Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Θράσος


Για να ανοίξει ο Τουρισμός και να μην «πατώσει» η οικονομία, η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ελαχιστοποιεί τις προϋποθέσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων από το εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που οι υποδομές της Υγείας στα τουριστικά μέρη στενάζουν από το γενικότερο πρόβλημα των ελλείψεων. Για να ανοίξουν επίσης όλοι οι χώροι δουλειάς - και κυρίως οι μεγάλοι - χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την εργοδοσία από τα αναγκαία μέσα προστασίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί την απόφαση της Κομισιόν που κατατάσσει πλέον σε χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας τον ιό για τους εργαζόμενους και επιτρέπει στην εργοδοσία να εκμηδενίζει την όποια πρόληψη. Και ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες της οικονομίας και του κέρδους, βγαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κουνούν με θράσος το δάχτυλο στο λαό ότι αν χαλαρώσει στην τήρηση των σχολαστικών μέτρων αυτοπροστασίας θα έχουμε έξαρση του κορονοϊού και μπορεί να κλείσει ξανά ο Τουρισμός! Μιλάμε δηλαδή για πλήρη εκχυδαϊσμό! Οπως την περίοδο του κλεισίματος, έτσι και τώρα, στην «επανεκκίνηση» της οικονομίας, επιβάλλουν το λαό στο «μαρτύριο» της «ατομικής ευθύνης», επειδή η μόνη ευθύνη που αναγνωρίζει το κράτος είναι να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις για να ανακάμψουν από τις ζημιές της πανδημίας και να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση.

Συμπληγάδες
Πριν από λίγες βδομάδες, στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που οργάνωσε η Κομισιόν, οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ δήλωναν ότι τα εμβόλια που θα παραχθούν θα πρέπει να είναι «παγκόσμια δημόσια αγαθά» και να γίνουν διαθέσιμα σε όλο τον πλανήτη ανάλογα με τις ανάγκες, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Λίγες μέρες αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας «Sanofi», «γλυκοκοιτάζοντας» τα 7,4 δισ. που συγκεντρώθηκαν, εκβίασε ανοιχτά πως αν η εταιρεία του παρήγε πρώτη το εμβόλιο, θα το διέθετε πρώτα στις ΗΠΑ, καθώς η Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Ερευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (BARDA) είχε «προπληρώσει» με 28 εκατ. ευρώ τις έρευνες. Εβγαλε δηλαδή την έρευνα για το εμβόλιο στη γύρα, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να πλειοδοτήσουν! Αλλά και η ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο «Bloomberg», πίσω από διακηρύξεις περί ...οικουμενικότητας της θεραπείας για τον κορονοϊό, ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της BARDA και εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες, παρέχοντας χρηματοδότηση, με αντάλλαγμα την αναγνώριση προτεραιότητας στη διάθεση του εμβολίου. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την αποκάλυψη ότι πριν από τρία χρόνια φαρμακοβιομηχανίες και Κομισιόν απέρριψαν πρόταση επιστημόνων για έρευνα πάνω στην πρόληψη από κορονοϊούς, έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς σ' αυτό το σάπιο σύστημα η υγεία του λαού συνθλίβεται στις συμπληγάδες των κερδών από τη μια και των ανταγωνισμών από την άλλη.

Στα ψιλά
«Τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης στροφής σε τομείς όπως η παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αποδεικνύει η ισχυρή κερδοφορία που σημείωσε κατά τη διάρκεια του 2019 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ». Με τέτοια διθυραμβικά σχόλια υποδέχτηκε ο Τύπος τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος κατέγραψε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας του κατά 55%! Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα, ο όμιλος δρομολογεί «ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στους τομείς της καθαρής Ενέργειας, της αποθήκευσης Ενέργειας, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουμε, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ». Να λοιπόν που ο τομέας της Ενέργειας, και μάλιστα των Ανανεώσιμων Πηγών, αποτελεί τη νέα «χρυσοτόκο κότα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που επενδύουν συσσωρευμένα κεφάλαια. Αυτό όμως που πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας ήταν ότι ο ίδιος όμιλος πριν από λίγες μέρες έκλεισε μια θυγατρική, την «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», απολύοντας 300 περίπου εργαζόμενους, για να εξοικονομήσει κεφάλαια που θα επενδυθούν στις ΑΠΕ. Προστίθενται επομένως κι αυτοί στα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, που διαπιστώνουν «ιδίοις όμμασι» το παραμύθι ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην «πράσινη» οικονομία είναι προϋπόθεση για την ευημερία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Μεσαίωνας
Συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, βγαλμένες από το Μεσαίωνα, βρίσκουν έκφραση και στο YouTube, μέσα από ακροδεξιές γυναικείες φωνές που βγαίνουν από τα λαγούμια τους, φορούν ένα πιο «μοντέρνο» προφίλ και προσπαθούν να περάσουν στις συνειδήσεις των νέων γυναικών την «προσωπική τους άποψη», πιστή στο δόγμα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια». Σε μια τέτοια περίπτωση, από τις πιο προβεβλημένες στο διαδίκτυο, παρακολουθούμε μια σκοταδίστρια «youtuber» να ισχυρίζεται ότι «οι αμβλώσεις είναι ανήθικες», ότι ο μόνος ρόλος της γυναίκας είναι η μητρότητα και η φροντίδα της οικογένειας (γιατί έχουμε και δημογραφικό πρόβλημα), ότι οι σημερινές νέες έχουν «χάσει τα ήθη και έθιμα της παράδοσης». Ολος αυτός ο ακροδεξιός συρφετός όχι μόνο δεν βγάζει άχνα για το γεγονός ότι στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα η μητρότητα δεν προστατεύεται κοινωνικά, καθώς αποτελεί κυρίως ατομική - οικογενειακή υπόθεση, αλλά επιπλέον θεωρεί «φυσιολογικό» να αντιμετωπίζεται ως κόστος η μητρότητα από κράτος και εργοδότες και να αμείβονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες, αφού «παίρνουν άδεια μητρότητας». Πολύτιμες οι υπηρεσίες τέτοιων ακροδεξιών «φρούτων» για το «μακιγιάρισμα» της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ενισχύει τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.


Ριζοσπάστης  Παρασκευή 5 Ιούνη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου