Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Οι «δυτικές αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο

 

Ο νεομακαρθισμός στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά ενάντια σε όποιον διαδηλώνει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης και καταγγέλλει τα εγκλήματα του Ισραήλ, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ειδικά στα πανεπιστήμια, που είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών για τη σφαγή στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Θύματα συκοφάντησης και καταστολής δεν είναι μόνο οι χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν μαζικά στα προαύλια των κατειλημμένων πανεπιστημίων, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί, που είτε δηλώνουν συμπαράσταση στους φοιτητικούς αγώνες είτε εκφράζουν δημόσια την άποψή τους ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Ετσι, την ώρα που στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό και τα 12 πανεπιστήμια που λειτουργούσαν εκεί μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη και έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 90 καθηγητές, η «εξόντωση» των ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους γίνεται συνήθως με την απόλυσή τους, η οποία παρουσιάζεται από τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως «διακοπή της συνεργασίας», με την κατηγορία του αντισημιτισμού.

* * *

Από τις δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν τελεσιδικήσει ή βρίσκονται υπό διερεύνηση, ξεχωρίζει η δίωξη ενός επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, που η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε στο τέλος του περασμένου εξαμήνου. Η απόλυσή του ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, όταν κλήθηκε σε ακρόαση από το Κογκρέσο, σχετικά με «κρούσματα αντισημιτισμού» στην πανεπιστημιούπολη.

Ποιο ήταν το αδίκημα του καθηγητή, που μετά την απόλυσή του μπήκε σε ...παγκόσμια μαύρη λίστα; Μια ανάρτησή του στο Facebook, όπου καλούσε σε αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Αυτό ήταν αρκετό για να διασυρθεί ως αντισημίτης και, κάτω από την πίεση των μεγάλων χορηγών του Πανεπιστημίου, που διατηρούν στενές σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι, να βρεθεί απολογούμενος και τελικά απολυμένος και άνεργος, μετά από 20 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας σε διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Αλλοι καθηγητές πανεπιστημίου που δηλώνουν συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, μπαίνουν στο στόχαστρο της καταστολής και της «περαιτέρω έρευνας», που μπορεί να οδηγήσει ως και στην απόλυσή τους. Τέτοια σοβαρά κρούσματα καταγράφηκαν, για παράδειγμα, στο New School της Νέας Υόρκης, όπου οι καθηγητές αντέδρασαν μαζικά στην επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει τη διαμαρτυρία των φοιτητών κατά του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης. Καθηγητές και φοιτητές συνελήφθησαν όλοι μαζί στα τέλη Απρίλη, με αβέβαιο το μέλλον πολλών εξ αυτών.

* * *

Μετά από 18 χρόνια στην ίδια θέση, ένας καθηγητής του City University of New York ενημερώθηκε από τη διεύθυνση ότι η σύμβασή του δεν θα ανανεωθεί, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «εξαιρετικός και βραβευμένος δάσκαλος», σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή των συναδέλφων του που τον υπερασπίζονται. Το δικό του αδίκημα ήταν ότι κατήγγειλε τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Το ίδιο πανεπιστήμιο έχει τερματίσει τη σχέση του με τουλάχιστον έναν ακόμα καθηγητή, επειδή κατήγγειλε τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Καθοριστικό ρόλο στις διώξεις παίζουν διάφορες φιλοϊσραηλινές οργανώσεις, που ως σύγχρονοι «κυνηγοί κεφαλών» αλιεύουν δηλώσεις από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και «λοκάρουν» τα θύματά τους, μέχρι να τα εξοντώσουν ηθικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η Canary Mission και η Antisemitism.org, που «εξειδικεύονται» στη δίωξη καθηγητών και φοιτητών, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Οι διασυνδέσεις τους με τον κρατικό μηχανισμό επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι με βάση τις δικές τους καταγγελίες, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης διέταξε τον περασμένο Οκτώβρη έρευνα για «αντισημιτισμό στο CUNY».

* * *

Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού» και στα πανεπιστήμιά της, που διαφημίζονται ως το «λίκνο» της «δημοκρατίας» και της «φιλελεύθερης σκέψης». Τα όρια όμως και των δύο φτάνουν μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα συμφέροντα της αμερικανικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Αυτός ο ανταγωνισμός καθιστά το Ισραήλ έναν πολύτιμο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή και προμετωπίδα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται ούτε «κιχ» υπέρ των Παλαιστινίων στα πανεπιστήμια, όχι μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από τους καθηγητές, που καλούνται να αυτολογοκριθούν μπροστά στη σφαγή, για να μη χάσουν τη δουλειά τους... Οι «δυτικές αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο!


Κ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου