Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Τι ακριβώς κάνουν;


Copyright 2018 The Associated
Στα μέσα της περασμένης βδομάδας, αμέσως μετά τη φονική καταστροφή στην Ανατ. Αττική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν την προστασία των δασών από νέες πυρκαγιές με ένα επανδρωμένο υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είναι σχεδιασμένο για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, τύπου «P-8», έφτασε από την Ιταλία και στάθμευσε στη βάση της Σούδας μέχρι την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Η «αμερικανική βοήθεια», όπως την αποκάλεσε τότε ο Τύπος, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε εκείνες τις μέρες ο Π. Καμμένος με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ. Μάλιστα, όπως είχε ενημερώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμενόταν άμεσα να ενταχθούν στην εναέρια επιτήρηση και τα αμερικανικά «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που σταθμεύουν στη Λάρισα. Οπως γράφτηκε χτες, τα αεροσκάφη αυτά περιπολούν πλέον επί 24ώρου βάσεως πάνω απ' όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας και καταγράφοντας πληροφορίες, με το πρόσχημα της πρόληψης από εμπρησμούς. Η διαφήμιση της «αμερικανικής βοήθειας» από την κυβέρνηση «βγάζει λάδι» τον πραγματικό στόχο και την αποστολή αυτών των αεροσκαφών, που είναι ο προσδιορισμός στρατιωτικών στόχων και η συμμετοχή σε πολεμικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή. «Βγάζει λάδι» επίσης τον βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης, που συμφώνησε με τις ΗΠΑ για τη μεταστάθμευση αυτών των αεροσκαφών στη Λάρισα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με μεγάλους κινδύνους για το λαό. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τι ακριβώς καταγράφουν, από ποιον και για ποιον σκοπό θα αξιοποιηθούν αυτές οι καταγραφές; Γιατί μας είναι κομματάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι Αμερικανοί αλωνίζουν στον ελληνικό εναέριο χώρο για λόγους ...πυροπροστασίας.

Εθνικιστικός ... κοσμοπολιτισμός
 
«Οι επιχειρήσεις μας στα σύνορα θα έπρεπε να είχαν κυριεύσει (!) όχι μόνο τη γειτονική χώρα, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, με τον οποίο η κυβέρνηση φαίνεται πως αναπτύσσει ιδιαίτερα καλή «χημεία». Τοποθετήσεις όπως αυτή θυμίζουν αντίστοιχες του Αμερικανού πρέσβη, που έλεγε ότι «οραματίζεται» μια Θεσσαλονίκη με «οικονομική ενδοχώρα», που φτάνει μέχρι την Οδησσό. `Η αντίστοιχες τοποθετήσεις της κυβέρνησης, περί Ελλάδας που «αναδεικνύεται ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια». Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται όλο και πιο συχνά, ως συνοδευτικές της κοσμοπολίτικης υπεράσπισης της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών. Βεβαίως, τα ίδια οραματίζονται και λένε και εκείνοι που, στρατευμένοι με τον εθνικισμό, διαφωνούν με τη συμφωνία. Αλλωστε, και στα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό αυτά λέγονταν και μάλιστα ξεκαθαριζόταν ότι «ένα το κρατούμενο» είναι η ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με νέα μέλη, όπως η ΠΓΔΜ. Τοποθετήσεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν ξανά ότι εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, που φυλάει ως κόρη οφθαλμού την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Εγινε πράξη
 
Προπαγανδιστικά βίντεο, με «ιστορίες δημιουργίας» και με σύνθημα «Η Ελλάδα παράγει» κυκλοφόρησε πρόσφατα ο ΣΕΒ. Πρωταγωνιστές των βίντεο είναι διευθύνοντες σύμβουλοι από ελληνικές βιομηχανίες, που διαφημίζουν την επιχειρηματικότητα «ως μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση», την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και άλλα παρόμοια. «Επενδύω σε νέους ανθρώπους», λέει ένα από τα επιχειρηματικά στελέχη, «έχουμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας», προσθέτει ένα άλλο. «Για να επιτύχεις θέλει δουλειά», αναφέρει ένας ακόμα. Τα χαμόγελα των στελεχών και οι γεμάτες αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ατάκες τους δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα: Οι «νέοι άνθρωποι», στους οποίους «επενδύουν» οι μεγαλοεπιχειρήσεις, είναι αυτοί που τους αμείβουν με τον άθλιο «υποκατώτατο» μισθό, τον οποίο πρόσφατα ανανέωσαν με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ. Η «ευελιξία» που αποτελεί «πλεονέκτημα», είναι η ζωή - λάστιχο για χιλιάδες εργαζόμενους, είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες ανασφάλειας, η ανύπαρκτη πια σταθερή δουλειά. Και η επιτυχία που ...«θέλει δουλειά», είναι ίδια με την «επιτυχία» των χιλιάδων απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, των 3ωρων και 4ωρων, των εργατικών «ατυχημάτων»... Δεν ξέρουμε αν τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν τον ίδιο σκηνοθέτη με αυτά που κατά καιρούς κυκλοφορεί το Μαξίμου για να διαφημίσει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν επεισόδια της ίδιας σειράς, με τον τίτλο «Ηταν δίκαιο (για το κεφάλαιο), έγινε πράξη».

Φωνάζει
 
Τόσο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθούσε να παρουσιάσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να διευθετήσει ένα «διμερές ζήτημα που χρόνιζε» και να «οικοδομήσει σε άλλη βάση σχέσεις φιλίας» με τη γείτονα χώρα. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι καμιά σχέση δεν έχει αυτή η συμφωνία με το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του στα Βαλκάνια, χωρίς βέβαια να αρνείται την πρόθεσή της να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, προωθώντας την ευρωατλαντική της ολοκλήρωση, για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Τελικά, το ερώτημα που αποφασίστηκε να τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που - σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση - δεν έχει καμιά σχέση με την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, έχει ως ερώτημα αν ο λαός της ΠΓΔΜ θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εγκρίνοντας τη συμφωνία! Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον ευρωΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας, το πράγμα φωνάζει από μόνο του.




Ριζοσπάστης   Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου