Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 28 - 29 ΜΑΗ Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με το θεατρικό έργο «Συνέντευξη με τον Μαρξ»

 

  • Εκδοση που μπορεί να παρακινήσει για μελέτη και συζήτηση
  • Πανεξόρμηση σχεδιάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις
 

Με μια μοναδική προσφορά θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 28 - 29 Μάη, καθώς μαζί με την εφημερίδα και την πλούσια ύλη της, οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να διαβάσουν το θεατρικό έργο της Ελένης Ζαφειρίου «Συνέντευξη με τον Μαρξ. Η Παρισινή Κομμούνα», σε έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής». Πρόκειται για δραματοποίηση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, το οποίο γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία κατέλαβε την εξουσία. Στο θεατρικό έργο ο Καρλ Μαρξ απαντά στις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου Ρ. Λάντορ, ξεδιπλώνοντας τις 72 ηρωικές και ματωμένες μέρες της μεγάλης εξέγερσης της Παρισινής Κομμούνας. Το έργο ανέβηκε με επιτυχία τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2021 - 2022 στην Αθήνα, ενώ παρουσιάστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και ερμηνεία του Δημοσθένη Φίλιππα. Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» προλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας χαρακτηρίζεται από θαυμαστή πρωτοτυπία στη μορφή και στο περιεχόμενό της, καθώς αποτελεί διασκευή του έργου του Μαρξ "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", γραμμένο για την εξέγερση και το 70 ημερών ηρωικό έργο της Παρισινής Κομμούνας. Το κείμενο ήδη έχει δοκιμαστεί ως θεατρικό έργο, που ανταποκρίθηκε στην αποστολή του, δικαιώνοντας την προσπάθεια όλων των συντελεστών του και των ανθρώπων που παρακολούθησαν την παράσταση, ανάμεσά τους νέοι και νέες που δεν είχαν υποψιαστεί ότι υπήρχε η Παρισινή Κομμούνα. Η επιλογή να μετατραπεί ένα θεωρητικό κείμενο σε θεατρικό έργο ήταν επιλογή - ρίσκο, που πέτυχε. Απαίτησε επίπονη διανοητική δουλειά και ιδιαίτερη ικανότητα, καθώς είναι γνωστό πόσο δύσκολο είναι ακόμα και ένα λογοτεχνικό ή ποιητικό κείμενο να μετατραπεί σε θεατρικό και κινηματογραφικό έργο. (...)

Η έκδοση μπορεί και πρέπει να παρακινήσει, ιδιαίτερα τις νεότερες και νέες ηλικίες, να μελετήσουν έργα του Μαρξ, όπως "Τους ταξικούς αγώνες στη Γαλλία" και "Τον εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία". Να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος της εργατικής τάξης την περίοδο που η αστική τάξη πάλευε για την ανατροπή της φεουδαρχίας και το ολοκληρωτικό πέρασμα του κράτους, της εξουσίας στα δικά της χέρια, και το επαναστατικό καθήκον της εργατικής τάξης τη σημερινή εποχή, περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό».

Για πλατιά διακίνηση προετοιμάζονται οι Κομματικές Οργανώσεις

Οι Κομματικές Οργανώσεις προετοιμάζουν την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και τη μοναδική αυτή προσφορά, φιλοδοξώντας να σημειώσουν υψηλή διακίνηση και να φτάσουν σε ευρύτερο κομμάτι κόσμου. Αλλωστε, για το θέμα της Παρισινής Κομμούνας έχει προηγηθεί μια πλούσια δραστηριότητα με αφορμή τα 150 χρόνια από αυτήν, που συμπληρώθηκαν το 2021. Μέσω εκδηλώσεων, εκθέσεων όπως η κεντρική του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», παρουσιάσεων σχετικών εκδόσεων και άλλων πολύμορφων πρωτοβουλιών, ήταν χιλιάδες αυτοί που γνώρισαν τα γεγονότα της «πρώτης εφόδου στον ουρανό» και ήρθαν σε επαφή με τη σημαντική πείρα και τα διδάγματά της, ενώ αξίζει να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον των νεότερων γενιών.

Είναι πολλοί λοιπόν αυτοί που θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους αυτήν την προσφορά, εκεί όπου χρειάζεται με σχέδιο να φτάσουν οι Κομματικές Οργανώσεις, ενώ η ανάγνωση του θεατρικού έργου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για συζήτηση με ακόμα περισσότερους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου