Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο εκλεκτός (Ευρωατλαντικός) καλεσμένος τους

 

Αμεση υποστήριξη από διάφορα δημοσιογραφικά «λαγωνικά», και όχι μόνο, βρήκαν οι αθλιότητες του Παντελή Μπούμπουρα κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με θέμα «Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: Παρελθόν, παρόν, μέλλον». Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο συγκεκριμένος έχει μεγάλη προϋπηρεσία στις βρώμικες δουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι, με την κάλυψη και της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά στις περιοχές της Ουκρανίας όπου συγκεντρώνεται το ελληνικό στοιχείο. Ας θυμηθούμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του, που είχε αποκαλύψει παλιότερα ο «Ριζοσπάστης».

Ο Π. Μπούμπουρας, με καταγωγή από τη Λήμνο, δηλώνει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και «επίτιμος πρόξενος» της Ελλάδας, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας «GEFEST», που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 1997, σε συνεργασία με τη «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στην Ελλάδα.

* * *

Μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως ...«ευεργέτης των Ελλήνων στην Ουκρανία». Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η δράση του μέσω της «κοινωφελούς οργάνωσης Ιδρυμα Μπούμπουρα», που το «φιλανθρωπικό» του έργο επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από την ομογένεια, κερδίζοντας επάξια το «πρώτο βραβείο» για τις υπηρεσίες του στον ευρωατλαντισμό.

Στα πιο πρόσφατα «επιτεύγματά» του, το ίδρυμα χρηματοδότησε το Διεθνές Φόρουμ «Brussels Forum 2023», αφιερωμένο στην «απειλή για τη διεθνή ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ διεξήχθη και το «The Odesa debate 2023», με τη συμμετοχή «υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πολιτικών και διπλωματών διαφόρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ». Αυτό με τη σειρά του ήταν αφιερωμένο «στα ζητήματα της ανοικοδόμησης των υποδομών και της οικονομίας της Ουκρανίας, στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο ευρωατλαντικό περιβάλλον».

Είναι φανερό ότι το ίδρυμα είναι από αυτά που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στην Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο και στην ανοικοδόμηση, για την οποία ήδη παίρνουν θέσεις μεγάλα μονοπώλια, με τη στήριξη των κρατών τους. Πιο πριν, το 2017, το ίδρυμα εγκαινίασε, μαζί με το γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, τους «διατλαντικούς διαλόγους του Κιέβου», μια πλατφόρμα «για την ανταλλαγή προτάσεων σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς τη Συμμαχία», την οποία υποστήριξε το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Κίεβο.

* * *

Το 2016 δόθηκε στον επιχειρηματία το επίτιμο μετάλλιο του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας για την προσφορά του στην ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με δωρεές υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα, το 2018 βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «ανθρωπιστική συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Ολα αυτά αφορούν βέβαια στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν στα ανατολικά, με καθοριστική συμβολή των ταγμάτων Αζόφ.

Αντίστοιχα, το 2017 και το 2018 χρηματοδότησε τη συμμετοχή Ουκρανών στο πρόγραμμα «Ανερχόμενοι Ηγέτες» της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ, με σκοπό την «απόκτηση νέων δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους». Τους απόφοιτους του προγράμματος υποδέχθηκαν σε εκδήλωση μια σειρά κρατικών αξιωματούχων της Ουκρανίας, όπως η Μπάρμπορα Μαρονκόβα, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και ο Πέτερ Βάγκνερ, επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία. Είναι πασιφανές δηλαδή ότι οι διασυνδέσεις και οι προσβάσεις του Μπούμπουρα στις ευρωατλαντικές δομές βρίσκονται σε ...άλλη πίστα.

* * *

Με τόσα «χιλιόμετρα» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πώς να μη βρει λοιπόν υποστήριξη από τα «πρώτα βιολιά» της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, την κυβέρνηση που τον κάλεσε να μιλήσει στην επιτροπή, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα μέσω της σιωπής τους; Γιατί ούτε κατά τη συνεδρίαση, αλλά ούτε μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει στα αίσχη του...


Π. Κετσ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου