Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ομερτά: Ο νόμος της σιωπής... μπροστά στους εφοπλιστές


Στη μάχη οι ναυτεργάτες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών
Στη μάχη οι ναυτεργάτες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, πέρασε μια κατάπτυστη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών, και μάλιστα λειτουργεί τροχιοδεικτικά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ενώ θα περίμενε κανείς την αντίδραση - έστω για τα μάτια του κόσμου - απ' τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε τη συγκεκριμένη, ωμή και προκλητική μεθόδευση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν άχνα και τα ΜΜΕ του (βλ. «Αυγή», «left») την «έθαψαν»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά στάθηκε κλαρίνο μπροστά στις παραγγελίες και τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Αλλωστε, δεν πάει καιρός που ο βουλευτής του Γ. Ραγκούσης, από το βήμα της Βουλής, τόνιζε πως «είναι πολύ σημαντικό το καθεστώς φοροασυλίας που προβλέπεται στο Σύνταγμα για τους εφοπλιστές»... Δεν πάει καιρός που μαζί με τη ΝΔ ψήφιζαν τη μείωση της «εθελοντικής εισφοράς» των εφοπλιστών και απέρριπταν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών στη συνταγματική αναθεώρηση. Φαίνεται πως η «προοδευτική συμμαχία» με τους ολιγάρχες παίρνει σάρκα και οστά!

ΝΑΤΟικές φτερούγες... 
 
Συνεχίζεται απρόσκοπτα η στενή συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός πλαισίου της «συμμαχίας» τους στο ΝΑΤΟ. Στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG2 (μία από τις δύο αρμάδες της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μεσόγειο) ενταγμένο ήταν και το τουρκικό πλοίο «TCG AMASRA». Ολοκληρώνοντας την αποστολή του εκεί και αποχωρώντας, απέσπασε την ...ευαρέσκεια της διοίκησης της αρμάδας, την οποία στην παρούσα φάση ασκεί το ελληνικό ΠΝ, Ελληνας αντιπλοίαρχος με «πλοίο διοίκησης» (ναυαρχίδα) της δύναμης το πλοίο «ΑΛΙΑΚΜΩΝ». Αποχαιρετώντας τους Τούρκους η διοίκηση σε μήνυμά της ευχαριστεί προσωπικά τον διοικητή και το πλήρωμα του «AMASRA» για τη «συνεισφορά» τους στη ΝΑΤΟική αποστολή και για τις «επιδόσεις» τους. «Ο επαγγελματισμός και το ισχυρό πνεύμα συνεργασίας», αναφέρει, «ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ανάπτυξής τους» με τη SNMCMG2, η οποία αναπτύχθηκε πρόσφατα και στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνεχή προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ανταγωνισμοί και συνεργασίες όλα κάτω από τις φτερούγες του ΝΑΤΟ, που θυμίζουμε ότι δεν αναγνωρίζει «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα» στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του και που βλέπει το Αιγαίο ως μια μεγάλη γκρίζα ζώνη...

Μεγάλα ψέματα με τρεις λέξεις
 
«Τρεις λοιπόν λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καταφέρνοντας μέσα σε τρεις λέξεις τόσο μεγάλα ψέματα.
Ψέμα πρώτο, «πλήρως»: Τα αναδρομικά που αναγνωρίζει το ΣτΕ είναι μόνο για 11 μήνες, ενώ οι συνταξιούχοι διεκδικούν να επιστραφούν οι περικοπές από το 2012 μέχρι σήμερα. Αυτοί οι 11 μήνες αντιστοιχούν σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η κυβερνητική τροπολογία θα δώσει μόνο το 35% ή αλλιώς 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της κοροϊδίας αποκαλύπτει η επισήμανση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ότι στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ!
Ψέμα δεύτερο, «όλους»: Από την καταβολή των αναδρομικών που προβλέπει η τροπολογία αποκλείονται όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ, σχεδόν το 60% των συνταξιούχων.
Το μόνο πιθανό να συμβεί είναι η κυβέρνηση να δώσει εφάπαξ τα ψιχία των ψιχίων και αυτό δεν είναι σίγουρο...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου