Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, αναφέρει:

«Οσες φιέστες κι αν διοργανώσει η ΕΕ, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων της συγκρότησής της, δεν μπορεί να κρυφτεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της, η αντιλαϊκή αποστολή της.

Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος της συγκρότησης της και κριτήριο της στρατηγικής της ΕΕ είναι η διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητάς του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, των αναγκών του για πολύ φτηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα. Γι΄ αυτό στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα μεγάλα λόγια και οι πανηγυρισμοί περί ευημερίας των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που συνόδεψαν την ίδρυση της ΕΟΚ, τη συγκρότηση της ΕΕ και της ΟΝΕ, όχι μόνο δεν έχουν πραγματική βάση για τους λαούς αλλά αντίθετα κρύβουν την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.


΄Οσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με σκληρούς ταξικούς αγώνες και την πίεση που ασκούσε η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες παίρνονται πίσω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, στην προκλητική ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού.

Η πολιτική της ΕΕ φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και με τα μέτρα που εφαρμόζει επιδιώκει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου πατώντας πάνω στα τσακισμένα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

Με αυτό το στόχο εφαρμόζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και πολλαπλασιάζονται οι μηχανισμοί που στηρίζουν το ευρωενωσιακό κεφάλαιο με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, προκειμένου να θωρακιστεί σε βάρος των διεθνών ανταγωνιστών του βλ ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία.

Στο περιβάλλον της όξυνσης των ανταγωνισμών για τις ενεργειακές πηγές, τους δρόμους μεταφορές τους, τον έλεγχο των αγορών, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια για να επικρατήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε περιοχές στρατηγικής, πρωτοστατούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Ουκρανία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτική προετοιμασία τους με την Ευρωπαϊκή Αμυντική ΄Ενωση, τον Ευρωστρατό, την αναβαθμισμένη συνεργασία ΕΕ –ΝΑΤΟ, την κούρσα των εξοπλισμών, γεγονότα που μαρτυρούν ότι ο κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης δυναμώνει.

Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εντείνουν τους μηχανισμούς καταστολής, παρακολούθησης, φακελώματος, τον εκφοβισμό των λαών με βασική στόχευση να μπουν εμπόδια στη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους στους πολέμους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που μεγάλα θύματά τους είναι και οι πρόσφυγες.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει μεγάλη πείρα όλα αυτά τα χρόνια, η αμφισβήτηση της ΕΕ είναι μονόδρομος. 

Αποδεικνύεται ότι αυτή ούτε αιώνια είναι ούτε νομοτέλεια. Όποιο σενάριο κι αν υιοθετηθεί «για το μέλλον της ΕΕ» οι λαοί θα είναι πολλαπλά ζημιωμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (ΕΚΠ) καλεί τους λαούς με την πάλη τους να απορρίψουν τόσο τους διαχρονικούς υποστηρικτές της ΕΕ σοσιαλδημοκράτες φιλελεύθερους κι όσους συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες στο όνομα των δήθεν «θεμελιωδών αρχών της που χάθηκαν στην πορεία», ή του αντεργατικού «ευρωπαϊκού κεκτημένου», όπως οι δυνάμεις του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ταυτόχρονα η ΕΚΠ επισημαίνει ότι χρειάζεται με τον αγώνα τους να απομονώσουν αποφασιστικά διαχειριστές-εφεδρείες του κεφαλαίου, όπως οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές, εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις, που δημαγωγούν με τις θέσεις τους για την ΕΕ και στην πράξη επιχειρούν να κρατούν εγκλωβισμένο το λαό σε κάθε χώρα στον καπιταλιστικό δρόμο, επιδιώκοντας να αναλάβουν αυτές τη διαχείριση και διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος, εκφράζοντας τμήματα της αστικής τάξης.

Η εργατική τάξη, οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δύναμη και μπορούν να ενισχύσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και γενικότερα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με κριτήριο τις ανάγκες τους, να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και το εκμεταλλευτικό σύστημα, να χαράξουν το δικό τους δρόμο για τη δική τους εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους, να απελευθερωθούν από τα δεσμά της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Το μέλλον των λαών της Ευρώπης είναι ο σοσιαλισμός, η μόνη και πραγματική διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι λαοί πρέπει να συγκρουστούν με την καπιταλιστική εκμετάλλευση μαζικά κι οργανωμένα,να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου