Αφιέρωμα σε έναν εργατικό αγώνα διάρκειας 540ημερών “περίπου”, των εργαζόμενων της τεχνικής εταιρείας ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Ο σκοπός του αφιερώματος είναι να προβληθούν ξεχασμένοι αγώνες , που για την εποχή τους ήταν σημαντική. Δεν ήταν ο μοναδικός της κατά τα άλλα καλής εποχής του 80, ήταν όμως ο ποιο μακρύς.
Η Κατάληψη και το Ιστορικό Πλαίσιο
- Οι Πρωταγωνιστές της Δράσης: Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από τους 220 εργαζόμενους της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ που απασχολούνταν στο τεχνικό έργο κατασκευής του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Θεσσαλονίκης. Το έργο είχε αφεθεί σε καθεστώς εγκατάλειψης μετά την πτώχευση και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που κήρυξε η εταιρεία από τα τέλη του 1985.
- Ο Συμβολισμός της Ημέρας: Η επιλογή του Λευκού Πύργου ακριβώς την ημέρα των εγκαινίων της 51ης ΔΕΘ —παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της πολιτικής ηγεσίας— αποτέλεσε μια δραστική, διεκδικητική κίνηση υψηλής προβολής για να σπάσει η αποσιώπηση του προβλήματός τους και να ασκηθεί άμεση πίεση για τα δεδουλευμένα μηνών.
- Η Συνέχεια του Αγώνα (540 Ημέρες): Η κατάληψη του μνημείου εντασσόταν σε έναν μακροχρόνιο, σκληρό αγώνα διαρκείας περίπου 540 ημερών (από τον Σεπτέμβριο του 1985 έως τον Μάρτιο του 1987). Η κινητοποίηση αυτής της περιόδου κορυφώθηκε λίγο αργότερα με την πολύμηνη κατάληψη του ίδιου του εργοταξίου/έργου από τον Οκτώβριο του 1986 έως τον Μάρτιο του 1987 (ένα διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι έκαναν ακόμα και Πρωτοχρονιά μέσα στους χώρους του έργου, το οποίο αποκαλούσαν χαρακτηριστικά «το σπίτι μας»).
1947 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΤΕΡ.
1949 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ.
1957
Συγχωνεύονται οι Ανώνυμες Εταιρίες ΕΔΟΚ και ΕΤΕΡ και προκύπτει η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ τη δεκαετία του 1970 αποτελούσε ένα διεθνή κολοσσό. Τον Ιανουάριο του 1974 απασχολούσε σχεδόν 200 μηχανικούς και επιστήμονες (88 Π.Μ .. 40 Μ-Η. 7 χ.Μ .. 6Μ.Μ .• 11 Α.Μ .. 20 Τ.Μ .. Ι Αγρονόμο. Ι 5Γεωλόγους. 2 Φυσικούς). Κατασκευάζοντας έργα σε όλο τον κόσμο.
1980, η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ πραγματοποιεί έργα αξίας 544,8 εκ. δολ. και απασχολεί 7.100 εργαζόμενους.
1986 πτώχευση με έργα σε εξέλιξη .
Το υλικό και η αναφορά αφορούν τους 220 εργαζόμενους της εταιρείας στο έργο κατασκευής του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Θεσσαλονίκης.
Σεπτέμβρης 1985 η εταιρεία δηλώνει ότι βρίσκετε σε πτώχευση , από εκεί άρχισε ένας συνεχής αγώνας μέχρι τον Μάρτη ΤΟΥ 1987.
Το έργο σε εγκατάλειψη.
Πορείες , συμβολική αποκλεισμοί δρόμων, συγκεντρώσεις.


Η κατάληψη του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ στα εγκαίνια της ΔΕΘ 1986.





Κατάληψη του έργου 10/1986με 3/1987 “το σπίτι μας”
και πρωτοχρονιά στην κατάληψη.















Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου