Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ο λαός πληρώνει

 

Σύμφωνα με παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, οι θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα από τη Ρωσία θα εκτιναχθούν τον Μάη στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 750.000 το πρώτο τρίμηνο και 800.000 το 2021. Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τις εισαγωγές μέσω αγωγών, τότε η συνολική ποσότητα πετρελαίου που διοχετεύεται καθημερινά από τη Ρωσία κοντεύει τα 2 εκατ. βαρέλια, το 15% της συνολικής ζήτησης στην Κίνα. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία αντικαθιστά ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της, που πλήγηκαν από το εμπάργκο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων βασικών αγοραστών, εξαιτίας των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών κύκλων, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τον Μάη, 6% υψηλότερα απ' ό,τι τον Απρίλη. Από την πλευρά της η Κίνα αγοράζει με έκπτωση - ρεκόρ 20 δολαρίων το βαρέλι, πετυχαίνοντας τιμές ασύλληπτα χαμηλές, με βάση τη σημερινή κατάσταση στην αγορά. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι το εμπάργκο στα καύσιμα σπρώχνει τη Ρωσία να αυξάνει τις εξαγωγές της προς άλλους αγοραστές, ενισχύοντας τους δεσμούς με την Κίνα. Σε τελική ανάλυση, τις συνέπειες των κυρώσεων τις λούζονται οι λαοί των χωρών που τις επιβάλλουν, πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά τα καύσιμα και την Ενέργεια, αλλά και με ενεργειακή φτώχεια, αφού σήμερα συζητιέται ακόμα και η επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση, αν τελικά καταληχθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πολύ περισσότερο στο φυσικό αέριο.

Νοικάρηδες...

Οι μισοί σχεδόν από τους Ισπανούς που έμεναν στο νοίκι το 2020, κινδύνευαν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα - υποτιμημένα ούτως ή άλλως - κριτήρια της ΕΕ. Σήμερα, η κατάσταση όλων αυτών είναι ακόμη χειρότερη, όπως διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, στην ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτήν, το 48,7% των Ισπανών που πληρώνουν ενοίκιο κινδυνεύει από τη φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Οι Ισπανοί νοικάρηδες σε ποσοστό 36% δαπανούσαν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους για στέγη το 2020, που σημαίνει ότι σήμερα, μετά την πανδημία και κυρίως μετά την έκρηξη του πληθωρισμού, η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα έγινε ακόμα χειρότερη. Τα στοιχεία αυτά απέχουν πολύ από το να παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Δίνουν όμως το πραγματικό μέγεθος των δήθεν μέτρων «ανακούφισης» από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ, που διαφημίζει στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ ως το απαύγασμα του «προοδευτισμού», ειδικά σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «κοινωνική» πολιτική της.


... στη φτώχεια

Οπως αποδεικνύεται, τα μέτρα για τη στέγη ίσα που κρατάνε τους Ισπανούς νοικάρηδες με τη μύτη πάνω από τη στάθμη της στατιστικής φτώχειας. Σ' αυτό αναμετρούνται σε τελική ανάλυση η σοσιαλδημοκρατία με τις άλλες αστικές δυνάμεις, στην Ισπανία και παντού: Στη διαχείριση της φτώχειας, με μέτρα που την ανακυκλώνουν ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, με τον λογαριασμό να καταλήγει βέβαια πάντα στον λαό. Σοσιαλδημοκράτες και «νεοφιλελεύθεροι» ξύνουν τον πάτο του βαρελιού για την ανακούφιση τάχα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δίνουν δισ. ευρώ για τη στήριξη των μονοπωλίων, ανάμεσά τους και των μεγάλων επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν στα χέρια τους χιλιάδες διαμερίσματα και διαμορφώνουν τις πανάκριβες τιμές στην αγορά. Μέχρι και η Τράπεζα της Ισπανίας ομολογεί ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης για τη στέγη «μπορεί να μην είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα»... Καμία σωτηρία επομένως δεν έχει να περιμένει ο λαός από όλους αυτούς. Η απόσταση ανάμεσα στο πώς ζει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και στο πώς θα έπρεπε και θα μπορούσε να ζει μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, αποκαλύπτοντας τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης σε όλες της τις εκδοχές και βάζοντας στο επίκεντρο το πραγματικό πολιτικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού.


Οφέλη

Δεν προλαβαίνουν να «απολαμβάνουν» τα οφέλη ο λαός και ολόκληρη η περιοχή μας από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν και την αναβάθμιση της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ. Από την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε νέα κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων, και μάλιστα με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως την προσέγγιση του «λιμανιού σταθερότητας και ασφάλειας», της Αλεξανδρούπολης, στα 2,5 μίλια. Παραβίαση δηλαδή μια ανάσα από τη νέα ΝΑΤΟική βάση που φτιάχνεται εκεί, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχολίασε με το χιλιοειπωμένο «βρείτε τα». Από χτες στα γεωπολιτικά παζάρια, που η Τουρκία κλιμακώνει με τον «αέρα» που της δίνουν οι προτεραιότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη διασφάλιση της «σταθερότητας» του ΝΑΤΟ, προστέθηκαν ξανά και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ετσι ξεκίνησαν πάλι οι καραβιές με τους κατατρεγμένους, που αξιοποιούνται πολλαπλώς ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για ανταλλάγματα που αξιώνουν οι αστικές τάξεις στην περιοχή. Τόσο στις πλάτες των κατατρεγμένων που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους, όσο και στις πλάτες του λαού που η ζωή του χειροτερεύει ανεξέλεγκτα, χτίζονται η «γεωπολιτική αναβάθμιση» και τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» από τις επιθετικές πολεμοκάπηλες συμφωνίες. Τι απομένει λοιπόν στους λαούς; Φτώχεια, κίνδυνοι, ξεριζωμός, εκμετάλλευση...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου