Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ψάχνοντας άλλοθι στις πλατείες


Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και την εργαλειοποίηση της επιστήμης, τροφοδοτούν ανορθολογικές απόψεις και ανεύθυνη στάση από ορισμένους που κρύβονται - εκτός των άλλων - πίσω από την ανάγκη της νεολαίας να βρει διέξοδο για τη διασκέδασή της. Η ίδια η κυβέρνηση αξιοποιεί τέτοια περιστατικά για να τροφοδοτήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας, αλλά και για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μορφωτική, αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την ευθύνη για την πρόκληση συνωστισμού, γιατί συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία που είναι ανοιχτά, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη και ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

* * *

Γι' αυτό δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στη νεολαία, δείχνοντάς την ως υπεύθυνη για τη διασπορά του ιού. Θυμίζουμε:

  • Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και των σχολείων, κρατώντας χιλιάδες φοιτητές και μαθητές μακριά από τη διαδικασία της μόρφωσης.
  • Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει πάρει για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, ενώ απορρίπτει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» και η πανδημία στο ζενίθ.
  • Εχει ανάγει το lockdown και την παρουσία της αστυνομίας σε μέγιστο «υγειονομικό μέτρο», ενώ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα για χιλιάδες κόσμο, που σε περιοχές με έλλειψη ελεύθερων χώρων κάνει την κατάσταση ακόμη πιο αφόρητη.

Αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων, όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά πολλά από τα σχολεία, όλα τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, όπως η Εστίαση και άλλοι κλάδοι, όπως το Εμπόριο το προηγούμενο διάστημα.

* * *

Είναι λογικό ο λαός, η νεολαία, τα νέα ζευγάρια να έχουν «μπουχτίσει» από αυτή την κατάσταση, που παρά την υπεύθυνη στάση τους και την «κλεισούρα» σχεδόν εφτά μηνών, βλέπουν να ενοχοποιούνται, για να «βγει λάδι» η εγκληματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Μεμονωμένα περιστατικά που προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση κατοίκων, ούτε μπορούν να τσουβαλιάζονται με τη βόλτα και τον περίπατο χιλιάδων νέων ζευγαριών, γονιών, νεολαίας σε πλατείες, πάρκα ή άλλους χώρους, ούτε μπορούν να αποτελέσουν το άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

(Αναδημοσιεύεται από το «vice.gr»)


Κώστας ΡΗΓΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου