Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ανθρακες ο «θησαυρός» της ΕΕ και για τους πλημμυροπαθείς



Η πολυπροβεβλημένη από τα ελληνικά αστικά Μέσα Ενημέρωσης συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις «φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική» απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι ο «θησαυρός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είναι «άνθρακες». Περίσσεψαν τα συλλυπητήρια και τα κροκοδείλια δάκρυα στις δηλώσεις της Επιτροπής και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας... Από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, που επιχειρούσε να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησής του, μη διστάζοντας να πει ότι η βροχή που έπεσε στη Δυτική Αττική ήταν η «μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων», επαναλαμβάνοντας το γνωστό «τροπάρι» όλων των αστικών κυβερνήσεων πως για όλα φταίει ο «κακός μας ο καιρός»! Εως και τους χρυσαυγίτες, που ευρωβουλευτής τους ...παίνεψε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μόλις όμως το ζήτημα έφτασε στο «διά ταύτα», στην αποζημίωση δηλαδή των πληγέντων, η αρμόδια Επίτροπος Κ. Κρέτσου ξεκαθάρισε ότι τα απαγορευτικά όρια που θέτει ο σχετικός κανονισμός για το περιβόητο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αποζημιώσεις των πληγέντων, παρέπεμψε δε τις όποιες τροποποιήσεις στον κανονισμό αυτό μετά το 2020!


* * *
 
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 2012/2002 για «την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ», η χρηματοδοτική βοήθεια για «ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης» δεν περιλαμβάνει την αποζημίωση ιδιωτών, ενώ για την κινητοποίηση του «Ταμείου» απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2, οι ζημιές να υπερβαίνουν το 0,6% του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο («μείζων φυσική καταστροφή») ή το 1,5% του ΑΕΠ σε περιφερειακό επίπεδο («περιφερειακή φυσική καταστροφή»).

Θυμίζουμε ότι έγκαιρα, πριν τις καταστροφικές πλημμύρες, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει Ψήφισμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητάει από την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να λάβουν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την κατάργηση των ορίων που θέτει ο κανονισμός του «Ταμείου Αλληλεγγύης», ώστε να μπορεί να ικανοποιηθεί η επείγουσα λαϊκή ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το Ψήφισμα αυτό «λιμνάζει» στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αφού μέχρι σήμερα οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος (στην οποία ανήκει η ΝΔ), των Σοσιαλδημοκρατών (όπου ανήκουν η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι) και των Φιλελευθέρων που πλειοψηφούν αρνούνται να το φέρουν σε συζήτηση, ενώ και η GUE (όπου στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ) κάνει πως το αγνοεί. Και ξαφνικά μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και 23 νεκρούς και που ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι ευρωβουλευτές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ...ανακάλυψαν ότι τα όρια του «Ταμείου Αλληλεγγύης» είναι απαγορευτικά.

* * *
 
Βέβαια κι αυτή η όψιμη θέση τους για τα υψηλά όρια του ΑΕΠ δεν αφορούσε την αποζημίωση των πληγέντων, αφού κανένας τους δεν είπε το παραμικρό για το κύριο, ότι δηλαδή το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποζημιώνει «ιδιώτες», δηλαδή εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους. Αλλη ήταν βέβαια η ανησυχία τους. Να απελευθερωθούν τα όρια για να χρηματοδοτηθούν και πάλι οι επιχειρηματικοί όμιλοι ως «επενδυτές της ανοικοδόμησης» από τις καταστροφές που προήλθαν από τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει και πάλι τα συμφέροντά τους. Το ΚΚΕ ανέδειξε και στη συζήτηση το άμεσο ζήτημα αποζημίωσης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων που επλήγησαν, έτσι ώστε η άρση των περιορισμών του «Ταμείου Αλληλεγγύης» να χρηματοδοτήσει επείγουσες ανάγκες ανακούφισης του λαού της Δυτικής Αττικής και της πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Η στάση των αστικών κομμάτων, λοιπόν, απέναντι στο ψήφισμα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αποτελεί κριτήριο και απόδειξη για την υποκρισία και τον κροκοδείλιο χαρακτήρα των δακρύων τους...

Ε.Ο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου