Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Δικαίωση...


Στην τραγωδία που συνέβη στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ. Οπως είπε, αυτή η πυρκαγιά «ήταν διαφορετική. Οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα» και «κατέστη αδύνατο να περιοριστεί». Επαναλαμβάνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης όσα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή, είπε ότι «όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Οπως ήταν αναμενόμενο, για όλα τα παραπάνω έσπευσαν να πανηγυρίσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αλλαγή θέσης» και για «δικαίωση» της τότε κυβέρνησης, η οποία - για να πετάξει από πάνω της τις εγκληματικές ευθύνες και κυρίως για να «κρύψει» τις βαθύτερες αιτίες που βρίσκονται στο σύστημα και την πολιτική που υπηρέτησε - φόρτωνε στην κλιματική αλλαγή τους νεκρούς και τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς. Αν κάτι αποδεικνύεται, επομένως, απ' όλη αυτήν τη φασαρία, είναι η κοινή τους γραμμή: Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει «δικαιωμένος» από τις θέσεις που υιοθετεί η ΝΔ, δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για την πολιτική που και οι δυο υπηρετούν.

... και άλλοθι
 
Αποκαλύπτεται λοιπόν το εξής: Οτι ο πραγματικός καημός τους είναι να συμβιβαστεί ο λαός με τις ελλείψεις στις υπηρεσίες πρόληψης, πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας, να νιώθει αδύναμος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, να συμβιβάζεται με ένα κράτος «αποτελεσματικό» ή «επιτελικό» σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά επιλεκτικά ανοργάνωτο και αναποτελεσματικό σε υποδομές και μέσα που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Γι' αυτό ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ είπε ότι «κεντρική συνιστώσα των πολιτικών μας επιλογών είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», παρουσιάζοντας ως εμβληματικά μέτρα την απαγόρευση του πλαστικού και την κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη, που σχετίζονται και τα δυο με ανταγωνιστικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης οικονομίας». Ούτε μια κουβέντα δεν βρήκε να πει για την κατασκευή υποδομών αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, για ενίσχυση των πολιτικών και των μέσων πρόληψης, για την πραγματοποίηση έργων που είναι αναγκαία για το λαό, αλλά δεν επιλέγονται γιατί δεν ενδιαφέρουν το κεφάλαιο.

Πήραν αέρα... 
 
Αν αναρωτιέται κανείς ποιος ωφελείται πραγματικά από τα αντικομμουνιστικά ξεράσματα του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έχει παρά να ανατρέξει στη χτεσινή Ερώτηση - αίτημα που κατέθεσε ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ι. Λαγός, ζητώντας στη βάση του πρόσφατου ψηφίσματος να αλλάξει η ονομασία κεντρικού δρόμου των Βρυξελλών, που σήμερα λέγεται οδός Στάλινγκραντ. Οπως γράφει ο ναζιστής ευρωβουλευτής και υπόδικος για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, «με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18/9/2019 έκρινε ότι ο κομμουνισμός και ο ναζισμός είναι τα καθεστώτα που ευθύνονται για εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όμως στο κέντρο των Βρυξελλών υπάρχει οδός Στάλινγκραντ προς τιμήν του αρχισφαγέα Στάλιν. Η ονομασία της κεντρικής αυτής λεωφόρου αποτελεί τεράστια ύβρι και προσβολή στη μνήμη των αθώων νεκρών. Εμείς λοιπόν βάση (sic) και του προαναφερθέντος ψηφίσματος καταθέσαμε ερώτηση στην πρόεδρο της Κομισιόν απαιτώντας να εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση και να δοθεί άλλη ονομασία στην συγκεκριμένη λεωφόρο, καθώς και όπου αλλού υπάρχει κάτι ανάλογο που παραπέμπει στις κομμουνιστικές θηριωδίες». Πήραν αέρα οι υμνητές του Χίτλερ από το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και βγήκαν από τις τρύπες τους, ξεμπροστιάζοντας και όλους αυτούς που με σθένος το υπερασπίζονται στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους που δεν ψηφίστηκε από όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές.

Σωτηρία
 
Ευτυχώς σωθήκαμε! Αυτό είναι το «ρεζουμέ» της δήλωσης Χατζηδάκη για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία κατέγραψε μικρότερες ζημιές από το αναμενόμενο, επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για τη σωτηρία της. Ποια ήταν όμως αυτά τα μέτρα; Η αύξηση της τιμής του ρεύματος, η κατάργηση εκπτώσεων που υπήρχαν για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, η εισαγωγή νέων φόρων στο ρεύμα και άλλα παρόμοια. Δηλαδή, πρόκειται για μέτρα που στο σύνολό τους πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και επιβαρύνουν το ήδη χαντακωμένο λαϊκό εισόδημα. Να λοιπόν ποιοι πλήρωσαν τη σωτηρία της ΔΕΗ ΑΕ, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση! Οι ίδιοι που τόσα χρόνια πλήρωναν την κερδοφορία της και τις προηγούμενες φάσεις της «απελευθέρωσης», μια με τα ΝΟΜΕ και τα σχέδια πώλησης δικτύων και μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, μια με τις απολύσεις και την εργολαβοποίηση υπηρεσιών. Και βέβαια, το σχέδιο ...σωτηρίας έχει και συνέχεια: Νέες ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις μονάδων σε ανταγωνίστριες εταιρείες, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, νέα μείωση προσωπικού και κατάργηση του λιγνίτη. Κάθε μέτρο για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ ΑΕ, για τη βελτίωση δηλαδή της ανταγωνιστικότητάς της στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ισοδυναμεί με «ηλεκτροσόκ» για τους εργαζόμενους και το λαό, που πρέπει να αναζητήσουν διέξοδο με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους για φτηνό και επαρκές ρεύμα και όχι το ένα ή το άλλο σχέδιο στήριξης των κερδών του κεφαλαίου.





Ριζοσπάστης    Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου