Θυμάστε τις προ πενταετίας δηλώσεις του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Μπ. Παπαδημητρίου περί «μιας σοβαρότερης Χρυσής Αυγής» που ενδεχομένως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού;

Το ρόλο αυτό – μιας light έκδοσης της Χρυσής Αυγής- έρχεται σήμερα να παίξει η «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως, σε συνθήκες κρίσης, το αστικό πολιτικό σύστημα ανασυγκροτείται, αναδιαμορφώνει τις δυνάμεις που το συνθέτουν και μαζί το πολιτικό του προσωπικό, ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις. Στην παρούσα φάση, ο Βελόπουλος και το κόμμα του καλείται να παίξει, ως γρανάζι του καπιταλιστικού συστήματος, το δικό του ρόλο στα δεξιά της ΝΔ.

Πολιτικό τέκνο του ΛΑ.Ο.Σ – του κόμματος που ανέδειξε «αστέρες» της ακροδεξιάς όπως οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης – ο Βελόπουλος συνδιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προσελκύσει σημαντική μερίδα των πλέον συντηρητικών και θρησκόληπτων ψηφοφόρων.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να συγκινήσουν πολιτικά τους θιασώτες του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»:


Χριστεμπορία-Πατριδεμπορία

Τη δεκαετία του ’90 ο Κ. Βελόπουλος έκανε την εμφάνιση του σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας πουλώντας βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου (από αρχαία Ελλάδα μέχρι για το Μακεδονικό). Με τον καιρό, καθιερώθηκε ως γραφική τηλεοπτική φιγούρα της βορειοελλαδίτικης ακροδεξιάς, αποκτώντας πείρα στις τηλεπωλήσεις και επεκτείνοντας το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

Αποκορύφωμα αυτού υπήρξε η πώληση… «ιδιόχειρων επιστολών του Ιησού», για τις οποίες μάλιστα καμάρωνε πως ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που είχε το προνόμιο να τις έχει στα χέρια του! Οι… «θεϊκές» επιστολές, βέβαια, συμπληρώνονταν από τις απαραίτητες «ευλογημένες» αλοιφές από το Άγιο Όρος που προορίζονταν να θεραπεύσουν «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν».

Koulis Velop
“Επιστολές του Ιησού Χριστού του ιδίου! Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός! Επιστολή δική του! Νάτη! Αυτή εδώ είναι, την έγραψε ο ίδιος, ο ίδιος ο Θεός μας, ο Χριστός μας, γράφει επιστολή! Νάτη, ρε παιδιά, η επιστολή του Ιησού μας! Ο ίδιος ο Ιησούς τις έγραψε! Εδώ μέσα είναι”!

Ναζισμός… με το μέτρο

Του Βελόπουλου – κατά δική του ομολογία- τα “πολύ ναζιστικά” τον βρίσκουν αντίθετο. Αυτό δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Σε αντίθεση με τους Κασιδιάρηδες και τους Λαγούς, ο Βελόπουλος εκφράζει τον εξευγενισμένο φασισμό.

Δεν του αρέσουν τα μαχαιρώματα και τα τάγματα εφόδου αλλά δεν έχει κανένα δισταγμό – όπως ο ίδιος έχει δηλώσει – να μετατρέψει τον Έβρο σε ναρκοπέδιο (για πρόσφυγες και Τούρκους), να χτίσει τείχος 6 μέτρων από το δέλτα του Έβρου μέχρι το τριεθνές ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν οι «λαθροεισβολείς», όπως αποκαλεί τους μετανάστες και πρόσφυγες, και να επαναφέρει τη θανατική ποινή για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.

Πονηρός μέσα στη γραφικότητα του, ο Βελόπουλος ουσιαστικά πλασάρει την χρυσαυγίτικη νοοτροπία με άλλο περιτύλιγμα. Δεν υμνεί τον Χίτλερ όπως οι χρυσαυγίτες, αλλά είναι θαυμαστής του φασίστα Μεταξά. Δεν χαιρετά ναζιστικά, αλλά δε χάνει ευκαιρία να κάνει λόγο για.. «αλύτρωτες πατρίδες» ρίχνοντας νερό στο μύλο του εθνικισμού-σωβινισμού. Δεν κυνηγά εξαθλιωμένους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πυροβολούνται οι πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

«Νόμος και τάξη»

Από το στόχαστρο του Βελόπουλου, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Εξάρχεια. Θιασώτης του «νόμος, τάξη και ασφάλεια», ο Βελόπουλος έχει δημοσίως κάνει λόγο για χρήση του στρατού ώστε «να μπει τάξη» στα Εξάρχεια.

Διόλου τυχαία, την ίδια θέση έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Θ. Πάγκαλος αλλά και ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Βέβαια, όλους αυτούς, δεν τους πήρε ο καημός για την «προστασία του πολίτη», ούτε η αγωνία για την «καταπολέμηση της εγκληματικότητας». Βαθύτερος στόχος τους είναι η εντατικοποίηση της καταστολής απέναντι στο οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η θεωρία του «νόμος και τάξη» έχει στο στόχαστρο τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, την καταστολή απεργιακών κινητοποιήσεων, τη δημιουργία κλίματος αστυνομοκρατίας και φόβου.

velo karatza
Με τον πολιτικό του μέντορα Γ.Καρατζαφέρη, όταν ήταν εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ.

Ο μύθος του «πετυχημένου επιχειρηματία»

Αν προσέξει κανείς τις τελευταίες συνεντεύξεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, θα διαπιστώσει την συνεχή επανάληψη ορισμένων τσιτάτων: «Εγώ δουλεύω» / «Είμαι επιχειρηματίας, παράγω πλούτο» / «Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πετυχημένο επιχειρηματία» και άλλα τέτοια. Οι αναφορές αυτές του Βελόπουλου δεν είναι τυχαίες. Εντάσσονται στο πλαίσιο της προώθησης του- υποτιθέμενα- «αυτοδημιούργητου» επιχειρηματία που «παράγει πλούτο» και «δίνει ψωμί σε εκατοντάδες εργαζόμενους». Αποκρύβει, βέβαια, τη θεμελιώδη αλήθεια ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα τους και οι επιχειρηματίες τον καπηλεύονται.

Να πως ο Βελόπουλος προωθεί συνειδητά το «παραμυθάκι» της αστικής τάξης περί ικανού και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, περί «υγιούς επιχειρηματικότητας», ταξικής ειρήνης-συνεργασίας και τα συναφή. Πίσω απ’ αυτό το ιδεολόγημα κρύβεται η σαπίλα της εκμετάλλευσης και το γεγονός ότι οι πλούσιοι έγιναν πλούσιοι και γίνονται πλουσιότεροι επειδή ακριβώς λυμαίνονται λυστρικά τον παραγόμενο απ’ τους εργαζόμενους πλούτο.

Άλλο ενα δεκανίκι του συστήματος


Η ξαφνική εμφάνιση και άνοδος της «Ελληνικής Λύσης» εντάσσεται στο πλαίσιο της μερικής αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Το κόμμα του Βελόπουλου έρχεται να καλύψει ενα κενό ανάμεσα στη ΝΔ και την συρρικνωμένη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ποντάροντας στα εθνικιστικά αντανακλαστικά τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, με έντονα λαϊκίστικη ρητορική και μπόλικη πατριδοκαπηλεία, ο Βελόπουλος φιλοδοξεί να παίξει ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που είχε ο – πολιτικός του μέντορας – Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ στις αρχές του 2000.

Το σίγουρο είναι ότι το ακροδεξιό μόρφωμα της «Ελληνικής Λύσης» αποτελεί άλλο ενα δεκανίκι του συστήματος, ταγμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έπεσαν στην παγίδα να εμπιστευτούν τέτοιου είδους τσαρλατάνους της πολιτικής, πρέπει να ξανασκεφτούν την επιλογή τους. Να απορρίψουν το κάλπικο δίπολο πρόοδος-ακροδεξιά, να προσπεράσουν τα ψεύτικα διλήμματα και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον πραγματικό πολέμιο του φασισμού, της ακροδεξιάς και του σάπιου συστήματος που τα θρέφει: Να συνταχθούν με το ΚΚΕ.