Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο «νέος σερίφης» πέρασε από την Αλεξανδρούπολη

 

«Παιδιά, έχετε ακούσει τα νέα; Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη». Με αυτή την ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ενημέρωσε ο λογαριασμός της Διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική για την τελευταία επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη. Και πρόσθεσε: «Η μονάδα έφτασε για μια τακτικά προγραμματισμένη εναλλαγή δυνάμεων για να παρέχει στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους μας στην περιοχή μια καλά προετοιμασμένη, παγκοσμίως έτοιμη δύναμη, που προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Επιχειρήσεις σαν τις παραπάνω επαναλαμβάνονται ολοένα και πιο συχνά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η τελευταία αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην κλίμακα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στην υποστήριξη, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης "βαριάς" ταξιαρχίας στην Ελλάδα στις 11 Μαρτίου 2024».

* * *

Πάνω από 3.000 «κομμάτια» στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο «Leroy A. Mendoca» για την εκ περιτροπής ανάπτυξη της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Μάχης (3rd Armored Brigade Combat Team - ABCT) της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στην Ευρώπη, από την 16η Ταξιαρχία Υποστήριξης και την 598η Ταξιαρχία Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού, με τη συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στον εξοπλισμό που ξεφορτώθηκε και μεταφέρθηκε, περιλαμβάνονταν οχήματα μάχης «Bradley», ελαφρά τακτικά οχήματα, οχήματα παντός εδάφους με προστασία από ενέδρες και νάρκες όπως και άρματα «M1 Abrams».

Οπως σημειώνει ο Αμερικανικός Στρατός, «ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί σε πολλαπλές τοποθεσίες για τη δημιουργία ταχείας μαχητικής ισχύος για την αποτροπή πιθανής επίθεσης και την καθησύχαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Η 3η ABCT της 4ης Μεραρχίας Πεζικού διαθέτει επτά τάγματα με περισσότερους από 3.500 στρατιώτες που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα φορτία που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη στάλθηκαν μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Ενας ακόμα Αμερικανός αξιωματικός, υπεύθυνος της λιμενικής επιχείρησης της 3ης ABCT, δήλωσε ότι η συνεργασία των αμερικανικών και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν «απαραίτητος όρος» για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής, λόγω του μεγέθους της μονάδας και του εξοπλισμού της. «Για πρώτη φορά, μια ολόκληρη ομάδα μάχης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας κινείται μέσω του συγκεκριμένου λιμανιού», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξή της «είναι πολύ απαιτητική σε πόρους».

* * *

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η συγκεκριμένη επιχείρηση απέδειξε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια «κορυφαία πύλη εισόδου» στη Νότια Ευρώπη: «Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, η Ελλάδα αποτέλεσε βασικό γεωστρατηγικό κόμβο για την ταχεία ανάπτυξη προσωπικού και εξοπλισμού στο σημείο ανάγκης». Ακόμα, τονίζεται πως πέρα από τις ΗΠΑ, το λιμάνι έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η διοικητής του λόχου «Δέλτα», του 588ου Τάγματος Μηχανικού της 3ης ABCT, δήλωσε ακόμα πως η 3η ABCT είναι «μια πολύ ικανή και θανατηφόρα ταξιαρχία, που είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα». Οντως, στο «παλμαρέ» της η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί 4 φορές σε διάστημα επτά ετών στο Ιράκ, ενώ το 2014 αναπτύχθηκε στο Κουβέιτ, πριν επιστρέψει το 2019 στο Ιράκ και στη Συρία. Στο μεταξύ, εγκαταστάθηκε το 2016 στην Πολωνία ως τμήμα της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ το 2016. Πρόσφατα, η ταξιαρχία κλήθηκε και πάλι να αναλάβει δράση στην Ευρώπη για την υποστήριξη της επιχείρησης «Assure, Deter and Reinforce» από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022 και πάλι το 2024.

* * *

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά» έχει παραδώσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα πολεμικά τους σχέδια το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και τις εγκαταστάσεις του ελληνικού στρατού, με την υπογραφή της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων που συναινούν για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη ολοένα και περισσότερο στόχο για τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα...


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου