Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ «Βρείτε τα» ... η συμβουλή σε Ελλάδα και Τουρκία των Βρυξελλών

 

 Πηγή: Associated Press

 

Να τα βρουν καλούν την Αθήνα και την Άγκυρα οι Βρυξέλλες που -όπως και οι ΗΠΑ- αποφεύγουν να πουν το παραμικρό που θα μπορούσε να ενοχλήσει τη «στρατηγική σύμμαχο» Τουρκία πόσο μάλλον να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες ακόμα και την πτήση μαχητικών μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον  Έλληνα πρωθυπουργό, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, δήλωσε πως «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Ακόμα και για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρόσια της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία» και πως «το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση». 

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια 

  Πηγή: Eurokinissi

Ναι σε διάλογο με την Άγκυρα υπό προϋποθέσεις είναι το στίγμα των δηλώσεων που έκανε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

«Διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις». Συνεπώς αν το κλίμα βελτιωθεί όπως συνιστούν ΗΠΑ και ΕΕ τότε η κυβέρνηση είναι προτίθεται να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. 

Για τις δηλώσεις Ερντογάν επανέλαβε πως «εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους τους ηγέτες» και ότι «δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».

Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι έγινε φτερό στον άνεμο το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσε μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν και Ερντογάν. Δήλωσε πως «δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου