Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ - Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,  Τ.Κ. 546 31,  Ε.Κ.Θ. Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com---------  e-mail:suntax.ika@gmail.com

 


 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

 

Τα συνταξιουχικά σωματεία που συγκροτούν τη ΣΕΑ, με σαφήνεια είχαν προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές, ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από αυτές, θα είναι χειρότερη από τις προηγούμενες, γιατί αυτό απαιτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Είχαν κάνει καθαρό ότι στα προγράμματα των κομμάτων, που φιλοδοξούσαν να κυβερνήσουν, δεν χωράνε τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, που αφορούν την αποκατάσταση των μεγάλων περικοπών που έχουν δεχθεί από όλες τις κυβερνήσεις.

Τις εκτιμήσεις μας επιβεβαίωσαν, όχι μόνο οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι θα διατηρήσει άθικτο το αντισυνταξιουχικό νομικό πλαίσιο,αλλά οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισε κατακαλόκαιρο, καθώς και το νέο νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση αυτές τις ημέρες.

Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει με περίσσιο θράσος ότι θα «ευεργετήσει» τους συνταξιούχους, γιατί μετά την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί, χωρίς πλέον τα λεγόμενα  «πέναλτυ», θα τους στέλνει στη δουλειά και μετά τα 67 τους χρόνια, «εφόσον το επιθυμούν», όπως υποκριτικά υποστηρίζει, τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ψάχνουν για δουλειά.

Επίσης  τους εργαζόμενους που δεν συμπληρώνουν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα),όταν γίνονται 67 χρονών, θα τους αναγκάζει να εργάζονται μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μέχρι τα 74 τους χρόνια.

Με το νέο νόμο που ετοιμάζεται να ψηφίσει,  θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή οδηγία 1152/2019,για να καθιερώσει τις συμβάσεις εργασίας «μηδενικών ωρών» και την «κατά παραγγελία» εργασία, βάρβαρες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης, που μέσα από την εφαρμογή τους, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα καταφέρνουν ποτέ να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επίσης κατοχυρώνει το «δικαίωμα» στην απεργοσπασία και απειλεί μεμεγάλα χρηματικά πρόστιμα και πολύμηνες φυλακίσεις όσους θα τολμούν να περιφρουρήσουν την απεργία, που συλλογικά αποφάσισαν στο σωματείο τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Θεωρούμε την πρακτική της κυβέρνησης προκλητική και απαράδεκτη και καταγγέλλουμε την αισχρή υποκρισία και την προπαγάνδα της, που με ψέματα και μισές αλήθειες προσπαθεί να μας πείσει ότι, αυτό που οδηγεί τους συνταξιούχους στη δουλειά είναι η επιθυμία τους και όχι η φτώχεια, η ανέχεια και  η εξαθλίωση που βιώνουν.

Τώρα που είναι πλέον ορατές οι αρνητικές συνέπειες από την δεκαοκτάμηνη λειτουργία του Tαμείου Eπικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Aσφάλισης, του γνωστού ΤΕΚΑ και που για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων Ιούνη και Ιούληο ΕΦΚΑ έβαλε χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ,που σύντομα η εξάντλησή τους θα σημάνει νέες μειώσεις σε αυτές.

Τώρα που εξακολουθεί να ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εξανεμίζει τις συντάξεις στο πρώτο 15νθήμερο τουμήνα, που η ενεργειακή φτώχεια εξαπλώνεται.

Τώρα που οι μαζικές παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία θέτουν εν αμφιβόλω την δυνατότητα λειτουργίας τους και προστασίας της ζωής μας, που η έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων απειλή τη ζωή χιλιάδων χρόνια πασχόντων.

Τώρα που οι πυρκαγιές κατακαίνε τη μισή χώρα,που τα μέτρα πρόληψης είναι ανύπαρκτα, που η προστασία των δασών θα ανατεθεί στους ιδιώτες «επενδυτές».

Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να μας πείσει ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και ευτυχισμένοι για τη φτώχεια μας, με τις αυξήσεις κοροϊδία, τα passκαι τα επιδόματα που θα τα «βαφτίζει» 13η  σύνταξη.

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ) ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 5:30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΝΘ.

 

Να διατρανώσουμε για ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητά μας, ότι θα σταθούμε ακλόνητοι στο δρόμο του αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, με αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, με όλους όσους παλεύουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην αντιασφαλιστική  πολιτική της κυβέρνησης και στις πρακτικές των λεγόμενων αυξήσεων των συντάξεων που μειώνουν διαρκώς την αγοραστική μας δύναμη.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Να αποδώσει τις περικοπές στις σφαγιασμένες συντάξεις μας, τα πληρωμένα δώρα μας.  ---   Να ενσωματώσει την προσωπική διαφορά στις καταβαλλόμενες συντάξεις.  --   Να καταβάλλει τα αναδρομικά σε όλους.  --   Να καλύψει από το  κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα στα Επικουρικά Ταμεία.  --   Να καταργήσει τις εισφορές για την υγεία.  --   Να αποδώσει το 0,5% του ΑΕΠ, όπως αυτό έχει ψηφιστεί με το νόμο 4670/2020. --  Να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές.  --   Να ανοίξει τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας που έκλεισαν. --   Να δημιουργήσει δημόσιες δομές ευγηρίας.  --Να αποδώσει όσα οφείλει για τον κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό. -- Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μας διασφαλίζουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

                      Η  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ (Σ.Ε.Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου