Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Εκθέσεις...


Σύμφωνα με έκθεση του «Atlantic Council», μιας αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» που ασχολείται με τις διεθνείς σχέσεις, οι ΗΠΑ «επιστρέφουν στα Βαλκάνια», με συγκεκριμένο μάλιστα σχέδιο, που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, άμεσος στόχος είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμα μέλη των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ μέρος του αμερικανικού σχεδίου είναι και η «ιστορική προσέγγιση» με τη Σερβία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό, έγινε την περασμένη βδομάδα συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσόβου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, όπου ο Αμερικανός αξιωματούχος δεσμεύτηκε απέναντι «στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της περιοχής και τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

... και σχέδια
 
Σύμφωνα, εξάλλου, με την έκθεση του «Atlantic Council», η Ελλάδα καλείται να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση του σχεδιασμού ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων. Εχοντας υπόψη όλα αυτά, με άλλο μάτι διαβάζει κανείς τα όσα λέει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου αναλύει μία προς μία τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με βασικό κριτήριο την ευρωατλαντική τους ολοκλήρωση. Κι επειδή οι εξελίξεις αυτές δεν δρομολογούνται σε «κενό αέρος», αλλά σε περιβάλλον έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, είναι βέβαιο ότι οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής δεν εξαλείφονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται.

Σκανδάλη
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, «ίχνη» από ελληνικά ελαφρά όπλα εντοπίστηκαν στη Ράκα, άλλοτε πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Τα όπλα αυτά εικάζεται ότι κατέληξαν στα χέρια των τζιχαντιστών μέσω τρίτων χωρών, που εισάγουν στρατιωτικό υλικό από την ΕΕ, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για τη στήριξη αντίπαλων στρατοπέδων στα πεδία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με στόχο να προωθήσουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Το δαιδαλώδες σύστημα, μέσα από το οποίο διοχετεύονται τα όπλα, είναι βέβαια δύσκολο να αποκαλυφθεί. Είναι όμως τουλάχιστον προκλητικό να λέει η κυβέρνηση «δεν ήξερα», όταν μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχει «με τα μπούνια» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, στηρίζοντας επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Το ίδιο ισχύει και για τη βάση της Σούδας, απ' όπου αποπλέουν πολεμικά πλοία που στη συνέχεια βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία, με αποστολή τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Το παραμύθι, επομένως, της κυβέρνησης «εμείς δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο» πρέπει να τελειώνει. Στις συνθήκες που διεξάγεται σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αποδεικνύεται ότι ο ρόλος που παίζει η Ελλάδα για την εξέλιξη στα πεδία των μαχών είναι πολλές φορές κρισιμότερος και απ' αυτού που πατάει κάθε φορά τη σκανδάλη.

Εικόνες... 
 
Μια εικόνα του γερμανικού κρατικού συστήματος Υγείας δίνουν δημοσιεύματα στον Τύπο, προβάλλοντας μαρτυρίες γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες από το 2008 που εφαρμόζεται το σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης» των νοσοκομείων (της λειτουργίας τους δηλαδή με ίδια έσοδα), καταγράφεται αύξηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών των ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και πήραν νωρίτερα εξιτήριο, καθώς και αύξηση της θνησιμότητας των ασθενών, αφού για να μειωθεί το κόστος, οι υπηρεσίες προσαρμόζονται στο πορτοφόλι του ασθενούς. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με «φτωχή» κρατική ασφάλιση μένουν πιο πίσω στις λίστες για χειρουργεία και νοσηλεία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι γίνονται επεμβάσεις σε ασθενείς που δεν τις χρειάζονται για να έχουν περισσότερα κέρδη τα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών και άλλων υγειονομικών, που δουλεύουν σαν ρομπότ, με αποτέλεσμα μέσα σε δυο χρόνια να φύγουν 7.500 γιατροί σε άλλες χώρες, ψάχνοντας για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

... από το μέλλον
 
Το ίδιο «μοντέλο» αντιγράφουν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία (το 2018 προβλέπεται νέα μείωση κατά 363 εκατ. ευρώ), τα οποία καλούνται ολοένα και περισσότερο να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες από τους «πελάτες» τους, είτε είναι τα ασφαλιστικά ταμεία είτε οι ασθενείς με απευθείας πληρωμές. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η (αρνητική) εμπειρία της Γερμανίας, όπου απογειώνεται η εμπορευματοποίηση της λαϊκής ανάγκης για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, αποτελεί κυριολεκτικά «εικόνα από το μέλλον» του κρατικού συστήματος Υγείας και στην Ελλάδα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου