Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Δήλωση φτώχειας υποχρεώνει τους γονείς να υπογράφουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την παροχή πρωινού γεύματος


Η “κοινωνική ευαισθησία” του Δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι περνά πάνω από την καταπάτηση της αξιοπρέπειας των γονέων.

Σε μια εξευτελιστική διαδικασία εξαναγκάζονται όσοι γονείς επιθυμούν να ενταχθεί το παιδί τους στο πρόγραμμα χορήγησης πρωινού κολατσιού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από έγγραφο που δημοσιεύει ο “Ημεροδρόμος”, οι άποροι γονείς καλούνται να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο επί λέξει αναφέρεται “Δηλώνω υπεύθυνα ότι επιθυμώ το παιδί μου (…) να λαμβάνει πρωινό κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχω τη δυνατότητα να παρέχω πρωινό κολατσιό στο παιδί μου”. Στη συνέχεια, η δήλωση αυτή υποβάλλεται στο διευθυντή του σχολείου ή τον κατά τόπους υπεύθυνο εκπαιδευτικό.

Η “κοινωνική ευαισθησία” του Δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι περνά πάνω από την καταπάτηση της αξιοπρέπειας των γονέων, που στον επόμενο τόνο ίσως να υποχρεωθούν να επαιτούν έξω από το δημαρχείο για να βεβαιωθεί ότι πράγματι έχουν ανάγκη κι ότι δεν καταχρώνται τη γενναιοδωρία της δημοτικής αρχής. Αναρωτιέται κανείς πόσο περίπλοκο θα ήταν να ζητείται απλά μια δήλωση εισοδήματος, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις παροχής στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους.

Μέσα από τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη γενίκευσης των σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές, όχι απλά για την άρση του “στιγματισμού” των μαθητών και των οικογενειών που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε αυτά, αλλά και γιατί τα κοινά γεύματα αποτελούν δυνάμει θετικό τρόπο κοινωνικοποίησης των μαθητών, αλλά και μια ευκαιρία για ένταξη πιο υγιεινών συνηθειών στο διατροφολόγιό τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τσίπα δεν τρώγεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου