Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Γ. Λαμπρούλης: Νέα «δωράκια» στο κεφάλαιο και στην υγεία ...ατομική ευθύνη (VIDEO)

 

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


 
 

Τις ευθύνες της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που προωθούν χρόνια την εμπορευματοποίηση της Υγείας σε βάρος των υπηρεσιών προς τον λαό και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, κατήγγειλε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου του υπ. Υγείας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ, παρότι βρισκόμαστε μπροστά στο 5ο κύμα της πανδημίας. 

Κατήγγειλε πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, γιατί αποτελούν κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο, έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κάνει ένα ακόμα «δωράκι» εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να μειωθούν τα ποσά που υποχρεωτικά πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως υπέρβαση δαπάνης. 

Σημείωσε πως στην υπόθεση της πανδημίας επιβεβαιώθηκε περίτρανα πως δεν υπάρχει δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και του λαού για την προστασία της υγείας του, που να μη συγκρούεται με την Υγεία-εμπόρευμα και την επιχειρηματική δράση. Και εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύει η δράση του λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας μέτρα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που ασπάζονται και υπηρετούν πιστά όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ που αντιμετωπίζει τη Δημόσια Υγεία ως κόστος, δεν φτιασιδώνεται αλλά μόνο ανατρέπεται.

Τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετούν καθώς προωθούνται νοσοκομεία ανώνυμες εταιρείες και Συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την εφαρμογή των οποίων -υπενθύμισε- ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Νοσοκομείο στη Σαντορίνη. Μέσα από τις δήθεν αντιπαραθέσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο σίριαλ τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, ουσιαστικά συγκαλύπτεται η στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στις κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Σε αυτή τη βάση, πρόσθεσε, έως και το εμβόλιο από πολύτιμο όπλο κατά του κορονοϊού μετετράπη σε βολικό άλλοθι για κράτος και εργοδοσία ώστε να εφαρμόσουν αντεργατικά μέτρα και να εμπεδωθεί στον κόσμο η λογική της ατομικής ευθύνης για να κρυφθούν οι ευθύνες του κράτους.

Δωράκια και νέα προνόμια σε μεγαλοκατασκευαστές και εφοπλιστές 

Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρήματα για τη Δημόσια Υγεία μέσω του νέου προϋπολογισμού, με το άρθρο 82 του νομοσχεδίου παρέχει πλουσιοπάροχα αρκετά εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοκατασκευαστές. Αυτό κατήγγειλε ο Γ. Λαμπρούλης, αναφερόμενος στο σχετικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και εξασφαλίζεται μέσω της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας - Πύργου - Τσακώνα, αναδεικνύοντας την πολιτική που βάζει τον κόσμο να πληρώνει για την κατασκευή, αλλά και τη χρήση των νέων δρόμων.

Για τις ρυθμίσεις του υπ. Μεταφορών σημείωσε πως προβλέπεται η συνέχεια της κρατικής χρηματοδότησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικής πλέον ιταλικού ομίλου, με την αιτιολογία την κάλυψη των άγονων γραμμών, όπως γίνεται και στην ακτοπλοΐα. Οι ρυθμίσεις αυτές, διευκρίνισε, εντάσσονται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών και της διασφάλισης της κερδοφορίας των ιδιωτών, μέσω του ζεστού χρήματος που καταβάλλεται, αλλά και της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Για τις ρυθμίσεις του υπ. Ναυτιλίας, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως η κυβέρνηση για άλλη μία φορά σπεύδει να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των εφοπλιστών για την παραπέρα υποβάθμιση και μετατροπή της Ανώτατης Ναυτικής Εκπαίδευσης σε κατάρτιση με στόχο τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Με πρόσχημα την πανδημία και την ομαλή λειτουργία των σχολών (!), τείνει να παγιώσει τη χρήση της τηλεκπαίδευσης στις ναυτικές σχολές, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή της χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αναγκάζοντας πολλούς σπουδαστές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Επισήμανε ακόμα πως αξιοποιούνται μέχρι και τα πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας - εκπαίδευσης για να δικαιολογούν οι εφοπλιστές την καταστροφή εμπορευμάτων, τα εργατικά ατυχήματα ή τις επαγγελματικές ασθένειες, ενώ διατηρεί ως ενδιάμεσους μεταξύ εργαζομένων και εφοπλιστών τα δουλεμπορικά γραφεία.

Όσον αφορά το άρθρο 88 που δίνει επιπλέον δυνατότητα στους αγρότες να δανείζονται, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως το πρόβλημα δεν είναι η χορήγηση των δανείων, αλλά αντίθετα ο υπερδανεισμός των αγροτών με ληστρικούς όρους για τους αγρότες και διασφαλισμένα κέρδη για τις τράπεζες, γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν τη διαγραφή των χρεών.

Αναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα 122 - 123 που αφορούν θέματα του υπουργείου Παιδείας για τα βιβλία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ουσιαστικά διαμορφώνει το έδαφος για ένα εμπορευματοποιημένο περιβάλλον στο σχολικό βιβλίο, που έρχεται να «κουμπώσει» με το πολλαπλό και διαφοροποιημένο βιβλίο ενώ η επέκταση δεξιοτήτων, που προβλέπεται, σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνει την ολόπλευρη εκπαίδευση των μαθητών.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε να ξεκαθαριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης πώς θα λειτουργεί το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς δεν αναφέρεται τίποτα για τη χρηματοδότησή του, είτε δηλαδή θα χρηματοδοτείται από το κράτος είτε αυτόνομα αναζητώντας πόρους, που σημαίνει νέα χαράτσια για τον λαό που θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου