλλαγή. Αυτή είναι η αγωνία τους και σ' αυτή τη βάση εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και για τη ΝΔ.

«Νομιμότητα»
 
Για «εκστρατεία ελέγχων» του ΣΕΠΕ «σε κλάδους που παρατηρείται υψηλή ένταση παραβατικότητας στην αγορά εργασίας», «με έναρξη το εμπορικό γεγονός της "Black Friday" (...) και ενόψει των εορτών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, ισχυριζόμενο μάλιστα ότι «σκοπός των ελέγχων αυτών είναι η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που ουσιαστικά υποβαθμίστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010 - 14»...

Μόνο που η κυβέρνηση όχι μόνο έχει διατηρήσει στο ακέραιο όλες τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις «της περιόδου 2010-14», αλλά προσθέτει συνεχώς νέα αντεργατικά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, τόσο συνολικότερα όσο και ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου, για το οποίο γίνεται λόγος στην ανακοίνωση...

Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση, στη Βουλή συζητείται κυβερνητικό νομοσχέδιο για το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακής αργίας. Συγκεκριμένα, αυξάνει τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων από 20 σε 30 μέρες το χρόνο, δίνει δυνατότητα «ελεύθερης κατανομής τους μέσα στο έτος» με απόφαση αντιπεριφερειάρχη και κατοχυρώνει ότι κατά τη διάρκειά τους τα καταστήματα θα ανοίγουν όχι δύο αλλά «τουλάχιστον δύο Κυριακές». Ανοίγει, δηλαδή, δρόμο για καταμερισμό των 30 ημερών σε περισσότερες από δύο εκπτωτικές περιόδους και άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα περισσότερες Κυριακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων.

Αυτή είναι η... «προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας» και η «τήρηση της νομιμότητας» την οποία διατυμπανίζουν: Η συνεχής ενίσχυση του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Τερματίζει τα κοντέρ
 
«Κοινή μας επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργασίας, αλλά και κοινή μας απειλή είναι η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών ακροδεξιών φωνών στην Ευρώπη...». Είναι εντυπωσιακό το πόση υποκρισία μπορεί να χωρέσει σε αυτές τις 40 μόλις λέξεις του πρωθυπουργού από τη δήλωσή του κατά τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. Η ΕΕ τους, που την ονομάζουν «Ευρώπη», η γνήσια αυτή συμμαχία των αστικών τάξεων, που δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή που να μη στηρίζει μέχρι τα μπούνια, υποτίθεται ότι θα συμβάλει στην ...«εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης». Και ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει κόμμα με εθνικιστικές θέσεις και που υπουργοί της και βουλευτές της φτάνουν στο σημείο να φωτογραφίζονται με φόντο τους εγκληματίες ναζί στο Αιγαίο, ανησυχεί για την απειλή της ακροδεξιάς! Εδώ πραγματικά τερματίζονται τα κοντέρ του θράσους και του εμπαιγμού...

Φτώχεια στην ... αναπτυγμένη Γερμανία
 
Εκθεση για τον πλούτο και τη φτώχεια στη Γερμανία, που αναμένεται στις αρχές του 2017 και διέρρευσε στο γερμανικό Τύπο, δείχνει ανάγλυφα τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων και σε αυτή τη χώρα, την ...ονομαζόμενη «ατμομηχανή της ΕΕ». Ανάμεσα στα στοιχεία που διέρρευσαν, καταγράφεται ότι ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων στη Γερμανία αυξήθηκε σε 16.495 από 12.424 το 2009, την ίδια ώρα που 4,17 εκατομμύρια Γερμανοί, που αντιστοιχούν στο 6,1% του πληθυσμού, είναι υπερχρεωμένοι και ανήκουν κατά κανόνα στον τομέα των χαμηλά αμειβόμενων, οι οποίοι υπολείπονται αισθητά του μέσου εθνικού όρου. Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική αύξηση των αστέγων από 223.000 το 2008 σε 335.000 το 2014.

Και από αυτά τα αποσπασματικά στοιχεία, αν κανείς σημειώσει και την αύξηση της μισοδουλειάς - μισοζωής (δηλαδή τα λεγόμενα μίνι τζομπς με 400 ευρώ το μήνα, που για τα δεδομένα της Γερμανίας δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη), γίνεται ξεκάθαρο ότι η φιλομονοπωλιακή πολιτική, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τσακίζει τα λαϊκά στρώματα παντού. Καταρρίπτεται έτσι και το ιδεολόγημα ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, που συχνά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ...σκίζεται για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και τις «βέλτιστες πρακτικές». Αυτό είναι το κεκτημένο για τους εργάτες: η διεύρυνση της φτώχειας πέρα από προφανείς διαφορές στο επίπεδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου