Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ Στρώνει «χαλί» κερδοφορίας στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών

 

Ν. Καραθανασόπουλος: «Το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη και ο λαός είναι ή τα κέρδη ή οι ανάγκες και η ζωή του»

 

Με «μοντέλο ΔΕΗ» η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε σειρά από τομείς όπως οι μεταφορές

Eurokinissi

Με «μοντέλο ΔΕΗ» η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε σειρά από τομείς όπως οι μεταφορές
Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε από στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Με αυτό το νομοσχέδιο - σκούπα, που η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση λίγο πριν κλείσει η Βουλή, δημιουργούνται νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» για το μεγάλο κεφάλαιο, με έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθέρωσης» τομέων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Το σχέδιο νόμου για την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του, την απορρόφηση από αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και τον «εκσυγχρονισμό» - σύμφωνα με το «μοντέλο» της ΔΕΗ - του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου).

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε στον ρόλο του κράτους, εξηγώντας ότι διάφορες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού έχουν εφαρμόσει παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που «εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες που έχει η αναπαραγωγή της καπιταλιστικής οικονομίας και τα συμφέροντα του κεφαλαίου», φέρνοντας ως παραδείγματα την κυβέρνηση της ΝΔ, που προέβη σε κρατικοποιήσεις χρεωμένων επιχειρήσεων, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που προέβησαν σε ιδιωτικοποιήσεις.

«Αν επιλέγεται η μία ή η άλλη μορφή διαχείρισης και κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, εξαρτάται από τις δυσκολίες του κεφαλαίου και τις ανάγκες που έχει η οικονομική αναπαραγωγή του συστήματος», τόνισε και πρόσθεσε πως πέρα από τις «εναλλακτικές» του νεοφιλελευθερισμού, του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ, με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, που αποτελεί διέξοδο για τους εργαζόμενους και τον λαό, καθώς υπηρετεί τις ανάγκες τους.

Τόνισε ότι ανέκαθεν το κράτος και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων «πούλαγε φθηνά στο μεγάλο κεφάλαιο και αγόραζε πολύ ακριβά γιατί έτσι διασφαλίζει την αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όλες οι επιλογές που κάνει είναι προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές επιβάλλουν πού θα κάνουν επένδυση. Για αυτό καταστρέφονται μια σειρά παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη και ο λαός είναι: Τα κέρδη ή οι ανάγκες και η ζωή του. Υπογράμμισε πως η απάντηση πρέπει να είναι «καθαρή», καθώς «σε συνθήκες κέρδους δεν μπορούν να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού». Ανέδειξε ότι αν και σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αυτό που δεν επιτρέπει την ικανοποίησή τους είναι το κυνήγι του κέρδους.

Τέλος, τόνισε ότι εργαζόμενοι και λαός πρέπει να συγκρουστούν με τους μηχανισμούς που διευρύνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιωτικοί, και για να ανακουφιστούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και «να ανοίξουν τον δρόμο για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, το οποίο εντάσσεται στις κυβερνητικές επιλογές της συγκάλυψης της υπόθεσης, όπως συγκαλύφθηκε και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως αξιοποιήθηκε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο έχουν συμβάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. «Το δίκαιο εκφράζει τα συμφέροντα του ισχυρού», είπε.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου