Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Οποια πέτρα των ευρωατλαντικών σχεδίων κι αν σηκώσεις...

 

«Πυρετός» συναντήσεων της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους για την προώθηση όλων των επικίνδυνων σχεδίων σε Ανατ. Ευρώπη, Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο

 

Σε πλήρη «συντονισμό» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ συνεχίζει η κυβέρνηση τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας βαθύτερα τον λαό σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου έλεγε χτες ότι η συνάντηση θα αφορά ακριβώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», αλλά και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αλλωστε, η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία, αφού ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Πάιατ (τότε πρέσβη στην Ουκρανία) πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα στη χώρα, το 2014.

Σημειωτέον, όπως λένε στο ΥΠΕΞ, είναι πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, με μετάβαση στην Ουκρανία και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών (έχει δεχτεί «ανοικτή» πρόσκληση από τον Ουκρανό ομόλογό του), «αν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη αναμένεται επίσης στην Αθήνα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων Γκ. Εσκομπάρ, για συνάντηση με τον υφυπουργό Κ. Φραγκογιάννη, με αντικείμενο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικοβαλκανικής και τις μπίζνες αμερικανικών και ευρωενωσιακών ομίλων στην περιοχή, όπου συγκρούονται με Κίνα και Ρωσία, εξ ου και σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουν την περιοχή ως το επόμενο πεδίο πιθανής ανάφλεξης.

Στην Αλεξανδρούπολη έδεσε το «Liberty King»
Στην Αλεξανδρούπολη έδεσε το «Liberty King»
Σημειωτέον, κυβερνητικά στελέχη από αυτές τις χώρες αναμένονται την επόμενη βδομάδα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, για επαφές.

Αλλωστε, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σε άλλο ένα ευρωατλαντικής κοπής σχήμα όπου αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα όπως τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπως και σχέδια στα Ενεργειακά, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται διευθετήσεις, στο πλαίσιο των οποίων μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παραπέρα, Τετάρτη και Πέμπτη ο Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την τακτική Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα επικεντρώσουν στο Ουκρανικό και την «ασφάλεια» στην Ευρώπη (με τη συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Φιλανδία και Σουηδία, όπως και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ), αλλά και την παρέμβασή τους σε μια σειρά άλλες ζώνες του πλανήτη, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», με μέτωπο και προς την Κίνα. Εξ ου και προγραμματίζεται σε ειδική συνεδρία να υποδεχτούν τους ομολόγους τους και από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία.

Σε εξέλιξη η «Ηνίοχος», άλλο ένα πλοίο στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, επί του πεδίου συνεχίζεται η «πρόβα πολέμου» «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» με επίκεντρο την Ανδραβίδα, όπου μετέχουν και τα δύο από τα πέντε αεροπλανοφόρα που έχει αναπτύξει συνολικά το ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο απέναντι στη Ρωσία, συγκεκριμένα, το αμερικανικό «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles de Gaulle».

Θυμίζουμε, για την άσκηση έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, ένα «μίνι ΝΑΤΟ», στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα γενίκευσης του πολέμου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη από 10 χώρες, τα 2 αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ γίνεται και διασύνδεση των «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και της άσκησης ειδικών επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ - 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα, ενταγμένο στα ΝΑΤΟικά σχέδια περί ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, όπου κινούνται και πάνοπλες μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Προηγούμενα, την Κυριακή, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ναβαρίνον» με τη γερμανική φρεγάτα FGS LUEBECK της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG 2, στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η «απόβαση» αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς χτες έδεσε και το οχηματαγωγό «Liberty King».

Το πελώριο αυτό πλοίο, που κατέφθασε στο ακριτικό λιμάνι μετά το «Hartland Point» και το «Liberty Passion», μεταφέρει και επιπλέον στρατιωτικά οχήματα και κοντέινερ εξοπλισμού, τα οποία επίσης αναμένεται να διεκπεραιωθούν βορειότερα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η Αλεξανδρούπολη μαζί με λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία είναι σημεία εισόδου αυτόν τον μήνα για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά τεθωρακισμένες δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, μεταφέροντας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου