Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΛΙΤΟΧΩΡΟ Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ)

 

 

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Λιτοχώρου σε ορμητήριο πολέμου και στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιτόχωρο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας και τη στήριξη της ΕΔΥΕΘ και μαζικών φορέων της περιοχής.

Το σύνθημα καταγγελία «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν" αντήχησε στις πλαγιές του Ολύμπου όπως και η απόφαση του λαού της περιοχής να μην δώσει «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή ως «πεδίο βολής φθηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» για να ξερνάνε το θάνατο. Η απόφαση για να δυναμώσουν τον αγώνα για να μη γίνει η Ελλάδα πολέμου στρατηγείο, για καμία συμμετοχή στου ΝΑΤΟ το σφαγείο».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Αντισυνταγματάρχης Ε.Α και Βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαιρέτησαν ο Γιάννης Κηπόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας, ο οποίος θύμισε ότι και πριν 22 χρόνια, η παραλία της Γρίτσας Λιτοχώρου αποτέλεσε ορμητήριο για την απόβαση των νατοϊκών φονιάδων και την προώθησή τους για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ότι το Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, άρχισε να χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τους Αμερικάνους πεζοναύτες. Ανέδειξε τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος από την χρήση του και τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού της περιοχής.

Και ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, ενάντια στη χρήση του πεδίου βολής και της περιοχής από τους αμερικανονατοϊκούς.

«Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά και όχι να έχουμε πρόβες πολέμου στη γη μας, δίπλα στα σπίτια μας, στα σχολεία μας. Ο Όλυμπος να μη γίνει από μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, σημείο αναφοράς καταστροφών», είπε.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης η Στέλλα Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας "η Πρωτοπορία". Σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτή τη συμφωνία, ούτε από καμία άλλη πολεμική συμφωνία που μετατρέπει σε μπαρουταποθήκη την περιοχή. (...) Αντίθετα οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, η αξιοποίηση υποδομών, ενέχουν τον κίνδυνο ο λαός να γίνει στόχος αντιποίνων". Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, να μην εφησυχάζουν. Να ενισχύσουν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βάσεις και να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. "Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εχουν όμως τη δύναμη να αναπτύξουν την αξία της ειρήνης, της αλληλεγγύης, να οικοδομήσουν την ευημερία και να απαλλαγούν οριστικά από τους εκμεταλλευτές τους», ανέφερε.

Στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου - Ολύμπου, που ενέκρινε ψήφισμα για την απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου, εκφράζοντας το πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των δημοτών, αναφέρθηκε η Κατερίνα Κουρίτα, Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει «ένα πρώτο βήμα για να οργανώσει ο λαός την πάλη του και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσής του». Ξεκαθάρισε όμως πως αν αυτή η πάλη «δεν συνοδευτεί από την καταδίκη της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που παραχωρεί και το πεδίο βολής Λιτοχώρου στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς, θα μείνει "κενό" γράμμα».

Αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση του λαού της περιοχής το 1999 στη μετατροπή του Λιτοχώρου και του λιμανιού της Γρίτσας σε ορμητήριο πολέμου για το σφαγιασμό του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Και πρόσθεσε πως «από τότε και ως σήμερα, η χρησιμοποίηση του πεδίου βολής για ασκήσεις- πρόβες πολέμου, από αμερικανονατοϊκά στρατεύματα όλων των ειδών, γίνονται δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας, στις καθημερινές ειρηνικές ασχολίες των κατοίκων, δίπλα στους τουρίστες που έρχονται να επισκεφθούν τον Ολυμπο. (...) Κάθε έκρηξη είναι και μια απόπειρα να γυμνωθεί ο Ολυμπος από την ομορφιά και την τεράστια οικολογική σημασία του, μια χαρακιά στο σύμβολο αυτό της παγκόσμιας ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών».

Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Παπαναστάσης, αναφέρθηκε στην κούρσα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην πρόσφατη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, αλλά και την Ελληνογαλλική συμφωνία, που φανερώνουν τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Και στην συμμετοχή της χώρας σε μια σειρά στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Και τόνισε ότι «η θέση μας δεν μπορεί αν είναι άλλη από την απαίτηση για καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές σε επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες».

Απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά το υπηρεσιακό νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει, τις στρατιωτικές δεσμεύσεις που ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχεται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Εχουν βιώσει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών. Τους λέμε λοιπόν ότι έχουν χρέος να αφουγκράζονται τις κραυγές αγωνίας του λαού μας σαν τη σημερινή εδώ στο Λιτόχωρο. Και πέρα από τις υπηρεσιακές τους δεσμεύσεις πρέπει συνειδησιακά να ταυτιστούν με το λαό. Το κουβάρι είναι πολύ και επικίνδυνα μπερδεμένο, ο μόνος που μπορεί αληθινά να το ξεμπερδέψει είναι ο ίδιος ο λαός».

Ο Νίκος Παπαναστάσης κάλεσε το λαό να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας, σε ασυμβίβαστη πάλη μέχρι την οριστική αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Και τόνισε: «Οχι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Λιτόχωρο μια ακόμα αμερικανονατοϊκή πλατφόρμα επιθετικών επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών. Οχι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Γρίτσα Λιτοχώρου μια ακόμα πόρτα, μετά την Αλεξανδρούπολη, που θα ξερνάει το θάνατο και την καταστροφή στα Βαλκάνια και στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία. Δεν θα επιτρέψουμε εδώ στο πεδίο βολής Λιτοχώρου ένας ιμπεριαλιστής φαντάρος να γίνει καλύτερος σκοπευτής γιατί το όπλο του σημαδεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαών της περιοχής. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή που ξερνάει θάνατο, καταστροφή, ξεριζωμό, να εξελιχθεί, να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματική, εδώ στις πλαγιές του Ολύμπου. Δεν θα επιτρέψουμε τα κήτη των πλοίων τους να ξεβράσουν στις παραλίες μας τα κανόνια τους, τα τανκς τους, τους πυραύλους τους, για να αιματοκυλίσουν λαούς, για να αυγατίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεσμευόμαστε και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τους εμποδίσουμε».

 











902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου