Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ Συμπλήρωσε 300 μέρες το έγκλημα διαρκείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

 

Πάνω από 39.480 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις - 82.000 τόνους εκρηκτικών έχει ρίξει ο κατοχικός στρατός

 

Ούτε μέρα δεν παύουν να κουβαλούν σορούς νεκρών παιδιών στη Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Ούτε μέρα δεν παύουν να κουβαλούν σορούς νεκρών παιδιών στη Γάζα
Τις 300 μέρες συμπλήρωσε χθες το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβρη, με πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, επιχειρώντας μάταια να καταπνίξει τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, για μια ελεύθερη πατρίδα.

Στις 300 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν πάνω από 39.480 Παλαιστίνιοι, αγνοούνται περίπου 10.000 - η πλειοψηφία τους θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών - ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 91.128.

Από τους νεκρούς οι 16.314 ήταν παιδιά και έφηβοι. Οι 10.980 ήταν γυναίκες. Πάνω από 35 άτομα επιβεβαιωμένα πέθαναν από λιμό.

Ουσιαστικά τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως σκοτώθηκε το 6% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας...

Εκτοπισμένος είναι σχεδόν όλος ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα των περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πολλοί από τους αμάχους εκτοπισμένους βασανίζονται από πείνα, υποσιτισμό, δίψα, επιδημίες, ασθένειες μεταδοτικές, αδυναμία πρόσβασης σε βασικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες έχουν βρεθεί συστηματικά στο στόχαστρο του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Μαζί με τα παραπάνω στοιχεία, το κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Γάζας, κάνοντας έναν απολογισμό των 300 ημερών πολέμου από το Ισραήλ, επισήμανε πως ο κατοχικός στρατός χρησιμοποίησε πάνω από 82.000 τόνους εκρηκτικών, κατέστρεψε τις περισσότερες υποδομές παντός είδους και προκάλεσε άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 33 δισ. δολαρίων.

Εκτιμάται δε πως όταν τελειώσει ο πόλεμος θα χρειαστούν πάνω από 15 χρόνια μόνο για να απομακρυνθούν εκατομμύρια τόνοι ερειπίων και συντριμμιών από τις ισοπεδωμένες πόλεις της Γάζας.

Στη διάρκεια των 300 ημερών, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε: 198 κυβερνητικά κτίρια, 117 σχολεία και πανεπιστήμια, 610 τεμένη, τρεις εκκλησίες, 150.000 σπίτια και διαμερίσματα, 206 αρχαιολογικούς χώρους, 34 στάδια και αθλητικές εγκαταστάσεις, 3.030 χλμ. ηλεκτρικών δικτύων και 700 πηγές πόσιμου νερού.

Επίσης, υπέστησαν σοβαρές ζημιές και είναι ακατάλληλα προς χρήση άλλα 117 σχολεία και πανεπιστήμια, 211 τεμένη και 280.000 οικιστικές μονάδες.

Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας μπήκαν και τα 34 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και 68 κέντρα υγείας.

Το ίδιο διάστημα η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως από τον περασμένο Οκτώβρη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 202 υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες τραυματιοφορείς, υγειονομικοί, αλλά και πολλές δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ.

Χτες ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε ακόμη ένα μακελειό σε σχολείο, στη συνοικία Σετζάγια στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας τον θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων. Το τοπικό κανάλι «Al Aqsa» σε νεότερο απολογισμό ανέφερε πως η ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων.

Ο κατοχικός στρατός «επιβεβαιώνει» τον θάνατο του Μ. Ντεΐφ

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές «επιβεβαίωσαν» χτες την εξόντωση του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντεΐφ, που κατηγορείται από το Ισραήλ ως ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Ντεΐφ σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στις 13 Ιούλη στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Η «επιβεβαίωση» του θανάτου του δεν έχει γίνει αποδεκτή επίσημα από την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, χαρακτήρισε τον Ντεΐφ «Μπιν Λάντεν της Γάζας», στο πλαίσιο της τακτικής του ισραηλινού κράτους που επιχειρεί την «εξίσωση» της παλαιστινιακής οργάνωσης με τους τζιχαντιστές. Ο Γκάλαντ ισχυρίστηκε πως η φερόμενη εξολόθρευση του Ντεΐφ «είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εξάλειψη της πολιτικής και στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς». Πρόσθεσε πως η Χαμάς είναι οργάνωση «σε αποσύνθεση» και πως οι μαχητές της θα πρέπει να επιλέξουν «ανάμεσα στην παράδοση ή τον θάνατο».

Ας σημειωθεί πως στο πλαίσιο της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού για τη φερόμενη εξόντωση του Μ. Ντεΐφ, στις 13 Ιουλίου, σκοτώθηκαν πάνω από 90 άμαχοι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι, καθώς θεωρήθηκαν «παράπλευρη απώλεια»...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου