Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Πικετοφορία ενάντια στο ξεπούλημα και τη μετατροπή του σε πολεμική βάση


Αγωνιστικό κάλεσμα από την ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ ενόψει της «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων

Πικετοφορία ενάντια στο ξεπούλημα και τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ οργανώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, το Σάββατο 18/7, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο.
 
 Την ερχόμενη Τρίτη, 21/7, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα και εξοπλισμό, ώστε να προωθηθούν προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. 
Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve» σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Και για την «απόβαση» αυτή αναμένεται να βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα ψηφίστηκε κυβερνητική τροπολογία με την οποία προβλέπεται σύμβαση παραχώρησης εκτάσεων και εγκαταστάσεων που ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ, προκειμένου οι «επενδυτές» να μπορούν να «αξιοποιήσουν», παράλληλα με την προβλήτα και σιδηροδρομικό δίκτυο, δεξαμενές, αποθήκες, εμπορευματικό πάρκο κ.ά.


Επομένως, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι πλέον έτοιμο προς παράδοση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται άλλωστε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε την Παρασκευή, όπως αναμενόταν άλλωστε, τη διαγωνιστική διαδικασία για την «αξιοποίηση» των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, που και για τα τρία υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον.

Η μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο «δένει κάβο» με την ιδιωτικοποίηση
 
Σημειώνεται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα που κατέθεσε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητά να συζητηθούν οι παραπάνω εξελίξεις, προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (20/7) προκειμένου να καταδικάσει τη διαδικασία.

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, από την πλευρά της, τονίζει ότι η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ «δένει κάβο» την ιδιωτικοποίησή του, και θυμίζει ότι με αυτή την εξέλιξη συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα.

Καλεί σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη μετατροπή των λιμανιών σε πολεμικά ορμητήρια, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, κλείσιμο των βάσεων, ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Συζητιούνται τα επόμενα βήματα στη Σύρο
 
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, Εργασίας Γ. Βρούτση και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, όπως και τον Π. Ξενοκώστα της ONEX, επισκέφτηκαν τη Σύρο και το ναυπηγείο στο Νεώριο, που μετατρέπεται σε άλλη μια βάση των ΗΠΑ.

Οπως έλεγε ο ίδιος ο πρέσβης, σκοπός της επίσκεψης ήταν «να συζητήσουν τα επόμενα βήματα», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την απόκτηση και της Ελευσίνας από την ΟΝΕX. Στόχος τους να καταστήσουν Σύρο και Ελευσίνα βασικές υποδομές τεχνικής υποστήριξης των πλοίων του 6ου Στόλου που επιχειρούν στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αλλωστε ο Πάιατ κατέθετε την ...έγνοια του για την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, «τόσο στρατιωτικής όσο και εμπορικής, τόσο ζωτικής σημασίας για την προώθηση των κοινών μας στόχων σταθερότητας και ευημερίας σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή».

Ο, δε, Ξενοκώστας τούς έκανε ενημέρωση για το «επενδυτικό πλάνο» της ΟΝΕΧ στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, επιμένοντας ότι στόχος του είναι τα δύο ναυπηγεία, Σύρου και Ελευσίνας, να λειτουργήσουν ως ένα και όχι ανταγωνιστικά, που θα μπορεί να υποστηρίζει τον ελληνικό και τον αμερικανικό στόλο που πλέει στο Αιγαίο.

Ριζοσπάστης  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου