Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Το «πολυεργαλείο» που λέγεται οπαδικός στρατός

 

Σαν «πολυεργαλείο» αξιοποιούνται οι οπαδικοί στρατοί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη. Η ανεξέλεγκτη δράση τέτοιων συμμοριών, οι «δουλειές» που αναλαμβάνουν για λογαριασμό μεγαλοεργοδοτών - επιχειρηματιών, ώστε να κάνουν τα «κουμάντα» τους στην αγορά, οι σχέσεις με τη νύχτα και τον «έλεγχο περιοχών», πάλι για να προστατεύεται η δράση μηχανισμών και οι διάφορες μπίζνες τους, είναι μερικά από όσα αποκαλύπτει σ' αυτό το φύλλο ο «Ριζοσπάστης».

Από τον «χορό» των εγκληματικών αυτών συμμοριών δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια οι συνήθεις ύποπτοι, οι φασίστες και οι ακροδεξιοί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει βρωμοδουλειά στην οποία να μην εμπλέκονται τα πιο πιστά μαντρόσκυλα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, και χωρίς να χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο, το 2016 κάνει την εμφάνισή της η ομάδα «PAOK #031», ένα συνονθύλευμα ηγετικών στελεχών από διάφορους συνδέσμους του ΠΑΟΚ, που διακηρύττει ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ με κάθε τρόπο. Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν στελέχη από συνδέσμους όπως οι «Μακεδόνες», του Ευόσμου, της Ηλιούπολης, της Σταυρούπολης, ο «ΑΜΠΕΛΑΕΑ» κ.λπ.

Μαθητές και φοιτητές στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Αλκης

MotionTeam

Μαθητές και φοιτητές στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Αλκης
Οπως η ίδια η ομάδα αυτοσυστήνεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, «η φιλοσοφία και η δράση μας είναι πάντα πιστή στις αρχέγονες αξίες του οπαδικού μας κινήματος, πράττοντας σύμφωνα με το ένδοξο παρελθόν μας, χωρίς να απορρίπτουμε την ανανέωση ή και την εισαγωγή νέων στοιχείων σύμφωνα με την σημερινή εποχή».

Ανάλογες «κλειστές» συμμορίες υπάρχουν βέβαια και σε άλλες ομάδες, στο έδαφος ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, που δίνουν τον τόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας τη λαοφιλία του αθλήματος από εκατομμύρια αγνούς φιλάθλους.

Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας άρχισε να ξεδιπλώνεται από το 2017. Οπως αναφέρθηκε, οι «#031» απαρτίζονται από πρωτοπαλίκαρα των συνδέσμων (ηλικίας άνω των 30) και καθένας από αυτούς συγκροτεί ομάδες νέων ηλικίας 15 - 25, ιεραρχώντας για «στρατολογία» τις φτωχογειτονιές, τα ΕΠΑΛ, τα γυμναστήρια, ακαδημίες ομάδων και φυσικά τα ίδια τα στέκια και τις λέσχες των συνδέσμων.

Κάποιες από αυτές τις ομάδες εμπλέκονται και στα πρόσφατα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, όταν φασιστοειδή με κουκούλες και υπό την προστασία των ΜΑΤ αξιοποιούσαν τα σχολεία σαν ορμητήρια σε βάρος μαθητών, έκαναν επιθέσεις σε φοιτητικούς συλλόγους κ.λπ.

Πολλοί από αυτούς τους οπαδούς είναι ταυτόχρονα και μέλη εθνικιστικών μορφωμάτων που δρουν στη Θεσσαλονίκη, όπως η ΕΝΕΘ και ο «Ιερός Λόχος», ενώ παλιότερα ήταν στην εγκληματική Χρυσή Αυγή. Με λίγα λόγια αποτελούν ένα συνονθύλευμα φασιστικών συμμοριών και άλλων ομάδων που μπορεί να μην εκφράζονται πολιτικά, όμως η πρακτική τους παραπέμπει σε τάγματα εφόδου.

Ενας από τους συλληφθέντες για τον φόνο του Αλκη (ο λεγόμενος «Αθηναίος») εμφανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να χαιρετάει φασιστικά, ενώ διαφημίζει και τη σχέση του με χρυσαυγίτες
Ενας από τους συλληφθέντες για τον φόνο του Αλκη (ο λεγόμενος «Αθηναίος») εμφανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να χαιρετάει φασιστικά, ενώ διαφημίζει και τη σχέση του με χρυσαυγίτες
Με μια δομή με αυστηρού τύπου συγκρότηση, οι ομάδες του «#031» είναι σχετικά κλειστές, αλλά και με διασύνδεση μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σταθερή σύνθεση με βάση την περιοχή και τους συνδέσμους από όπου αντλούν μέλη. Πολλές φορές διαπλέκονται μεταξύ τους, ενώνουν δυνάμεις, ενώ όπως λέγεται, μια επίθεση που δέχεται μια ομάδα γίνεται «υπόθεση όλων».

Σε κάθε περίπτωση, όσοι συγκροτούν αυτές τις ομάδες λειτουργούν με όρους τάγματος, οργανώνουν με κάθε λεπτομέρεια τις επιθέσεις τους, έχουν καταμερισμό στην επίθεση, ενώ ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούν παραπέμπουν σε στοιχεία στρατιωτικής εκπαίδευσης (χτυπήματα στο πόδι, εξεζητημένα μαχαίρια κ.λπ.).

Ανάμεσα στους πρωτεργάτες του «#031», καθοδηγητικό ρόλο εμφανίζονται να έχουν συνδεσμίτες από τους λεγόμενους «Μακεδόνες». Πρόκειται για τον σύνδεσμο που σχετίζεται με την πυρκαγιά της κατάληψης «Libertatia», στον απόηχο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων πριν από μερικά χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που γίνονται γνωστά για το παρελθόν των συλληφθέντων και κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση στον 19χρονο: Τουλάχιστον 8 από αυτούς είναι σεσημασμένοι για προηγούμενες συμμετοχές σε επιθέσεις, μαχαιρώματα κ.ο.κ. Ο ένας εμφανίζεται ανοιχτά σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο να είναι παρέα με χρυσαυγίτες και να χαιρετά ναζιστικά.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι μέλη του «#031» έχουν σχέσεις με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποκτούν «κάλυψη» από μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ συμμετέχουν σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, όπως μπράβοι σε μαγαζιά της νύχτας, προστασία σε καταστήματα, εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ. Αλλωστε, σε ένα βαθμό οι συμπλοκές στις γειτονιές έχουν και τον χαρακτήρα εδαφικής επικράτησης και επιβολής προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά, κόντρα σε άλλες αντίστοιχες ομάδες.


Αφήσαμε για το τέλος - αν και έχει τεράστια σημασία - τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τον επίσημο κρατικό μηχανισμό. Στην περίπτωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επαναλαμβάνεται η «σύμπτωση» που συμβαίνει και με άλλες ΠΑΕ, πρώην αστυνομικοί να γίνονται στελέχη ασφαλείας στις συγκεκριμένες εταιρείες, στα γήπεδά τους κ.ο.κ.

Μάλιστα, δημοσιεύματα μετά τη δολοφονία του Αλκη «φωτογράφιζαν» πρώην αστυνομικό, η οποία στη συνέχεια εργάστηκε στην ασφάλεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ως «κρίκο» μεταξύ συνδέσμων και αστυνομίας. Επίσης, τουλάχιστον άλλοι τρεις πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναλάβει «πόστα», είτε ως υπεύθυνοι ασφαλείας είτε ως σύμβουλοι της ΠΑΕ...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου