Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Το 2011 είχε αποτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών

 



 
Το γεγονός ότι η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο εκείνης τρία χρόνια πριν, η οποία κατέστρεψε τα Γεράνεια Ορη από την πλευρά της Κινέτας, προκάλεσε υποψίες στους κατοίκους για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού. Αλλωστε, με το γνωστό πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, τέτοιες καταστροφές γίνονται προπομπός για αλλαγή χρήσης προς όφελος διαφόρων συμφερόντων.

Είναι γνωστή η προσπάθεια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο βουνό την περίοδο 2011 - 2012, που αποσοβήθηκε αφού βρήκε απέναντί της κατοίκους και φορείς της περιοχής, που αντέδρασαν άμεσα. Το έργο προέβλεπε την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων, με 41 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 123 MW στα Γεράνεια Ορη, στον δήμο Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων, και τη διασύνδεσή τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατασκευή υπόγειου δικτύου μέσης τάσης καθώς και δικτύου υψηλής τάσης, τμήμα του οποίου θα ήταν εναέριο και μέρος αυτού υπόγειο.

Η προσέγγιση σε αυτά θα γινόταν από τις υφιστάμενες αγροτικές οδοποιίες. Για την κατασκευή και λειτουργία των έργων προβλέπονταν επίσης η διάνοιξη οδοποιίας πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων, εσωτερικής οδοποιίας εντός των γηπέδων τους, καθώς και βελτίωση συγκεκριμένων τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας. Το συνολικό μήκος των αναγκαίων διανοίξεων ανερχόταν σε 22,6 χλμ. Το σύνολο των προτεινόμενων αιολικών πάρκων χωροθετούνταν εντός των ορίων περιοχής που έχει ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί τόπος κοινοτικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, είχαν δοθεί οι σχετικές άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ το 2010 για αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW στη θέση «Μικρή και Μεγάλη Ντούσκια» (η περιοχή κάηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά), ισχύος 39 MW στη θέση Μεγάλη Ράχη, ισχύος 18 MW στη θέση Λάκκα Κικίδας και ισχύος 36 MW στη θέση Μακριά Ράχη - Τρεις Πόρτες (Μακρύς Λάκκος) της Δημοτικής Κοινότητας Πισσίων.

Με τα συνοδά έργα και με τις ανεμογεννήτριες θα σημειωνόταν μεγάλος αριθμός κοπής μεγάλων και μικρών δέντρων και αλλοίωσης του περιβάλλοντος, χωρίς δυνατότητα επαναφοράς του, όπως εκτιμούσε και σχετική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόσθετε δε ότι θα γίνονταν εκσκαφές, μεταφορές εκχωμάτων και επιχωματώσεις, αλλά και εκχώματα από τις θεμελιώσεις, που θα «πλήγωναν» μη αναστρέψιμα το τοπίο της περιοχής. Εκτιμούσε επίσης ότι οι νέοι δρόμοι θα έθεταν το δάσος στη διάθεση και τις ορέξεις επιτήδειων και θα κινδύνευε από παράνομες επεμβάσεις, εκχερσώσεις, κατατμήσεις, παράνομες οικοδομήσεις, που θα είχαν τελικό στόχο την οικοπεδοποίηση, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή.

Τον Δεκέμβρη του 2011, μάλιστα, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για κίνηση ελικοπτέρων που μετέφεραν υλικά προς την περιοχή της Παλιοβούνας. Το είδος των υλικών, σωλήνες, συρματόσχοινα κ.λπ., φαίνεται πως προοριζόταν για την εγκατάσταση ανεμομετρικού ιστού. Οι ανεμομετρικοί ιστοί εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών για διάστημα 6 - 12 μηνών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων ανέμων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, όσον αφορά τις επιχειρηματικές βλέψεις στα Γεράνεια, το 2018 υπήρξαν καταγγελίες ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα είχε ξεκινήσει από περιοχή όπου σχεδιαζόταν να γίνουν έρευνες γνωστού επιχειρηματικού ομίλου για εξόρυξη βωξίτη. Πιο παλιά είχε υποβάλει σχετική αίτηση να κάνει έρευνα στην περιοχή, στο τμήμα προς τα Μέγαρα (Γεράνεια), για μελλοντική εξόρυξη. Να κάνει έρευνα, δηλαδή, για να εξεταστεί αν η ποσότητά του αρκεί και είναι εμπορεύσιμη. Μετά από αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και του δήμου, η έρευνα «πάγωσε». Προσωρινά, αφού ό,τι έχει σχέση με τον ορυκτό πλούτο είναι εκχωρημένο, με βάση τη νομοθεσία, σε εταιρείες οι οποίες έχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να κάνουν εξορύξεις. Οποιαδήποτε στιγμή αν θελήσουν να το κάνουν, ή αν τους εξυπηρετεί οικονομικά, θα το κάνουν.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου