Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Κούβα. Πως λειτουργεί η δημοκρατία



 Οι κάθε λογίς αστοί, μικροαστοί δημοκράτες και αντικομουνιστές, νομίζουν ότι η αχίλλειος πτέρνα του σοσιαλισμού είναι πως «δεν υπάρχει δημοκρατία»! Όταν λένε δημοκρατία, εννοούν τη δική τους δημοκρατία που ο λαός ψηφίζει μια φορά σε 3-5 χρόνια κάποια κόμματα και προεκλογικά προγράμματα και από κει και πέρα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποχρεώσει το τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα βγει. Κατά κανόνα βέβαια η κυβέρνηση κάνει τα αντίθετα από αυτά που υπόσχεται. Αλλά και όταν πείσει το λαό να ψηφίζει προγράμματα που στέφονται εναντίον του, απλώς τον έχει πείσει να βάλει μόνος τη θηλιά στο λαιμό του, πχ εκλογές υπέρ του μνημονίου το 2015! Πέρα από αυτό, με τις εκλογές μένει άθικτο το καθεστώς της ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τα οποία δεν μπαίνουν ποτέ σε ψηφοφορία και όταν απειληθούν, καταργείται  και το σύνταγμα και η αστική δημοκρατία!

Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η δημοκρατική διαδικασία διαμόρφωσης του νέου Συντάγματος της Κούβας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 133.000 συνελεύσεις - διαβουλεύσεις, συμμετείχαν περί τα 9 εκατομμύρια κουβανοί και κατατέθηκαν 783.000 μικρές και μεγαλύτερες προτάσεις για τη βελτίωση του προσχεδίου οι οποιες επέφεραν τροποπαύσεις στο 60% των θέσεων του προσχεδίου!


Μέσα στις προτάσεις του λαού, ήταν και η επαναφορά στο Σύνταγμα του στόχου της κομμουνιστικής κοινωνίας που αρχικά είχε αναληφθεί, προφανώς στη ρότα των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν συντελεστεί από το 2011! Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία στον σοσιαλισμό, όχι με το λαό στη γωνία.



Η προοπτική μιας «κομμουνιστικής κοινωνίας» επανέρχεται στο Σύνταγμα της Κούβας 


Ο στόχος της «εξέλιξης προς την κατεύθυνση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας» επανέρχεται στο προσχέδιο του Συντάγματος της Κούβας, έπειτα από την πλατιά λαϊκή διαβούλευση που έλαβε χώρα σε όλη την επικράτεια για διάστημα περίπου τριών μηνών. Η επανενσωμάτωση του όρου «κομμουνισμός» αποτελεί μια από τις 700 αλλαγές που συνέβησαν στο προσχέδιο του Συντάγματος, καθώς στην πρώτη έκδοση του κειμένου ο όρος είχε απαλειφθεί. 


Όπως σημείωσε η κρατική τηλεόραση της Κούβας, η αναφορά του Συντάγματος στην έννοια του κομμουνισμού ήταν λαϊκή απαίτηση η οποία εκφράστηκε στο πλαίσιο των περισσότερων από 133.000 διαβουλεύσεων όπου συμμετείχαν περί τα 9 εκατομμύρια κουβανών και στις οποίες κατατέθηκαν 783.000 μικρές και μεγαλύτερες προτάσεις για τη βελτίωση του προσχεδίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου σχετικά με το κείμενο του προσχεδίου επέφερε αλλαγές στο 60% του περιεχομένου του προτεινόμενου Συντάγματος. 


Πέραν αυτού, το νέο, επικαιροποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Εθνοσυνέλευση, επιβεβαιώνει τον ηγετικό, πρωτοπόρο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος και καθορίζει τον Σοσιαλισμό ως οδηγό της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κούβας. 


Το επόμενο στάδιο για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2019 όπου ο κουβανικός λαός θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Σύνταγμα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου